Κόσμος

Η Ιταλία του κορονοϊού: Μια αποκαμωμένη νοσοκόμα, ένα σκίτσο και… τραγούδι στα μπαλκόνια

Η Ιταλία είναι, μετά την Κίνα, η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την επιδημία που προκαλεί ο κορονοϊός. Με περισσότερους από 1.000 θανάτους και πάνω από 15.000 κρούσματα, η χώρα ζει τις πιο δραματικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, μετά τη μαύρη περίοδο του Μουσολίνι.

Αν κανείς μπορούσε να «χωρέσει» τα όσα ζει η Ιταλία σε τρεις εικόνες τότε αυτές θα ήταν η νοσοκόμα που έχει πέσει στο πληκτρολόγιο για να «κλέψει» λίγο ύπνο, το σκίτσο με τη νοσοκόμα που κρατά στην αγκαλιά της τη χώρα ολόκληρη και οι συγκλονιστικές στιγμές που οι αποκλεισμένοι Ιταλοί βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και τραγουδούν, όπως πριν από μήνες έκαναν και οι κάτοικοι στη Γουχάν.

Click4more Συγκλονιστικό βίντεο από την Γουχάν! Οι κάτοικοι τραγουδούν αμπαρωμένοι στα σπίτια τους

Η πρώτη εικόνα έρχεται από την Κρεμόνα. Τραβήχτηκε στις 8 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της βραδινής βάρδιας, όταν μια αποκαμωμένη νοσοκόμα, έσπρωξε το πληκτρολόγιο, έβγαλε τα γυαλιά της αλλά όχι τη μάσκα, τα γάντια και την προστατευτική στολή, ακούμπησε το κεφάλι της σε ένα σεντόνι ή μαξιλάρι και προσπάθησε να κοιμηθεί λίγα λεπτά πριν την «καλέσει» ξανά το καθήκον!

italy nosokoma
Φωτογραφία Francesca Mangiatordi/@france_exa/via REUTERS

Η δεύτερη εικόνα έρχεται από τη Βενετία. Ένας καλλιτέχνης θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής σε εκείνους που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της επιδημίας που προκαλεί ο κορονοϊός: στους γιατρούς κα τους νοσηλευτές. Έφτιαξε ένα σκίτσο όπου απεικονίζει μια νοσοκόμα, με προστατευτική σχολή, γάντια, μάσκα και φτερά αγγέλου να κρατά στην αγκαλιά της, σαν μωρό, την κατακόκκινη Ιταλία, τυλιγμένη σε μια σημαία με τα χρώματα της χώρας.

italy nosokoma
Φωτογραφία Franco Rivolli/via REUTERS

Και η τρίτη εικόνα (που είναι… πολλές) έρχεται απ’ όλη την Ιταλία. Την πρώτη χώρα στον κόσμο που μπήκε όλη σε καραντίνα. Άνθρωποι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και τραγουδούν για να δώσουν κουράγιο ο ένας στον άλλο. Κάτι ανάλογο είχαν κάνει τον περασμένο Ιανουάριο και οι κάτοικοι στη Γουχάν, προκαλώντας παγκοσμίως ρίγη συγκίνησης.

https://youtu.be/VAS1oRLyONg

https://youtu.be/SP5zO__yuqw

Ιταλία: 12 δισ. «ένεση» από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να εγκρίνει μέτρα ύψους δώδεκα δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.

Πρόκειται για αναλυτικά μέτρα που θα χρηματοδοτηθούν με το 50% των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν μέσα στους επόμενους μήνες για την στήριξη της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας της χώρας.

Click4more Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού!

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να ενταχθούν σε ταμείο ανεργίας όχι μόνον οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά θα προβλεφθεί ανάλογη οικονομική βοήθεια και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Κανείς δεν θα χάσει την δουλειά του εξαιτίας του κορονοϊού», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Οικονομική στήριξη αναμένεται να δοθεί στους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα, σε εκείνον του θεάματος και σε όλους όσοι έχουν συμβόλαια ορισμένου χρόνου, αλλά και δελτίο παροχής υπηρεσιών.

«Η δημόσια οικονομία μας είναι σε θέση να αντέξει το βάρος της προσπάθειας αυτής», πρόσθεσε ο Γκουαλτιέρι.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν μείωση του τζίρου η οποία ξεπερνά το 25%, η κυβέρνηση Κόντε θέλει να «παγώσει» την καταβολή φόρων και ενσήμων, με στόχο να υπάρξουν στο μέλλον ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή τους.

Σε όλους τους πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, η ιταλική κυβέρνηση θα επιτρέψει παράλληλα να αναβάλουν την αποπληρωμή των δανείων (στεγαστικών και μη) που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες.

Σταματά, τέλος, η αποστολή προστίμων και φορολογικών αιτημάτων είσπραξης, ενώ δεν θα γίνουν διακοπές ρεύματος, τηλεφώνου ή φυσικού αερίου, σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλόμενων ποσών από μέρους των πολιτών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μόναχο: Σταδιακή επανέναρξη των πτήσεων μετά την εισβολή drones – Φουντώνει η συζήτηση για την ασφάλεια των αερομεταφορών στη Γερμανία
Το αεροδρόμιο του Μονάχου αναγκάστηκε και πάλι να κλείσει λόγω ύποπτων drones, πριν αρχίσει σταδιακά να επαναφέρει τις πτήσεις του το πρωί του Σαββάτου
Το αεροδρόμιο του Μονάχου
Γάζα: Η Ισλαμική Τζιχάντ στηρίζει την απάντηση της Χαμάς στο σχέδιο Τραμπ– «Η περιοχή παραμένει επικίνδυνη ζώνη μάχης» προειδοποιεί το Ισραήλ
Την ώρα που η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ στηρίζει την απάντηση της Χαμάς στο ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί ότι η Γάζα εξακολουθεί να αποτελεί περιοχή υψηλού κινδύνου
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα
Πέθανε στα 100 του χρόνια ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος αφροαμερικανός πιλότος των «Tuskegee» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Ήρωας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τζορτζ Χάρντι υπήρξε ο τελευταίος αφροαμερικανός πιλότος του θρυλικού σμήνους Tuskegee – αφιέρωσε τη ζωή του πολεμώντας όχι μόνο τους εχθρούς των ΗΠΑ, αλλά και τον φυλετικό διαχωρισμό
Ο πιλότος Τζορτζ Χάρντι
Wall Street Journal: Η Χαμάς διχασμένη απέναντι στο ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ – Η αντιπαράθεση που μπορεί να τορπιλίσει την ειρήνη
Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ποντάρει σε μια ιστορική συμφωνία για να τερματιστεί ο πόλεμος, η Χαμάς παραμένει βαθιά διχασμένη ανάμεσα στους πολιτικούς της ηγέτες και τους στρατιωτικούς διοικητές
Χαμάς 3
Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα γιορτάζουν 33 χρόνια γάμου: «Η καλύτερη απόφαση που πήρα ήταν να σε παντρευτώ»
Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος και η πρώην Πρώτη Κυρία γιόρτασαν την 33η επέτειο του γάμου τους μοιράζοντας μια τρυφερή φωτογραφία στα social media, παρά τις επίμονες φήμες για κρίση στον γάμο τους
Η Μισέλ Ομπάμα με τον Μπαράκ Ομπάμα 1
Το Ισραήλ πάγωσε τις επιχειρήσεις στη Γάζα μετά το μήνυμα Τραμπ - «Αγκάθι» ο αφοπλισμός της Χαμάς
Τα επόμενα βήματα από τις δύο πλευρές - Πανηγυρίζουν στη Γάζα μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τη Χαμάς να ζητάει περισσότερες διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με το Ισραήλ
γάζα 10