Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Οι Βρυξέλλες θέλουν “να συνεχίσουν να συνεργάζονται” με την Τουρκία

Οι Βρυξέλλες θέλουν “να συνεχίσουν να συνεργάζονται” με την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει “να συνεχίσει να συνεργάζεται” με την Τουρκία, παρά τις εντάσεις στις σχέσεις των Βρυξελλών με την Άγκυρα, διεμήνυσαν οι ηγέτες της ΕΕ αφού συναντήθηκαν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Συζητήσαμε την ανάγκη συνεργασίας, εγώ έθεσα το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο των συζητήσεών μας” είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο τελευταίος είχε και μια κατ’ ιδίαν συνάντηση μισής ώρας με τον Ερντογάν, μετά τη λήξη της τριμερούς, όπως είπε μια εκπρόσωπος της Επιτροπής. “Η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται. Σημαντικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν λεπτομερώς σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα”, πρόσθεσε η ίδια.

Το κλίμα της συνάντησής μεταξύ των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ ήταν εποικοδομητικό και μετά τη συνάντησή τους που διήρκησε 40 λεπτά ακολούθησε διμερής ημίωρη συνάντηση μεταξύ του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν. Στις συναντήσεις συζητήθηκαν λεπτομερώς σημαντικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται, υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, στην τριμερή συνάντηση δόθηκε έμφαση στην ανάγκη να υλοποιηθεί πλήρως η μεταναστευτική συμφωνία του 2016. Η Τουρκία συμφώνησε τον Μάρτιο του 2016 να βοηθήσει ώστε να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και σε αντάλλαγμα οι Βρυξέλλες θα καταργούσαν την βίζα για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν ευρωπαϊκές χώρες. Όμως η ΕΕ ζητά πρώτα από την Άγκυρα να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της.

Την Τετάρτη ο Ερντογάν ζήτησε για άλλη μια φορά από την ΕΕ να λάβει μια απόφαση για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας, απαιτώντας να μην αντιμετωπίζεται η χώρα του σαν “ζητιάνος” στην πόρτα της Ευρώπης.

Σε ξεχωριστή συνάντηση που είχε ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, υποσχέθηκε, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, να εξετάσει “γρήγορα” την περίπτωση του Γάλλου φωτοειδησεογράφου Ματιάς Ντεπαρντόν ο οποίος κρατείται εδώ και δύο εβδομάδες σε τουρκικές φυλακές. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν εξάλλου να ενισχύσουν τις εμπορικές σχέσεις τους και να εργαστούν για να βελτιώσουν τους διπλωματικούς δεσμούς της Άγκυρας με την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε