Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Βελτιώσεις στο φόρο ακινήτων αλλά μόνο εάν πληρώσουν περισσότεροι – Ο Βενιζέλος έδειξε εμπλοκή με τις απολύσεις – Οι “αντάρτες” βλέπουν τον Στουρνάρα

ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

 – Νέα συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο την Πέμπτη στο Μαξίμου
 Ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως ο φόρος στις στάνες δεν θα είχε δημοσιονομικό όφελος για αυτό και αποσύρθηκε
– Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στην τρόικα επανέλαβε πως ισχύει το “όχι άλλα μέτρα”
– Τι είπαν περισσότεροι από 50 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στον Γιάννη Στουρνάρα

Από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν ο ενιαίος φόρος ακινήτων, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στην κοινή γνώμη που αδυνατεί να πληρώσει και τους νέους φόρους όσο και στους βουλευτές που δεν δείχνουν διατεθειμμένοι να ψηφίσουν νέες επιβαρύνσεις. 

Μιλώντας με δημοσιογράφους ο Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου διευκρίνισε πως βελτιώσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων μπορούν να γίνουν σε μία λογική βάση, αλλά έκανε λόγο ως προαπαιτούμενο για αυτές τις βελτιώσεις, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Όταν ερωτήθη ο κ. Σαμαράς για ποιόν λόγο απέσυραν τη φορολόγηση στις στάνες, απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν θα είχε κανένα δημοσιονομικό όφελος. Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως με τους δανειστές υπάρχει διαπραγμάτευση και όχι σε πόλεμο. 

Πάντως, ο κ. Σαμαράς φαίνεται πως θέλει να ακολουθήσει τη γραμμή σχεδόν “παγώματος” των σχέσεων με τους δανειστές τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο και να διαπραγματευτεί μαζί τους τότε έχοντας ως όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως με το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πιστοποιηθεί τον Απρίλιο του 2014, η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας θα είναι ισχυρή έναντι των δανειστών. 

Ενδεικτικό της κρισιμότητας είναι το γεγονός πως ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί και την Πέμπτη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και πιθανότατα θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών. Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος την Πέμπτη θα τεθούν επί τάπητος τα ναυπηγεία και το ΕΣΠΑ. 

Μιλώντας ο κ. Βενιζέλος με τους δημοσιογράφους, σημείωσε πως οι βελτιώσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων είναι συνεχείς και όχι μόνο γιατί οι βουλευτές πιέζουν, αλλά όπως τόνισε ” γιατί έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών της κοινωνίας”.

Για άλλη μία φορά, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για άρνηση στη λήψη νέων μέτρων και τάχθηκε στο πλευρό των βουλευτών λέγοντας πως οι βουλευτές κουβαλάνε τεράστιο βάρος που παλιότερα το κουβαλούσε μόνο το ΠΑΣΟΚ και τώρα το κουβαλάει και η Νέα Δημοκρατία”. Μάλιστα, σε αυτό το σημείο επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως “οι άλλοι είναι «άνετοι και ωραίοι» και κάνουνε εκ του ασφαλούς και τζάμπα κριτική”.

Όπως διεφάνη από τον κ. Βενιζέλο φαίνεται πως υπάρχει και νέα εμπλοκή με την τρόικα και αυτή τη φορά αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως πρέπει να ξαναγίνει η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίοιυ μεταρρύθμισης και να ξαναδούν την ατζέντα. 

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 50 βουλευτές ανάμεσά τους και η Ντόρα Μπακογιάννη έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να συναντηθούν με τον κ. Στουρνάρα καθώς ζητούν βελτιώσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε όπως δήλωσαν οι βουλευτές σε καλό κλίμα και οι βουλευτές σημείωσαν πως ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε ότι θα ακούσει προσεχτικά τις προτάσεις τους, αλλά δεν υπήρξε κανένα κλίμα αμφισβήτησης στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. Όλοι οι βουλευτές έκαναν σαφές πως δεν πρόκειται να μην ψηφιστεί ο νόμος από το Κοινοβουλιο. 

Ο βουλευτής Τρικάλων, κ. Σκρέκας δήλωσε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αλλαγών στους συντελεστές σε αγροτεμάχια ώστε να γίνει διαφορετική κατανομή του φόρου ακόμα και μεταξύ των αγροτών. Αυτό εάν ισχύσει τότε αυτοί που έχουν περισσότερα αγροκτήματα θα πληρώνουν περισσότερο φόρο από όσους έχουν λιγότερα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνεχίζεται το αντάρτικο από βουλευτές Ν.Δ για το φόρο ακινήτων

Αντάρτικο από 22 βουλευτές της ΝΔ! Στρέφονται κατά Στουρνάρα: Άδικος ο φόρος σε αγροτεμάχια και οικόπεδα – Υποχώρηση από το ΥΠΟΙΚ για τις… στάνες!

Πιπέρι! Ποιός είπε στην Βουλή “φαινόμαστε μα@@κες;”

Ι. Τζαμτζής στο ΣΚΑΪ: Δεν θα ρίξω ποτέ την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε