Τα ατομικά κεκάκια με τον πολύτιμο καρπό blueberry, δηλαδή το μύρτιλο, που θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμος, έχουν και αυτά τα μυστικά τους για να γίνουν αφράτα και υπέροχα.
Φερ ειπείν, αν το βουτυρόγαλα και τα αυγά είναι σε θερμοκρασία δωματίου, τότε τα υλικά ενσωματώνονται ομαλά και εύκολα, χωρίς πολύ ανακάτεμα, κάτι που κάνει την ζύμη λαστιχωτή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα μύρτιλλα, δεν χρειάζεται να τα ξεπαγώσετε πρώτα. Τα διπλώνετε απευθείας στο μείγμα όσο είναι ακόμα κατεψυγμένα, χωρίς να χάσουν τους πολύτιμους χυμούς τους ξεπαγώνοντας.
Για να διατηρήσετε τα μύρτιλά σας πιο ομοιόμορφα κατανεμημένα στο μείγμα, ανακατέψτε τα με λίγο αλεύρι. Για να μην λερώσω ένα επιπλέον μπολ, προσθέτω τα μύρτιλα πάνω από το μείγμα, πασπαλίζω με μια κουταλιά της σούπας αλεύρι που έχω κρατήσει από τη συνταγή και τα ανακατεύω απαλά για να καλυφθούν.
Ενώ τα μάφινς είναι ακόμα ζεστά, αλείψτε την επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε με ζάχαρη, για περισσότερη υγρασία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βlueberry muffins
Υλικά:
- 1/2 φλιτζάνι (115 γρ.) συν 1 1/2 κουταλιά της σούπας (21 γρ.) για το άλειμμα, αλατισμένο βούτυρο, σε κομμάτια
- 1/2 φλιτζάνι (100 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη και λίγη ακόμα για πασπάλισμα
- 1 φλιτζάνι (227 γρ.) ξινόγαλα, σε θερμοκρασία δωματίου (αν δεν βρείτε, ανακατεύετε ίση ποσότητα γάλα με 1 κ.γ. χυμό λεμονιού και περιμένετε λίγα λεπτά)
- 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 3/4 φλιτζάνια (210 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 1/4 φλιτζάνια (240 γρ.) μύρτιλλα, φρέσκα ή κατεψυγμένα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Λαδώνουμε ένα ταψί με θήκες μάφινς, με βούτυρο ή σπρέι ψησίματος.
Βάζουμε 1/2 φλιτζάνι βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ και λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στο 50% της μεγαλύτερης ισχύος, σε διαστήματα των 15 δευτερολέπτων, σταματώντας να τσεκάρουμε αν έλιωσε.
Σε ένα μικρό μπολ, λιώνουμε και την υπόλοιπη 1 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο για την επικάλυψη και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τη ζάχαρη στο μεγάλο μπολ με το βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά και το ξινόγαλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα στο μπολ και με μία λαστιχένια σπάτουλα και ανακατεύουμε απαλά τα στερεά υλικά με τα υγρά υλικά, μέχρι να ενωθούν κατά τα 3/4. Το μείγμα θα έχει ακόμα μερικούς σβόλους.
Ρίχνουμε περίπου 1 φλιτζάνι μύρτιλλα, κρατώντας μια μικρή χούφτα για τις επικαλύψεις των μάφιν.
Δεν ανακατεύουμε υπερβολικά.
Μοιράζουμε το μείγμα ομοιόμορφα στις θήκες για μάφιν και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα μύρτιλα.
Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 5 λεπτά στους 220°C. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 190°C και ψήνουμε για άλλα 13 έως 16 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια να φουσκώσει και να ροδίσει και μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο.
Ενώ τα muffins είναι ακόμα ζεστά, αλείφουμε την επιφάνεια με το επιπλέον λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς μέσα στο ταψί.
Αυτά τα muffins είναι καλύτερα την ίδια μέρα που φτιάχνονται, αλλά μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για 2 έως 3 ημέρες ή στο ψυγείο για 3 έως 4 ημέρες.