Πολιτική

Το… τρίπτυχο της Αθήνας απέναντι στην πρόκληση του Oruc Reis

Με το γνωστό δόγμα της ψυχραιμίας και της αποφασιστικότητας επιδιώκει η Αθήνα να χειριστεί τη νέα κρίση που προκαλεί η Τουρκία με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλόριζου.

Παράλληλα, στέλνει σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι δεν θα διστάσει να κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εκπέμποντας το ίδιο μήνυμα και στα διεθνή fora κι επιδιώκοντας έτσι ν’ αναδείξει για μία ακόμη φορά πως το πρόβλημα με την Τουρκία δεν αποτελεί μια ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά πρωτίστως μια ευρωτουρκική διαφορά που έχει και ευρύτερες διαστάσεις.
Ενδεικτικό πάντως της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την πρωτοβουλία να ενημερώσει σήμερα τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ επιδόθηκε χθες σε μπαράζ διεθνών επαφών: επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο για μία ακόμη φορά επισήμανε ότι η πολιτική της ουδετερότητας που ακολουθεί η Συμμαχία δεν οδηγεί σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
«Η Ελλάδα έχει κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις σε διπλωματικό, στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο», έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του αυστηρού διαβήματος από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Click4more: Παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis – Νέος χάρτης της Τουρκίας για έρευνες και στην Κάρπαθο

Με δεδομένο πάντως ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, οδηγώντας παράλληλα σε μια ευρύτερη διαπραγμάτευση, η ελληνική πλευρά απαντά με καθαρό τρόπο: δεν πρόκειται να συζητήσει οτιδήποτε άλλο με την Τουρκία πλην της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ. Επί της ουσίας πάντως, η περιοχή στην οποία βρίσκεται το τουρκικό σκάφος αποτελεί μεν ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά δεν έχει οριοθετηθεί νομικά, με αποτέλεσμα η Τουρκία «πατάει» σ’ αυτό και να προβάλλει διεθνώς τον ισχυρισμό περί διεκδικούμενης περιοχής.

Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν πάντως καθαρά οι ΗΠΑ, καθώς εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προκλητικές. Κάλεσε, μάλιστα, την Άγκυρα «να σταματήσει σχέδια για επιχειρήσεις [και ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο] και να αποφύγει μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή». Όπως πρόσθεσε δε, «οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σημειώνεται ότι στα τέλη Αυγούστου πρόκειται να συνεδριάσει το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ και εντός του Σεπτεμβρίου να διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Κύριο θέμα θα είναι η Τουρκία και το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της, όπως έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Προβλήματα με το καλημέρα στη Βουλή στη συζήτηση για την Προανακριτική - Το χρονόμετρο, οι ενστάσεις και οι εντάσεις
Ένταση από τα... αποδυτήρια με την υποβολή ενστάσεων επί της διαδικασίας για τη σύσταση Προανακριτικής με καταγγελίες και προαναγγελίες αποχωρήσεων
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
Live η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής - Οι 14 κάλπες και η μυστική ψηφοφορία
Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει με ενστάσεις επί της διαδικασίας με αιχμή τον τρόπο, που αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Διάσκεψη των Προέδρων, να διεξαχθεί η ψηφοφορία ανά πρόταση
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής 1
«Καζάνι που βράζει» η Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής: Σήμερα η ψηφοφορία για παραπομπή Καραμανλή – Τι θα πει ο Μητσοτάκης
Η ψηφοφορία για τους βουλευτές της ΝΔ έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η «γαλάζια» πρόταση να μη λάβει τις 154 θετικές ψήφους
Βουλή 2
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μειώσαμε την ανεργία στο 8% και δημιουργήσαμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας τα τελευταία έξι χρόνια
Ο Πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό και την αγορά εργασίας»
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας στο κέντρο «Ελληνικός Κόσμος»
6