Πολιτική

Τι γράφουν τα γερμανικά μέσα για την επίσκεψη Μέρκελ

Η επίσκεψη της καγκελαρίου 'Αγγελας Μέρκελ στην Αθήνα, αλλά και ο απόηχος της έκδοσης του ελληνικού πενταετούς ομολόγου κυριαρχούν και σήμερα στα γερμανικά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ.

Οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν στα δημοσιεύματα πως η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις χρηματαγορές στέφθηκε από επιτυχία. Αναφέεεται επίσης ότι η Μέρκελ μεταβαίνει στην Ελλάδα, προκειμένου να προσφέρει τη στήριξή της στο μεταρρυθμιστικό έργο της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα και πάλι αξιόχρεη» είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα “Die Welt”, η οποία επισημαίνει ότι η Αθήνα προχωρά στον δρόμο προς την ανεξαρτησία από τους πιστωτές της και τονίζει το γεγονός ότι οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εφημερίδα μεταφέρει τις χθεσινές δηλώσεις ικανοποίησης του Επιτρόπου για τα Δημοσιονομικά Σίιμ Κάλας και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ υπογραμμίζει και τις παραινέσεις τους για συνέχιση στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Στο δημοσίευμα γίνεται ακόμη αναφορά στα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στην Αθήνα ενόψει της άφιξης της καγκελαρίου, αλλά και στην έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, χθες, στο κέντρο της πόλης.

«Έξι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, η οποία αναφέρει ότι η κ. Μέρκελ αυτή τη φορά, από την πλευρά της Ελλάδας, δεν θεωρείται ότι πηγαίνει στην Αθήνα ως ελεγκτής, αλλά ως μάρτυρας της επιτυχούς ανάκαμψης και παραθέτει έξι λόγους για τους οποίους αυτό πράγματι ισχύει:
1. «Η Αθήνα επέστρεψε στις αγορές». Η επιστροφή, έστω και με το συμβολικό μικρό δάνειο των τριών δισεκατομμυρίων, ερμηνεύεται από την κυβέρνηση Σαμαρά ως απόδειξη ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της το καθεστώς του κινδύνου πτώχευσης και του παρία των αγορών, τονίζεται.
2.«Καλά μηνύματα από τις τράπεζες».
3. «Το στίγμα των εκπροσώπων των Βρυξελλών απομακρύνεται». Μετά την ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου και την καταβολή της δανειακής δόσης που θα γίνει σύντομα θα μειωθεί η επιρροή της τρόικας, εξηγεί ο δημοσιογράφος και προσθέτει: “Πολλοί Έλληνες θεωρούσαν τις απαιτήσεις της τρόικας ως ξένη κυριαρχία. Τώρα ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να αποτινάξει αυτό το στίγμα και να παρουσιάσει τα επόμενα βήματα ως δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα”.

4. «Στην Ελλάδα υπάρχει και πάλι οικοδομική δραστηριότητα». Τα δημόσια έργα τρέχουν ξανά, αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι οι αυτοκινητόδρομοι στην βόρεια Ελλάδα κατασκευάζονται με κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
5. «Ο ιδιωτικός τομέας ανακάμπτει». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν και πάλι σημάδια ανάκαμψης και αναφέρεται στα θετικά αποτελέσματα του Τουρισμού, στην αύξηση του αριθμού κυκλοφορίας νέων αυτοκινήτων και στα έσοδα του ΟΤΕ.
6. «Καλές προβλέψεις για την οικονομία». Το ΔΝΤ έχει προβλέψει για το 2015 ανάπτυξη 2,9%, επισημαίνεται.

Στον επίλογο του άρθρου η εφημερίδα τονίζει ότι η αλλαγή της ατμόσφαιρας στην Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει ώστε η Ελλάδα να παραμείνει πολιτικά σταθερή και να μην αναλάβουν (την εξουσία) οι λαϊκιστές. «Η οικονομία ζητάει τα πρώτα σημεία ανάπτυξης να στηριχθούν με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Η δημόσια διοίκηση της Ελλάδας είναι ακόμη πολύ μακριά από το επίπεδο που θα χρειαζόταν για βιώσιμη ανάπτυξη» καταλήγει το δημοσίευμα.

Διαβάστε
”Η έξοδος στις αγορές βγάζει προβάδισμα ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ”

Μνημόνιο για την Ανάπτυξη θα υπογράψουν Σαμαράς και Μέρκελ

Κρασάκι, παϊδάκια και μπυρίτσα για την Άνγκελα σε ταβερνάκι στην Πλάκα

“Υποδοχή” Μέρκελ με συγκεντρώσεις

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν χαρίζει τη δυναμική που καταγράφει – Τι ισχύει για τη συνεργασία με Κασσελάκη
Τα στελέχη του Κινήματος Δημοκρατίας σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για εκλογική συνεργασία, ευελπιστούν ωστόσο ότι μέσα από αυτή την κίνηση θα προκύψει η δημιουργία ενός «αλλού πόλου»
Ο Στέφανος Κασσελάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 4
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι