Πολιτική

Χρήστος Σπίρτζης: Ζητεί την ενεργοποίηση του άρθρου 86 για τα Τέμπη ως προς το πρόσωπό του

Στη διάθεση του Προέδρου της Βουλής έτσι ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του για την σύμβαση 717 και την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών δηλώνει με επιστολή που απέστειλε στον Κωνσταντίνο Τασούλα ο πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. 

Ο Χρήστος Σπίρτζης ζητεί την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ.5 του Συντάγματος, για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Το αίτημά του αυτό υπέβαλε, «για να μην μείνει καμία σκιά ως προς τις δικές του ευθύνες αλλά και για να αποκαλυφθούν έμμεσα οι πραγματικοί υπαίτιοι», όπως ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή του. Η συγκεκριμένη διάταξη την οποία επικαλείται ο Χρήστος Σπίρτζης ορίζει πως «αν για οποιονδήποτε λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».

Υπενθυμίζεται ότι χθες (20/03/2024) κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «άκουσα τον κ. Σπίρτζη και το επαναλαμβάνετε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ίδιος δηλώνει ότι παραιτείται της ασυλίας και θέλει να εξεταστεί. Από τι παραιτείται ο κ. Σπίρτζης; ο άρθρο 86 του Συντάγματος, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, γνωρίζετε ότι αναφέρεται στις συνθήκες που έχουν παραγραφεί τα τυχόν αδικήματα του κ. Σπίρτζη και παράλληλα ο κ. Σπίρτζης δεν είναι και Βουλευτής για να παραιτηθεί από τη βουλευτική ασυλία. Άρα, δεν παραιτείται από τίποτα!»

Η επιστολή του Χρήστου Σπίρτζη προς τον Πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων

Όπως γνωρίζετε, η Βουλή έχει απορρίψει προτάσεις για την συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ως προς την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ποινική διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος (εγκλήματος, κατ’εμέ) των Τεμπών και ειδικότερα για τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, ως προς αυτό. Αλλά και με το πόρισμα (της πλειοψηφίας) της Εξεταστικής Επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» είναι φανερό ότι δεν διαλευκάνθηκαν τυχόν ευθύνες για την διαχείριση της Σύμβασης 717 του 2014 και για την ΕΡΓΟΣΕ. Τούτων δοθέντων, είναι φανερό ότι δεν μου δόθηκε η ευκαιρία, παρότι το ζήτησα σε όλους τους τόνους, να αντιμετωπίσω τις ποικίλες υπόνοιες ή/και κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εις βάρος μου για την περίοδο 2015 – 2019, που διετέλεσα Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να απαντήσω στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία ζητεί, εκτός των άλλων, τη διερεύνηση της Σύμβασης 717 του 2014, της ΕΡΓΟΣΕ, για την πιθανή τέλεση «παράβασης καθήκοντος» εκ μέρους μου, χωρίς όμως να αναφέρεται πουθενά σε πράξεις ή παραλείψεις που θα μπορούσαν να την στοιχειοθετήσουν.

Ως εκ τούτου, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι από τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα έχω βρεθεί έκθετος, χωρίς κανένα λόγο και καμία αιτιολόγηση, σε μία προπαγανδιστική τακτική διάχυσης ευθυνών, καθαρά για μικροπολιτικούς λόγους και άλλες πολιτικές σκοπιμότητες, με στόχο την εμπλοκή του ονόματος μου, γενικά και αόριστα, στην χορεία των υπαιτίων του δυστυχήματος/εγκλήματος.

Θεωρώ λοιπόν χρέος μου:

Πρώτον, να υπερασπισθώ την προσωπικότητά μου και την εν γένει πορεία και το έργο μου απέναντι σε οποιαδήποτε προσβολή και σε οποιαδήποτε απόπειρα σπίλωσης.

Δεύτερον, να τιμήσω έμπρακτα και όχι στα λόγια την μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και την τόσο αξιοπρεπή αγωνιστική στάση των οικογενειών και των οικείων τους, ενώνοντας τις δυνάμεις μου με όλους τους Συμπολίτες μου που δίνουν τη μάχη για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου να απονεμηθεί δικαιοσύνη για την τραγωδία/έγκλημα των Τεμπών.

Με βάση τα ανωτέρω, για να μην μείνει καμία σκιά ως προς τις δικές μου ευθύνες αλλά και για να αποκαλυφθούν έμμεσα οι πραγματικοί υπαίτιοι, ζητώ την ενεργοποίηση, ως προς το πρόσωπό μου, του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο:

«Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».

