Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τροίκα προς υπ.Ανάπτυξης: Μειώστε τις τιμές στην αγορά

Τροίκα προς υπ.Ανάπτυξης: Μειώστε τις τιμές στην αγορά
Οι τιμές, οι ΕΟΖ, τα δάνεια ρευστότητας και οι επενδύσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Χατζηδακη- τρόικας

Nα πέσουν οι τιμές στην αγορά ζήτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα, υπογραμμίζοντας την εκτίμησή τους ότι οι στρεβλώσεις διατηρούν ψηλά τις τιμές.
 
Συγκεκριμένα, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη λειτουργία του ανταγωνισμού, την απελευθέρωση αγορών και την άρση ρυθμιστικών και κανονιστικών εμποδίων σε λιανεμπόριο, καύσιμα και φάρμακα προκειμένου να επιτευχθεί και η μείωση των τιμών.
 
Σε ό,τι αφορά τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ), παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι τα στελέχη του ΔΝΤ είναι αρνητικά στη δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα, με την ελληνική πλευρά πάντως να φαίνεται αποφασισμένη να διατηρήσει τη συζήτηση ανοικτή καθώς, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, «οι ΕΟΖ δεν είναι υποχρεωτικό να αποτελούν γεωγραφική περιοχή, αλλά μπορούν να αντιστοιχούν σε μία θεματική ενότητα για ένα συγκεκριμένο κλάδο της ελληνικής οικονομίας».
 
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στις στρεβλώσεις στην αγορά, στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλεί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου επιστολή σε όλους τους παράγοντες της αγοράς και τους καταναλωτές, προκειμένου οι τελευταίοι έως το τέλος Σεπτεμβρίου να καταθέσουν τις απόψεις τους και τις θέσεις τους σχετικά με τους τομείς στους οποίους πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, ενώ όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε τη σύμβαση με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μέσω της οποίας ο Οργανισμός θα παράσχει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά για τους τομείς παρεμβάσεων, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
 
Ακόμη, συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία-πλαίσιο με τους εμπλεκόμενους, την οποία θα κοινοποιήσουν σε Κομισιόν και Τράπεζες.
 
Στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης τέθηκε, επίσης, η αναθεώρηση του Κοινοτικού Πλαισίου (ΕΣΠΑ) με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την ανεργία, τις εξαγωγές και το ενδεχόμενο συνεργασίας με Ηνωμένα Έθνη για εθνική στρατηγική διευκόλυνσης των εξαγωγών, και την εκπόνηση ενός «χάρτη» ο οποίος θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμος μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.
 
Από την ελληνική πλευρά αναφέρθηκαν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και των εξαγωγών και οι οποίες θα παρουσιαστούν μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ θετική ήταν η πρώτη προσέγγιση των εκπροσώπων της τρόικας στην προσπάθεια του υπουργείου για ρύθμιση των δανείων, χωρίς όμως ούτε η ελληνική πλευρά ούτε η τρόικα να ανακοινώσουν λεπτομέρειες για το θέμα αυτό.
 
Επιπλέον, σχετικά με το θέμα της ρευστότητας υπήρξε μια γενική συζήτηση, ενώ το θέμα θα επανεξετασθεί σε συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Μηταράκης, με τα κλιμάκια της τρόικας.
 
Τέλος, συζητήθηκε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και ζητήθηκε επίσπευση και άρση των εμποδίων για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή πορεία ενώ αποφασίσθηκε να ζητηθεί η βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας.
 
Διαβάστε τι ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Εργασίας για τα εργασιακά, τους μισθούς και τις συντάξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κι άλλο τσεκούρι στις αποζημιώσεις ζητά η τρόικα – Παζάρι για τις ημέρες εργασίας και τις συντάξεις – Τι απαίτησε από τον υπουργό η τρόικα

Σβόμποντα εναντίον τρόικα – “Η τρόικα σκοτώνει το υγιές κομμάτι της οικονομίας”

Με καθυστέρηση η συνάντηση Βρούτση-τρόικας λόγω αποκλεισμού του υπουργείου από το ΠΑΜΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε