Tasteit

Τάρτα με κρέμα λεμόνι και λάιμ και επικάλυψη σαντιγί

Υβρίδιο key lime και lemon pie

Φυσικά, είναι Αμερικανική «εφεύρεση» και συγκεκριμένα με τόπο εμπνεύσεως τη Βόρεια Καρολίνα.

Η Atlantic Beach Pie, είναι το καλοκαιρινό επιδόρπιο, που σερβίρεται από την άνοιξη και όλο το καλοκαίρι, στα καφέ και τα εστιατόρια των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια πίτα που είναι ένα υβρίδιο της key lie pie και της lemon pie.

Είναι γλυκιά, αλμυρή και ξινή και έχει επικάλυψη σαντιγί, αντί για την κλασική μαρέγκα.

Η άλλη διαφορά με τις συνηθισμένες τάρτες λεμονιού, είναι ότι η βάση είναι τραγανή και αλμυρή γιατί αποτελείται από κράκερ και βούτυρο.

Τάρτα με κρέμα λεμονιού και λάιμ

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια (170 γρ.) σπασμένα κράκερ αλατισμένα αλατιού (περίπου 60 κράκερ)
  • 10 κουταλιές της σούπας (140 γρ.) βούτυρο λιωμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 μεγάλα λεμόνια
  • 4 μεγάλα λάιμ
  • 2 κουτιά ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
  • 4 μεγάλοι κρόκοι αυγών
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 1/4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος, παγωμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για τη διακόσμηση:

  • ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 λάιμ και νιφάδες αλατιού

Εκτέλεση:

Σε ένα μεσαίο μπολ, σπάμε με τα χέρια τα κράκερ και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να υγρανθούν ομοιόμορφα.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί (23 εκ.) ή μια ταρτιέρα και με τον πάτο ενός ποτηριού, που είναι λείος και επίπεδος, πιέζουμε απαλά τα ψίχουλα στο κάτω μέρος και στα πλάγια του ταψιού.

Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει, για περίπου 30 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ψήνουμε την τάρτα, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η ζύμη, για 16 έως 18 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο, σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, για περίπου 10 λεπτά.

Τρίβουμε το ξύσμα από ένα λεμόνι και ένα λάιμ, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για το  γαρνίρισμα.

Στύβουμε τα δύο λεμόνια για να βγάλουμε 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού.

Στύβετε όλα τα λάιμ και μετράμε 1/2 φλιτζάνι χυμό λάιμ.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το ζαχαρούχο γάλα και τους κρόκους των αυγών, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το χυμό λάιμ και το αλάτι. Χτυπάμε με σύρμα, μέχρι να αναμειχθούν καλά.

Αδειάζουμε το μείγμα στη ζεστή βάση.

Ψήνουμε την πίτα μέχρι να πήξει το κέντρο, περίπου 15 λεπτά.

Την βγάζουμε και μεταφέρουμε σε μια σχάρα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 1 ώρα.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει, για τουλάχιστον 4 ώρες ή έως και 2 ημέρες.

Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, χτυπάμε, σε ένα μεγάλο μπολ, την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια, με ένα ηλεκτρικό μίξερ, αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα από χαμηλή σε υψηλή, μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές, περίπου για 2 λεπτά.

Ρίχνουμε με ένα κουτάλι τη σαντιγί πάνω από την παγωμένη πίτα.

Γαρνίρουμε με νιφάδες αλατιού και τα ξύσματα λεμονιού και λάιμ που έχουμε κρατήσει και σερβίρουμε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα