Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ για το προσφυγικό

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ για το προσφυγικό

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ συζητήθηκε το προσφυγικό αλλά και τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συνομιλία ήταν προγραμματισμένη.

Σήμερα όπως γράφει η  DW, πολλά γερμανικά μέσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ του Spiegel Online, σύμφωνα με το οποίο, βάσει τουρκικών στοιχείων, γίνονται παράνομες, βίαιες απωθήσεις προσφύγων μεταναστών από την περιοχή του Έβρου προς την Τουρκία, πολλά γερμανικά μέσα συνεχίζουν να εστιάζουν στο θέμα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα TAZ, βάσει των όσων γράφει το Spiegel, επικαλούμενο έγγραφα του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, μέσα στους προηγούμενους δώδεκα μήνες σχεδόν 60.000 άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν παράνομα στην Τουρκία από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. «Η Ελλάδα απορρίπτει τις κατηγορίες» αναφέρει η TAZ, ενώ από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ «θεωρεί συνολικά τα στοιχεία αξιόπιστα». Η Στέλλα Νάνου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ανέφερε στην TAZ: «Έχουμε καταγράψει εδώ και χρόνια έναν σημαντικό αριθμό αντίστοιχων επαναπροωθήσεων χωρίς νομικό έρεισμα. Η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις διεθνείς υποχρεώσεις της». Σύμφωνα με την TAZ, πρόσφυγες και μετανάστες που συλλαμβάνονται από τη συνοριοφυλακή επαναπροωθούνται στην Τουρκία «συνήθως με βία» αντί να στέλνονται σε κέντρα πρώτης υποδοχής. Η TAZ κλείνοντας σημειώνει: «Τον Ιούλιο αναδείχθηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νέα Δημοκρατία και ανακοίνωσε μια πιο σκληρή πολιτική στα θέματα ασύλου. Η Άγκυρα φοβήθηκε προφανώς την αύξηση των παράνομων επαναπροωθήσεων και έδωσε τώρα στη δημοσιότητα στοιχεία για τα push-back».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις