Πολιτική

Τη Δευτέρα στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Την προσεχή Δευτέρα (4.2.2019) αναμένεται στην ελληνική Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων.

Με δεδομένη την προγραμματισμένη έλευση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία για κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο, η όλη διαδικασία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019.

Συγκεκριμένα, θα ψηφιστεί και ουσιαστικά την ίδια ημέρα (7.2.2019) θα ενεργοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και το όνομα Βόρεια Μακεδονία για τα Σκόπια.

Την είδηση επιβεβαίωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που σημείωσε ότι: «Απομένει η κύρωση, εντός των επόμενων ημερών, από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ακολούθως, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας γείτονος, θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματος”.

Σε ερώτημα του newsit.gr γιατί ο κ. Ζάεφ δεν μιλάει για Βόρεια Μακεδονία αλλά για Δημοκρατία της Μακεδονίας και αν βιάζεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει την συμφωνία, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: “Το ζήτημα είναι απολύτως τεχνικό. Η συνταγματική αλλαγή θα γίνει αυτόματα με την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να καλυφθεί και τυπικά αυτό”.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκινώντας την ενημέρωση είπε: «Η 25η Ιανουαρίου του 2019 αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια”. Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή σηματοδοτεί το τέλος μίας διένεξης 27 ετών, “στην οποία η Ελλάδα δεν έχασε μονάχα πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο, καθότι, όπως πρόσθεσε, “από το 1992 μέχρι σήμερα, εξαιτίας της διαφοράς για το όνομα, ανατράφηκε στο εσωτερικό της χώρας το τέρας του ψέματος, του εθνικισμού και του ακραίου ιστορικού αναθεωρητισμού”. 

Σε ό,τι αφορά τη μετονομασία της ΠΓΔΜ, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ το μεσημέρι της Πέμπτης (31.1.2019) δήλωσε: “Η Δημοκρατία της Μακεδονίας και σε λίγο Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου για τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν στην ελληνική οικονομία
Στη σύσκεψη συμμετέχουν σε επίπεδο υπουργών ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Σταύρος Παπασταύρου, ενώ ο Θάνος Πετραλιάς θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς βρίσκεται στις Βρυξέλλες
Μέγαρο Μαξίμου
Ανανεώθηκε πριν 53 λεπτά
Τριμερής Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη και Μακρόν στην Πάφο: Έμφαση σε αποκλιμάκωση, Λίβανο και ασφάλεια της ναυσιπλοΐας
Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις σε Ιράν και Μέση Ανατολή, με αναφορές στην ευρωπαϊκή εγρήγορση απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της κρίσης
Μητσοτάκης, Μακρόν, Χριστοδουλίδης
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνάντησε τον Νίκο Δένδια στη Σούδα - Με ελικόπτερο μετέβη στο γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» ανοιχτά της Κρήτης
Τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας υποδέχθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας
Ο Νίκος Δένδιας με τον Εμανουέλ Μακρόν στη βάση της Σούδας
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
ΠΑΣΟΚ: Νικολόπουλος, Βερλέκης, Πελεγρίνης, Μανίκας, Μυρίσης και Σιγαλός στο δεύτερο κύμα διεύρυνσης – Τα νέα ονόματα που ανακοινώθηκαν
Νέα πρόσωπα από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, της επιστήμης, του πολιτισμού και του συνδικαλισμού στη σύνθεση της Επιτροπής – Συνεδρίαση στις 17 Μαρτίου 2026 παρουσία Ανδρουλάκη
ΠΑΣΟΚ