Θεωρώντας αυτονόητο, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, ότι συντρέχουν πλήρως οι προϋποθέσεις που θέτει η ως άνω διάταξη -δεδομένου μάλιστα ότι και η παραγραφή ήταν ένας από τους λόγους που επανειλημμένα αναφέρθηκαν για να δικαιολογηθεί η απόρριψη του αιτήματος δικαστικής διερεύνησης των αδικημάτων που φέρονται να μου αποδίδονται- παρακαλώ να κινήσετε ως τάχιστα την διαδικασία για την ικανοποίηση του αιτήματός μου, σύμφωνα και με τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 155 παρ. 12 του Κανονισμού της Βουλής, που όπως γνωρίζετε ορίζει ότι:

«Στην ειδική επιτροπή της προηγούμενης παραγράφου [δηλ. του άρθρου 86 παρ. 5 που το επαναλαμβάνει η παρ. 11 του ΚαΒ] προεδρεύει ένας από τους Αντιπροέδρους της Βουλής. Ο αριθμός των μελών, η σύνθεση και η συγκρότησή της σε Σώμα καθορίζονται με την απόφαση της Βουλής. Με την ίδια απόφαση ορίζεται προθεσμία υποβολής του πορίσματός της. Μετά την υποβολή του πορίσματος, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου ή των κληρονόμων του ή πρόταση του ενός δεκάτου (1/10) του συνολικού αριθμού των Βουλευτών, μετά από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων διεξάγεται συζήτηση στη Βουλή, που ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση».

Ελπίζω και εύχομαι ανάλογο αίτημα να υποβάλουν και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, για να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας, δίνοντας στους πολίτες το μήνυμα ότι δεν κρυβόμαστε πίσω από την ασυλία…

Με την ευκαιρία, κ. Πρόεδρε, θέλω να τονίσω ότι θα υποστηρίξω με κάθε τρόπο το δίκαιο αίτημα των συγγενών των θυμάτων και σχεδόν ενάμιση εκατομμυρίου συμπολιτών μας, για την περαιτέρω τροποποίηση του θεσμού της ευθύνης υπουργών, ευελπιστώντας ότι τελικά και η Βουλή θα τείνει ευήκοον ούς και θα ολοκληρώσει το δειλό βήμα της προηγούμενης συνταγματικής αναθεώρησης, με την οριστική κατάργηση της ασυλίας των υπουργών και την ανάθεση της αρμοδιότητας για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά αυτών αποκλειστικά στα Δικαστήρια (με αυξημένες, πάντως, εγγυήσεις)».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης στη Βουλή για τα εθνικά θέματα: «Οι εθνικοί χειρισμοί δεν ασκούνται σε καφενεία και πάνελ – Η πατρίδα στέκεται πλέον όρθια»
Ο πρωθυπουργός πρόβαλε τα πεπραγμένα της εξωτερικής πολιτικής την τελευταία εξαετία, και ανέδειξε την ισχυροποίηση της Ελλάδας στα διεθνή συμμαχικά forα, για να αποκρούσει τα πυρά της αντιπολίτευσης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα εθνικά θέματα
17
Κυριάκος Μητσοτάκης για μειωμένο κόστος πετρελαίου θέρμανσης: «Είναι μία μικρή νίκη στη μάχη κατά της ακρίβειας»
«Η κυβέρνηση δίνει 200.000 ευρώ τον χρόνο επίδομα θέρμανσης για να στηρίξει όσους έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου, και που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη κρατικής ενίσχυσης» λέει ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
1
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Θα πιάνατε τον Τραμπ από το πέτο και θα του λέγατε «go back» – Κάνω ισχυρή την Ελλάδα, όχι ρεντίκολο της Ευρώπης
«Η ειρήνη που πετύχαμε, μπορεί ο τρόπος του κυρίου Τραμπ να ξενίζει αλλά είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ και είναι στρατηγικός ετέρος της πατρίδας μας» ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
28
Έντονο φραστικό επεισόδιο Βελόπουλου – Καιρίδη στη Βουλή: «Ρε καημένο παιδί, υπουργός δεν θα γίνεις ξανά»
«Τα λεφτά είναι φορολογημένα στην Ελλάδα είναι της συζύγου μου που μένει εκεί χρόνια εγώ δεν ανακατεύομαι στα οικογενειακά σου. Μη το συνεχίζεις. Εσύ που έλεγες ότι οι Πόντιοι είναι Τούρκοι, δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς»
Ο Κυριάκος Βελόπουλος 5
Ο Κώστας Τσιάρας διαψεύδει ότι υπέβαλλε την παραίτησή του – «Δεν λιγοψύχησα ποτέ στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις»
«Η αξιοπιστία αυτών των σεναρίων που διακινούνται χαρακτηρίζουν αποκλειστικά τους εμπνευστές τους και όσους πρόθυμα τα υπηρετούν», τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Κώστας Τσιάρας 37