Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Καταλονία – Ανεξαρτησία LIVE: Ναι μεν… αλλά!

Καταλονία
Φωτογραφία: Reuters

– Ένα απίστευτο πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται αυτή την ώρα γύρω από την ανεξαρτησία στην Καταλονία
– Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Κάρλες Πουτζντεμόντ, η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας
– “Θέλουμε ανεξαρτησία αλλά θα την πετύχουμε μέσω διαλόγου” το μήνυμά του
– Λαοθάλασσα έξω από το Κοινοβούλιο από υπέρμαχους της ανεξαρτησίας!
– Ο Ραχόι απειλούσε να συλλάβει (!) τον πρόεδρο της Καταλονίας αν ανακοίνωνε μονομερή ανεξαρτησία!
– Δείτε ζωντανή εικόνα από το σημείο
– Λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν στο live blogging του newsit.gr

Ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση η ομιλία του Κάρλες Πουτζντεμόντ στο Καταλανικό Κοινοβούλιο. Θα κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία για την Καταλονία; Ή θα κάνει πίσω; Αυτό ήταν το κρίσιμο ερώτημα, το οποίο μάλλον… δεν απαντήθηκε. Ή για να το πούμε διαφορετικά απαντήθηκε και η απάντηση είναι η εξής: Και ναι και όχι!

Σύμφωνα με πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης, όλη την ημέρα χθες έγραφε και ξαναέγραφε την ομιλία του. Ακόμα και οι σύμβουλοί του ήταν διχασμένοι.

Το διακύβευμα; Ανυπολόγιστα σημαντικό! Η Μαδρίτη απειλεί… για τα χειρότερα (σ.σ. δηλαδή να συλλάβει τον Καταλανό πρόεδρο) και η Ισπανία κρατά την ανάσα της!

Τελικά ο Πουτζντεμόντ είπε πως το Καταλανικό Κοινοβούλιο θέλει την ανεξαρτησία, αλλά θα προσπαθήσει να την επιτύχει μέσω του διαλόγου.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν στο live blogging του newsit.gr

 

Η Μαδρίτη είχε… προειδοποιήσει την Καταλονία!

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης είχε στείλει σαφές μήμυμα στον αυτονομιστή πρόεδρο της Καταλονίας: «Να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμο». Αυτό είπε, αναφερόμενος φυσικά στην ομιλία του Πουτζντεμόντ.

«Θέλω να ζητήσω από τον κ. Πουτζντεμόντ να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμο. Να μην πάρει κανέναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Να μην κάνει καμιά μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας και να επανέλθει στη νομιμότητα». Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, δείχνοντας τις… προθέσεις της κυβέρνησης.

Μονομερής ανεξαρτησία; Φεύγουν οι επιχειρήσεις!

Προειδοποίηση, όμως, είχαν στείλει και πολλές επιχειρήσεις της περιοχής. Διότι το διακύβευμα δεν είναι μονάχα πολιτικό. Είναι -φυσικά- και οικονομκό. Περισσότερες εταιρίες θα φύγουν από την Καταλονία εάν γίνει μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας της. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ισπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χοσέ Λουίς Μπονέτ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπονέτ, είναι επίσης πρόεδρος της εταιρίας παραγωγής του καταλανικού αφρώδους οίνου Freixenet. Και δήλωσε ότι μια μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας θα ήταν «γενικά μια καταστροφή και ειδικά μια οικονομική καταστροφή για την Καταλονία». Δήλωσε «πολύ ανήσυχος» και εξήγησε ότι μια μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας θα ήταν «ιδιαίτερα αρνητική για την Ισπανία, ακόμα και για την Ευρώπη, καθώς θα σημαίνει τεράστια αστάθεια».

Ο Μπονέτ δήλωσε ότι και η δική του εταιρία θα φύγει από την Καταλονία στην περίπτωση της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας. Ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα πολλών άλλων που έχουν μεταφέρει την έδρα τους από την Καταλονία σε άλλες περιοχές της Ισπανίας. Όπως η Caixabank, η Banc Sabadell, η Gas Natural, η Abertis, η Cellnex, η Inmobiliaria Colonial, η Oryzon, η Eurona και η Proclinic.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα μποϊκοτάζ σε βάρος των καταλανικών προϊόντων, ο Μπόνετ ελπίζει ότι οι πολίτες μπορούν να διακρινούν τη διαφορά μεταξύ των επιχειρηματιών και των πολιτικών, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι «οι μόνοι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση».

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι πολλοί θα καταλάβουν, δεν εξαρτάται από εμάς, η Generalitat (σ.σ. η καταλανική κυβέρνηση) έχει πάρει αυτό το δρόμο, που είναι απολύτως λάθος», δήλωσε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις