Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Τσίπρας: Έξοδος στις αγορές το ’17 και από τα Μνημόνια… πριν το 2018

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Αισιόδοξος πως ότι μόνο η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2017 αλλά και ότι μπορεί να βγει οριστικά από τα μνημόνια πριν από τον Αύγουστο του 2018 εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Και… προκαλεί την αντίδραση της ΝΔ που τον αποκαλεί «ψευδόμενο και επικίνδυνο πρωθυπουργό».

«Επιστρέφουμε στις αγορές το 2017» είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στη Real News της Κυριακής, ενώ εκτιμά πως «ίσως θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται και στον πολυσυζητημένο “κόφτη”, ο οποίος είναι ανάμεσα στα 18 προαπαιτούμενα για τη συμφωνία με τους δανειστές. «Ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί και σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει απολύσεις στο Δημόσιο», λέει.

«Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κλείνει ένας κύκλος και η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή» τονίζει ο πρωθυπουργός και επισημαίνει πως «αν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος στις 24 Μαΐου, το 2017 θα επιστρέψουμε στις αγορές και ίσως πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος, (Αύγουστος 2018) θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια». Μάλιστα διαβεβαιώνει ότι «μετά την αξιολόγηση, δημοσιονομικά μέτρα τέλος» επισημαίνοντας ότι «ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί» σίγουρα για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και για το 2019, αφού «μέχρι τον Μάιο του 2019 η Ελλάδα θα έχει αναπτύξει την οικονομία της κατά επτά περίπου μονάδες».

Ο πρωθυπουργός κληθείς να εκτιμήσει πότε θα υπάρξει άρση των capital controls, απαντά: «Αυτό εξαρτάται από το κλίμα και την ψυχολογία στην αγορά και στους καταθέτες. Νομίζω ότι μετά τις 24 Μαΐου το κλίμα θα αλλάξει ριζικά και γρήγορα. Βήματα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών έχουν, όμως, ήδη γίνει και θα εξακολουθήσουν να γίνονται. Ο διαχωρισμός παλαιού και νέου χρήματος είναι ένα από αυτά, καθώς το νέο χρήμα που θα κατατίθεται δεν θα υπάγεται στους περιορισμούς».

Στέλνει δε και ένα μήνυμα στην Τουρκία, που εδώ και αρκετές μέρες για να “καλύψει” τα εσωτερικά της προβλήματα και την πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Νταβούτογλου παίζει τα δικά της παιχνίδια στο Αιγαίο: «Πρέπει να καταλάβει ότι η ένταση δεν συμφέρει ούτε εκείνη, αλλά ούτε και την ευρύτερη περιοχή».

Νέα Δημοκρατία: Βλέπει οράματα, είναι επικίνδυνος

Η βεβαιότητα του Αλέξη Τσίπρα πως η Ελλάδα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές το 2017 και από τα Μνημόνια πριν από τον Αύγουστο του 2018 προκάλεσε μια οργισμένη αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία που μεταξύ άλλων κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως βλέπει… οράματα.

«Ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει ότι παραμένει απόλυτα εγκλωβισμένος στην αυταπάτη των ψεμάτων του. Παραμένει ένας ψευδόμενος και επικίνδυνος πρωθυπουργός», αναφέρει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως «βλέπει οράματα εξόδου από τα Μνημόνια, την ώρα που βάζει τη χώρα σε Μνημόνιο “κόφτη” μακράς διάρκειας, χωρίς ορατό τέλος».

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

«Μόλις λίγες ημέρες πριν ψηφίσει στη Βουλή μαζί με τον κ. Πάνο Καμμένο, το νόμο του διαβόητου “κόφτη” και του τυφώνα των εμμέσων φόρων 1,8 δις ευρώ, που θα ισοπεδώσουν ό,τι απέμεινε από το εισόδημα όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων, ο κ. Τσίπρας και πάλι πανηγυρίζει!

Βλέπει οράματα εξόδου από τα Μνημόνια, την ώρα που βάζει τη χώρα σε Μνημόνιο “κόφτη” μακράς διάρκειας, χωρίς ορατό τέλος.

Έχει το θράσος να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία και τις άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ότι αρνούνται τη συναίνεση, όταν ήταν εκείνες που έδωσαν χέρι βοηθείας στην πατρίδα για να μην πέσει στο παρά ένα στο γκρεμό της χρεοκοπίας και του “grexit”, όπου ο ίδιος ο κ. Τσίπρας την είχε σύρει μαζί με τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο άνθρωπος που κατά συρροή πυροβολεί την εθνική συνεννόηση με την άκρως διχαστική πολιτική του, τολμά να κατηγορεί άλλους.

Με όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει ότι παραμένει απόλυτα εγκλωβισμένος στην αυταπάτη των ψεμάτων του.

Ο κ. Τσίπρας παραμένει ένας ψευδόμενος και επικίνδυνος πρωθυπουργός».

«Στην Νέα Δημοκρατία αδυνατούν να κρύψουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η αξιολόγηση έκλεισε, και το σχέδιο αποσταθεροποίησης, στο οποίο τόσο πολύ είχαν επενδύσει, δεν καρποφόρησε. Τους παρακολουθούμε με κατανόηση», απάντησαν κυβερνητικοί κύκλοι στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε