Tasteit

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι, μυρωδικά και φρέσκια ντομάτα

Το γευστικό ταξίδι στο Ρέθυμνο, συνεχίζεται

Είναι ένα ορεκτικό που συναντάμε παντού στην Κρήτη, το καλοκαίρι, γιατί τότε βρίσκουμε σε αφθονία και φρεσκάδα, τα λουλούδια από τα κολοκύθια.

Η σχετική δυσκολία σε αυτό το φαγητό είναι η διαχείριση των ανθών, γιατί είναι πολύ ντελικάτοι: πρέπει να αφαιρέσουμε, με προσοχή τους κίτρινους στήμονες από το εσωτερικό τους, γιατί αλλιώς θα πικρίσουν στο μαγείρεμα.

Αφού τους πλύνουμε με προσοχή να μην διαλυθούν, τους αφήνουμε απλωτά σε πετσέτα, να στεγνώσουν.

Η γέμιση θέλει λίγο ρύζι και πολλά λαχανικά και αρωματικά.

Αν θέλετε να τους ψήσετε στον φούρνο, πρέπει να τους βάλετε σε ταψί που να τους χωρά ίσα – ίσα και «στριμωχτά» και να τους περιχύσετε με ελαιόλαδο και τριμμένη ντομάτα.

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί

Υλικά για τη γέμιση:

  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κολοκυθάκι τριμμένο
  • 1 σκ. σκόρδο πολτοποιημένη
  • 300 γρ. ρύζι γλασέ
  • 200 γρ. νερό
  • 500 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • αλάτι – πιπέρι
  • ξύσμα, από 1 λεμόνι
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κ.σ. βασιλικό
  • 1 κ.σ. δυόσμο

Για το μαγείρεμα:

  • 30 κολοκυθοανθούς
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι
  • 400 γρ. νερό

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε σε ρηχή φαρδιά κατσαρόλα τις 3 (από τις 5 συνολικά) κουταλιές ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το κολοκύθι να σοταριστούν.

Ρίχνουμε και το σκόρδο και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει.

Ρίχνουμε το νερό, τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και σκεπάζουμε. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά να πιει τα υγρά του. φήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Ύστερα βάζουμε στη γέμιση, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τον βασιλικό, τον δυόσμο και ανακατεύουμε.

Αφού έχουμε αφαιρέσει το κεντρικό κοτσάνι από τους κολοκυθοανθούς τους βάζουμε από 2 κουταλάκια γέμιση (θα πρέπει να την πάρουν όλη).

Τους κλείνουμε καλά σταυρωτά και τους μεταφέρουμε σε κατσαρόλα που έχουμε βάλει το μισό ελαιόλαδο για το μαγείρεμα.

Φροντίζουμε να τους τοποθετήσουμε καλύπτοντας όλη τη βάση της κατσαρόλας σφιχτά, τον έναν, δίπλα στον άλλο.

Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίχνουμε το νερό και καλύπτουμε με ένα πιάτο, όπως με τους ντολμάδες, για να μείνουν σταθερά στη θέση τους, κατά τη διάρκεια του βρασμού.

Καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά.

Σερβίρουμε με λίγες σταγόνες λεμόνι, ελαιόλαδο και φέτα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε σως γιαουρτιού, ανακατεύοντας 1 στραγγιστό γιαούρτι με 1/4 φλ ζωμό από το φαγητό. Προσθέτουμε λίγο χυμό λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Ανακατέψτε τα σε ένα μπολ όλα μαζί, με λίγο άνηθο ή δυόσμο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα