Tasteit

Συνταγή για χταπόδι στιφάδο με πράσινες τσακιστές ελιές

Γευστικό ταξίδι στο Ηράκλειο της Κρήτης, μέρος δεύτερο

Η ελιά είναι ιερός μεζές στην Κρήτη, ακόμη και μόνη της, για να μην πω κυρίως μόνη της, μαζί με τη ρακή.

Είναι φυσικό, να μπαίνει και σε πολλές συνταγές, με κρέας, με θαλασσινά και με λαχανικά. 

Δεν συζητώ, για τον ντάκο, που δεν θεωρείται, ολοκληρωμένο πιάτο, αν δεν μπουν οι ελιές.

Οι τσακιστές, είναι πράσινες ελιές που τις χτυπούν με την πέτρα να ανοίξουν, κάνοντας ένα σκίσιμο, ώστε να ξεπικρίσουν στο νερό, όπου μπαίνουν με αλάτι και λεμόνια.

Το πιάτο αυτό θέλει τα κρεμμυδάκια του στιφάδου, τα κοκκάρια. Αν δεν βρείτε, μπορείτε να κόψετε στα 4, τα όσο πιο μικρά ξερά κρεμμύδια, βρείτε.

Χταπόδι με σάλτσα και πράσινες ελιές

Υλικά:

  • 1 μέτριο φρέσκο χταπόδι (1 κιλό)
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 250 γρ. ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 250 γρ. πράσινες ελιές τσακιστές
  • 500 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, σκέτο, σκεπάζουμε με το καπάκι και το μαγειρεύουμε, σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει και να βγάλει το ζουμί του.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και κόβουμε τα πλοκάμια από το κέντρο και την κοιλιά στη μέση (για να σερβίρουμε καλύτερα). Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι και τις ντομάτες.

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρά.

Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, σκεπάζουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 30 λεπτά.

Ρίχνουμε και τις ελιές, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμη. 

Σερβίρουμε το φαγητό με τηγανητές πατάτες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα
MOLON LAVE: Αψήφησε τα στερεότυπα
Το νέο μήνυμα «Αψήφησε τα στερεότυπα» που προβάλει το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Μίας Σοδειάς MOLON LAVE, δηλώνει τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα...
MOLON LAVE: Αψήφησε τα στερεότυπα