Πολιτική

Το C4I έκανε άνω κάτω την εξεταστική της Siemens

Νέα κόντρα Κυβέρνησης – Ν.Δ. προκλήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens που ερευνά και το θέμα της

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

παραλαβής του συστήματος C4i.

Αφορμή στάθηκε η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να μην εγκρίνει την οριστική παραλαβή του C4I και να παρακρατήσει τις εγγυητικές επιστολές προκαταβολής ποσού 3.106.766,29 ευρώ και καλής εκτέλεσης και ποσού 15.770.610 ευρώ που αφορά στον εξοπλισμό του συστήματος.  Παράλληλα αποφάσισε να απευθυνθεί στην εταιρεία (SAIC) και να καταγγείλει την σύμβαση, εκτός εάν, εντός της συμβατικά προβλεπόμενης προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών, η εταιρεία παραδώσει το εν λόγω σύστημα “με το κλειδί στο χέρι” ή προτείνει θεραπεία αποκατάστασης και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης υλοποίησης της εν λόγω θεραπείας, σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

 

Η Ν.Δ. δια του βουλευτή της και μέλους της Εξεταστικής Κώστα Τζαβάρα κατήγγειλε ότι «το ΠΑΣΟΚ πάει από γκάφα σε γκάφα σε ότι αφορά το C4i».

 Ο κ. Τζαβάρας σημείωσε πως «ενώ μέχρι χθες, το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε τη Ν.Δ. ότι είχε παραλάβει ποιοτικά και ποσοτικά το  C4I, σήμερα ομολόγησε πως όχι μόνο δεν έχει παραληφθεί το C4I αλλά οι χειρισμοί που έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. του αφήνει περιθώριο να απειλεί την κοινοπραξία ότι θα της καταγγείλει την σύμβαση».

 

Η απάντηση στη Ν.Δ. ήρθε από τον Γιώργο Νικητιάδη ο οποίος υποστήριξε πως

ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας έκανε αυτό που δεν έκανε ο κ. Μαρκογιαννάκης και οι άλλοι υπουργοί της Ν.Δ. προκειμένου να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον. Όπως τόνισε, η σημερινή κυβέρνηση με τις ενέργειες της αυτές «περισώνει ότι μπορεί να περισωθεί από τις παράνομες τμηματικές παραλαβές των υποσυστημάτων και την εγκληματική απελευθέρωση των εγγυητικών επιστολών».

 

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατήγγειλε πως «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκρούονται για το C4I για να κρύψουν ότι είναι πλήρως συνυπεύθυνοι. Το ΠΑΣΟΚ το παρήγγειλε, η Ν.Δ. το παρέλαβε και αυτός που πληρώνει μια ζωή είναι ο Ελληνικός λαός».

Στο μεταξύ, σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε η Κατερίνα Τσακάλου, γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Τσακάλου υποστήριξε πως ο πρώην ισχυρός άντρας της Siemens είχα συναντήσεις, εκτός γραφείου όμως, με τη Ντόρα Μπακογιάννη, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Πέτρο Δούκα και τον Γιώργο Βουλγαράκη, ενώ ο μόνος που τον επισκεπτόταν στην εταιρεία ήταν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης.
Η μάρτυς κατέθεσε επίσης ότι στην ίδια είχε ανατεθεί το κομμάτι της διαχείρισης των δώρων προς τους πολιτικούς που αφορούσαν σε ηλεκτρικές συσκευές. Όπως είπε, υπήρχε η πρόβλεψη να τους γίνεται έκπτωση της τάξης του έκπτωση 30%. 

Η κ. Τσακάλου ερωτήθη και για το ταξίδι Χριστοφοράκου – Λιάπη στη Γερμανία, για το οποίο το μόνο που δήλωσε ήταν ότι η ίδια είχε κλείσει 5 αεροπορικά εισιτήρια στο όνομα του αφεντικού της (Χριστοφοράκου) και δεν γνωρίζει ποιοι έκαναν χρήση αυτών. 
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο δημοφιλή
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Συντάξεις χηρείας: Σφοδρή επίθεση της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση: «Μόλις 8.552 οι ωφελούμενοι»
Στο επίκεντρο της κριτικής οι συνταξιούχοι πριν από τις 13 Μαΐου 2016, τα αναδρομικά, οι συντάξεις του πρώην ΟΓΑ και οι επικουρικές - Τι αναφέρει ο Τομέας Εργασίας της ΕΛΑΣ για τη νέα ρύθμιση
ΕΛΑΣ, κόμμα Τσίπρα 25
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την ανασυγκρότηση στην πολιτική αντεπίθεση – ΔΕΘ, ψηφοδέλτια, συνεργασίες στην πρώτη γραμμή
Η νέα ηγεσία επιχειρεί να εκπέμψει το μήνυμα ότι, παρά τις αποχωρήσεις και την εσωκομματική αναταραχή, το κόμμα διατηρεί οργανωτικές δομές, κοινωνικές αναφορές και προγραμματικό απόθεμα
Νέοι τομεάρχες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Μαρινάκης από τη Θεσσαλονίκη: Η διασύνδεση με την Κύπρο θα προχωρήσει – Τι είπε για τεκμήρια και τα μέτρα της ΔΕΘ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε εκτενή αναφορά στο Μετρό της Θεσσαλονίκης και τα εγκαίνια των νέων σταθμών αλλά και σε όσα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου στην Θεσσαλονίκη από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
95