Πολιτική

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά… της «Ελληνοφρένειας» – Ζητούν την παρέμβαση του ΕΣΡ

Κατά της τηλεοπτικής εκπομπής «Ελληνοφρένεια» στρέφονται με επιστολή τους προς το ΕΣΡ 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν κατηγορούν την εκπομπή για αναπαραγωγή σεξιστικών προτύπων, με αφορμή ένα σκετς που συμπεριλάμβανε υπάλληλο της Βουλής. 

Οι βουλευτές καταγγέλλουν ότι στη διάρκεια της 30/5/2017 τηλεοπτικής εκπομπής «Ελληνοφρένεια», «στο όνομα της σάτιρας» η συγκεκριμένη υπάλληλο βρέθηκε, κατά την άσκηση των καθηκόντων της και χωρίς να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της, στο στόχαστρο ντουμπλαρισμένων κακεντρεχών σχολίων με εμφανές σεξουαλικό περιεχόμενο.

Σχόλια τα οποία, σύμφωνα με τους βουλευτές σε καμία περίπτωση δεν εντάσσονται στη λογική της σάτιρας. Οι βουλευτές διαβιβάζουν στο ΕΣΡ και το σχετικό απόσπασμα από τη συγκεκριμένη εκπομπή και υπογραμμίζουν ότι παρόμοια κρούσματα σεξιστικού λόγου και σεξιστικής εικόνας τείνουν να λάβουν χαρακτήρα «χιονοστιβάδας» σε πλείστες όσες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.

«Η ραδιοτηλεόραση δεν είναι μόνον μέσο ψυχαγωγίας και επικοινωνίας αλλά είναι, ταυτοχρόνως, και φορέας ιδεολογίας καθώς αποτυπώνει και, συνεπώς, αναπαράγει κοινωνικές ανισότητες – στην προκείμενη περίπτωση, έμφυλες διακρίσεις», αναφέρουν οι βουλευτές και προειδοποιούν ότι «η αναπαραγωγή έμφυλων στερεότυπων, η σεξιστική εικόνα και η σεξιστική γλώσσα οδηγούν, τελικά, όχι μόνο σε διακρίσεις εις βάρος των γυναικών αλλά, εν τέλει, απενοχοποιούν τη σεξουαλική βία».

Τονίζουν επίσης ότι «ο σεξισμός, σε όλες τις εκφάνσεις του, είναι όχι μόνο υπονομευτικός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά λειτουργεί, εις βάρος της ίδιας της δημοκρατίας». Οι βουλευτές ζητούν από το ΕΣΡ να λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα με στόχο τον περιορισμό του σεξιστικού λόγου και της σεξιστικής εικόνας, την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς και την προώθηση της πραγματικής ισότητας των φύλων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες επιστολή στο ΕΣΡ απέστειλε και ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου καταγγέλλοντας ότι στην τηλεοπτική εκπομπή «Ελληνοφρένεια» προβλήθηκε βίντεο, το περιεχόμενο του οποίου προσβάλλει την τιμή και την αξιοπρέπεια γυναίκας-υπαλλήλου της Βουλής. Ο γενικός γραμματέας της Βουλής επισημαίνει μάλιστα στο ΕΣΡ ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ή μεμονωμένο, μιας και έχουν υπάρξει και άλλα δείγματα σεξιστικού λόγου σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα. 

Δείτε το βίντεο από το 12:50 και μετά

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 2
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 41
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα
Παύλος Μαρινάκης για φωτιές: 10 ψέματα της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις στους πολίτες
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις τραγικές στιγμές αγωνίας των πολιτών, ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό τους μένος»
Ο Παύλος Μαρινάκης 7