Το μυλοκόπι είναι ένα ψάρι που έχει αρκετό και χορταστικό ψαχνό.
Ψήνεται τέλεια στον φούρνο και παραμένει ζουμερό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτή η πρόταση μαζί με τα λαχανικά, μυρωδικά και λευκό κρασί, δίνει ένα άρτιο πιάτο.
Είναι καλό και για το καθημερινό σας τραπέζι, αλλά και για το κυριακάτικο.
Ετοιμάζετε και μία σάλτσα με λαδολέμονο, μαϊντανό και ζωμό από το ταψί και σερβίρετε δίπλα στο ψάρι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μυλοκόπι με πατάτες και λαχανικά
Υλικά:
- 1 ολόκληρο μυλοκόπι (περίπου 1,5 κιλό), καθαρισμένο
- 3 πατάτες, κομμένες σε φέτες
- 2 καρότα, σε φέτες
- 2 κρεμμύδια, σε ροδέλες
- 2 ντομάτες μέτριες κομμένες σε φέτες
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο – χωρισμένες
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1/2 κ.γ. ρίγανη
- ½ κ.γ. θυμάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- αλάτι – πιπέρι
- χυμό από 1 λεμόνι
- φρέσκο μαϊντανό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, ανακατεύουμε τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες με τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου.
Ρίχνουμε την πάπρικα, τη ρίγανη και το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.
Τοποθετούμε το μυλοκόπι πάνω στα λαχανικά και το λαδώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Το αλατοπιπερώνουμε.
Περιχύνουμε με το λευκό κρασί και τον χυμό λεμονιού, και τοποθετούμε τα φύλλα δάφνης στην κοιλιά του ψαριού.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι το ψάρι να ξεκολλάει από το κόκκαλο, αλλά να είναι ζουμερό.
Τέλος, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά για να πάρει το ψάρι χρώμα.
Σερβίρουμε σε μία πιατέλα τα λαχανικά και σε άλλη το ψάρι, ανοιγμένο στη μέση, με μια σάλτσα που θα φτιάξουμε, αν θέλουμε, με λάδι, λεμόνι, φρέσκο μαϊντανό και ζωμό από το ταψί.