Πολιτική

Τσίπρας στην Τουρκία: Θα δει μπάλα – Θα παίξει κιόλας;

Η προσφυγική κρίση και η κατάσταση που διαμορφώνεται στον τομέα της ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη, αλλά και οι διμερείς σχέσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει αύριο στην 'Αγκυρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πριν από αυτό όμως θα δει μπάλα!

Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει σήμερα στις 16:00 για την Κωνσταντινούπολη και στις 20:30 θα παρακολουθήσει τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας -Τουρκίας μαζί με τον Τούρκο ομολογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Αύριο στις 8 το πρωί, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στη συνέχεια στις 10:30, θα αναχωρήσει για την ‘Αγκυρα. Αμέσως μετά την αφιξή του στην τουρκική πρωτεύουσα, στις 12:00, θα γίνει κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με διευρυμένη σύνθεση στο γεύμα εργασίας και στις 14:30 θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού προβλέπει στη συνέχεια συναντήσεις με αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων και με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά εκκρεμεί η ώρα πραγματοποίησής τους.

Άρθρο Τσίπρα στην Σαμπάχ: «Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι ενάντια στις δυνάμεις που χρησιμοποιούν τον τρόμο»

Οι επαφές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία θα είναι μια ευκαιρία για αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων και για συνεργασία στη βάση του διεθνούς δικαίου σε μια εποχή που κύριο ζήτημα είναι η προσφυγική κρίση, αναφέρει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ».
Αναφερόμενος στις προκλήσεις ασφάλειας, ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι «πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι ενάντια στις δυνάμεις που χρησιμοποιούν τον τρόμο για να ενισχύσουν την εξουσία τους», ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της ειρήνης, της σταθερότητας και της συμφιλίωσης, σε εστίες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Λιβύη και η Ουκρανία.

Ως προς την ασφάλεια στην περιοχή, ο Πρωθυπουργός συνδέει το θέμα με την ασφάλεια στο Αιγαίο και σημειώνει ότι αυτή δεν μπορεί να διασφαλιστεί «υπό τη απειλή πολέμου ή με αυξημένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου». Για το Κυπριακό, υπογραμμίζει τη σημασία της «επίτευξης δίκαιης και διαρκούς λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα σημειώνει ότι «χωρίς ειρήνη στη Συρία και το Ιράκ και σταθερότητα στο Αφγανιστάν, δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής των πολιτών των χωρών αυτών στα σπίτια τους και ένα τέλος στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζουμε». Υπογραμμίζει τη σημασία μιας «ουσιαστικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των προσφύγων, καθώς και για έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδο τους σε τρίτες χώρες». Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της Ελληνοτουρκικής συνεργασίας για την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής και το συντονισμό σε ζητήματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, «αναγνωρίζοντας τα αμοιβαία οφέλη της για την ΕΕ και την Τουρκία, καθώς και τη σημασία της για τις διμερείς σχέσεις και την ευρύτερη περιοχή».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Χριστοδουλίδης: «Η Κύπρος σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση»
Και επισήμανε ότι «για μια ακόμη φορά, Κύπρος και Ελλάδα συνεργάζονται στο ύψιστο επίπεδο, λειτουργώντας ως φορείς σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη»
President of Cyprus Nikos Christodoulides speaks during a joint statement with Italian Prime Minister Giorgia Meloni, at Chigi Palace, in Rome, Italy, February 26, 2026. REUTERS/Remo Casilli
Ανδρουλάκης: «Δεν πρέπει να υπάρξει κανένα σενάριο εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο» 
Η «προληπτική» στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνιστά ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Νίκος Ανδρουλάκης
Η Ελλάδα «σταθμός» ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο – Οι εκτιμήσεις για τα γεωστρατηγικά οφέλη
Στα «οφέλη» για την Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η Αθήνα προσθέτει και το γεγονός ότι η Άγκυρα, υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, «εμφανίζεται αμήχανη», με στενά περιθώρια αντίδρασης...
συστοιχία Patriot
Αλέξης Τσίπρας: Εμείς θα πάρουμε ξανά το πρωτάθλημα όταν θα έχουμε στέρεο, εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης
«Αναγκαία η επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης, διότι καμία από τις υπάρχουσες δυνάμεις του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου δεν μπορεί, ανεξαρτήτως από το αν θέλουν»
Αλέξης Τσίπρας 55
Μητσοτάκης για επιστολική ψήφο: Από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους
Με βίντεο στα social media, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει την αλλαγή στο εκλογικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ρύθμιση διευκολύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς χωρίς μετακινήσεις και πολύωρα ταξίδια
Μητσοτάκης, επιστολική ψήφος
Επαναπατρισμός Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή: Στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ ο Γεραπετρίτης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων
Περίπου 2.500 αιτήματα έχουν υποβληθεί έως τώρα, 315 Ελληνες έχουν ήδη επιστρέψει με ασφάλεια, ενώ για το Σάββατο (07.03.2026) έχει προγραμματιστεί ειδική πτήση της Emirates από το Ντουμπάι προς την Αθήνα
Γιώργος Γεραπετρίτης