Πολιτική

Βουλή: Άγριος καυγάς Τσακαλώτου – Βενιζέλου

Η δέσμευση της κυβέρνησης για πλεονάσματα ύψους 3,5 % μέχρι το 2020 με το μαξιλάρι των 5,5 δισ. ευρώ ως εγγύηση, βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Αυτό που κάνετε με τα υπερπλεονάσματα είναι εγκλωβισμός της οικονομίας στην αναιμική ανάπτυξη, στο σύρσιμο της, για να κάνετε μια παιδική αναδιανομή. Αυτό είναι έγκλημα σε βάρος της προοπτικής του έθνους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

«Εμείς έχουμε στρατηγική να αρχίσουμε από το 2020 μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα με στόχο το 2,5%», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι θα είναι με “εγγύηση” τα χρήματα από τον ειδικό λογαριασμό.

Ακόμα ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι μπορεί να ξοδευτούν χρήματα τώρα και όχι αργότερα για θετικά μέτρα, γιατί έχει ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας και η κυβέρνηση μπορεί να το κάνει ενώ για την δημιουργία του (escrow account) ανέφερε ότι από εκεί θα μπορούν οι δανειστές να πάρουν χρήματα μέχρι το τέλος του τρίτου έτους.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η εικόνα της χώρας είναι εικόνα ενός συνολικού εθνικού εκτροχιασμού που ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο καθολικός ενώ έκανε λόγο για αχαλίνωτη τυχοδιωκτική πολιτική που εκφράζεται σε ανώτερο επίπεδο στη κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια όπως είπε, να κρύψει το φόβο και το συντηρητισμό της Αριστεράς.

«Η ηθική κρίση είναι το ακραίο σημείο της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Τα τελευταία τρία χρόνια αυτό που κυριαρχεί είναι το θράσος, η αλαζονεία, η διχαστική λογική του εθνολαϊκισμού όπως την εκφράζει η κυβέρνηση με την τεχνητή πλειοψηφία της και με βουλευτές που ανήκουν στο χώρο της ακροδεξιάς και του πιο νοσηρού πολιτικού τυχοδιωκτισμού», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

«Η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή. Κρύβεται πίσω από τη θεωρία ότι υποστηρίζει τους πολλούς ενώ βρίσκεται στην υπηρεσία των πολύ λίγων. Σήμερα το βράδυ, θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση αλλά η συζήτηση θα συνεχιστεί γιατί σε 15μέρες, ο ελληνικός λαός θα εκφράσει αυθεντικά τη δυσπιστία του προς τη κυβέρνηση. Η κρίση νομιμοποίησης της θα οξυνθεί με μεγάλες ηθικές και θεσμικές επιπτώσεις», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 3
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης