Πολιτική

Τσίπρας: Το σκεφτόμουν αν θα υπογράψω τη Διακήρυξη – Δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε αλλά… [pics, vid]

Να κάνουν τα λόγια πράξεις όσον αφορά στα εργασιακά ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που δεν έκρυψε πως παραμένει σκεπτικός και πως σκεφτόταν αν θα υπογράψει ή όχι τη Διακήρυξη της Ρώμης. Μετά τη διακήρυξη της Ρώμης, κατά την επετειακή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για τη συμπλήρωση 60 ετών από την ίδρυσή της, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η σημερινή Ευρώπη δεν είναι αυτή που όλοι ονειρεύονται αλλά είναι ο μόνος δρόμος που υπάρχει.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε, δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Δεν υπάρχει, όμως, επίσης αμφιβολία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ’ το να παλέψουμε εντός για να την αλλάξουμε», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της επετειακής Συνόδου της Ρώμης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι έθεσε στο επίκεντρο της συζήτησης «το κρίσιμο ερώτημα αν το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει και αν αυτό το κοινωνικό κεκτημένο είναι προσβάσιμο από όλες τις χώρες της ΕΕ». «Προφανώς», σχολίασε, «η απάντηση που πήρα είναι καταφατική, μένει όμως να δούμε αν η πράξη από τα λόγια θα συνεχίσει να απέχει». «Κι αυτό θα το δούμε άμεσα», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «η καταφατική απάντηση των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρώπης μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε σε μια μάχη που αφορά τόσο τους εργαζόμενους και τον λαό της Ελλάδας εν γένει, όσο όμως και τους εργαζόμενους και όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Άσκησε, δε, κριτική στα συνδικάτα που, όπως είπε, είναι στην οπισθοφυλακή και όχι στην πρώτη γραμμή.

«Δεν μπορώ παρά να επισημάνω μια αντίφαση. Δίνουμε μία μάχη η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό των εργαζομένων της χώρας μας, χωρίς να έχουμε τη στήριξη σε αυτή τη μάχη των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων στη χώρα μας». Πρόσθεσε ότι «τα συνδικάτα στη χώρα μας δυστυχώς είναι στην οπισθοφυλακή και όχι στην πρώτη γραμμή, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης». Θύμισε σε αυτό το πλαίσιο ότι «στο κρίσιμο δημοψήφισμα βρέθηκαν για να υπερασπιστούν την ανάγκη να πούμε ‘ναι’ σε μια κακή συμφωνία και όχι να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε μια καλύτερη». «Δεν είναι βεβαίως όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις σε αυτή την κατεύθυνση».

«Παρόλα αυτά», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «εμείς δίνουμε έναν αγώνα και θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε για να προστατεύσουμε τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης, το κοινωνικό κεκτημένο και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία, της πολιτικής, του συνδικαλισμού, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «παρόλα αυτά εμείς δίνουμε έναν αγώνα και θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε για να προστατεύσουμε τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης, το κοινωνικό κεκτημένο και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία, της πολιτικής, του συνδικαλισμού, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ». Είπε, επίσης, ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Ευρώπης είναι η νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η Ένωση.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπάρχει στη Διακήρυξη σαφής αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ευρώπης, και τόνισε ότι «αυτές οι αναφορές έλειπαν τα τελευταία χρόνια από κείμενα με μια αμιγώς τεχνοκρατική γλώσσα. Όμως, οφείλουμε να συνεχίσουμε αυτή τη μάχη».

Ερωτηθείς, δε, εάν τον προβληματίζει ακόμα, εάν είναι σκεπτικός απέναντι στη Διακήρυξη, είπε ότι φυσικά τον προβληματίζει και πως σκεφτόταν αν θα υπογράψει ή όχι. «Αλλά πρώτα απ’ όλα πιστεύω ότι καταφέραμε να βάλουμε μια πολύ σημαντική αναφορά για την αναγκαιότητας μιας κοινωνικής Ευρώπης», τόνισε και υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια διαρκή μάχη και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Αναφερόμενος στη σύμπτωση της σημερινής εορταστικής επετείου με την ημέρα της εθνικής ανεξαρτησίας ο κ. Τσίπρας είπε πως «σήμερα γιορτάζουμε την Ελληνική Επανάσταση, μια ελληνική επανάσταση που έχει συνδεθεί διαχρονικά με τους αγώνες στο κέντρο της Ευρώπης, για ανεξαρτησία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη. Τόνισε ότι «αυτός ο αγώνας, σε άλλες συνθήκες σήμερα, ο αγώνας για εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία είναι κυρίαρχος και είναι κυρίαρχος και μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ».

Ερωτηθείς ποιος είναι ο νούμερο ένα εχθρός της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, σημείωσε πως ο πρώτος εχθρός της Ευρώπης είναι η νεοφιλελεύθερη θέση και η νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η Ένωση. «Τώρα είναι η ώρα να αναστοχαστούμε και να αναγνωρίσουμε τις ιδρυτικές μας αρχές και να επιστρέψουμε σε αυτές», σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να ονειρευτούμε το μέλλον της Ευρώπης χωρίς να εστιάσουμε στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα κοινωνικά δικαιώματα». «Είναι αναγκαίο», τόνισε, «να ξαναβρούμε αυτές τις αρχές, να ξαναβρούμε το κοινωνικό μοντέλο».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι ο κίνδυνος είναι ο ακροδεξιός λαϊκισμός και τόνισε την πεποίθηση του ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών θα υπερασπιστούν αυτές τις αρχές. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι φυσικά αυτό το φαινόμενο έχει να κάνει με τις τρέχουσες εφαρμοζόμενες πολιτικές, για να σημειώσει πως «αν δεν μπορέσουμε να δώσουμε όραμα στους λαούς μας θα υπάρξει χώρος για αυτές τις αντιπολιτικές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις να αναδειχθούν».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Ανδρουλάκης για Φώφη Γεννηματά: «Συνεχίζουμε στον δρόμο που χάραξε, ένα δρόμο ενότητας και αυτονομίας»
«Οι αγώνες της για τη μείωση των ανισοτήτων, την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, την ισότητα των φύλων θα μας εμπνέουν πάντα», γράφει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης και Φώφη Γεννηματά
«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πράξει ό,τι απαιτείται για να μην επιτρέψει την υποβάθμιση του Αγνώστου Στρατιώτη» λένε κυβερνητικές πηγές για τον Χάρη Δούκα
«Μέσα σε λίγες ώρες, ο κ. Δούκας αναίρεσε τον εαυτό του» τονίζουν κυβερνητικές πηγές για τον δήμαρχο Αθηναίων
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ 38
Άδωνις Γεωργιάδης – Παύλος Πολάκης: Νέα κόντρα στη Βουλή – «Μην πάρεις πάλι αναβολή», «ο δικηγόρος μου έχει πολλές υποθέσεις»
«Είπες ψέματα ότι δεν ζήτησες αναβολή, και σου κότσαρα το δικαστικό έγγραφο», είπε ο υπουργός Υγείας. «Λες ψέματα» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή 26
Αλλαγές στο γραφείο του έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης - Ο Γιώργος Παπαβασιλείου νέος διευθυντής
Η επί σειρά ετών συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και μέχρι τώρα διευθύντρια του γραφείου του, Έλενα Αναστασίου, αναλαμβάνει γραμματέας του Δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού και της οικογένειας
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Κόντρα χωρίς τέλος για τον Άγνωστο Στρατιώτη ανάμεσα σε Δούκα και Δένδια: Στη δικαιοσύνη ο δήμαρχος – «Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του μνημείου», απαντά το Άμυνας
Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο Χάρης Δούκας για την ανάθεση της καθαριότητας του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη σε ιδιώτη – Η απάντηση του υπουργείου Άμυνας
Κόντρα χωρίς τέλος για τον Άγνωστο Στρατιώτη ανάμεσα σε Δούκα και Δένδια: Στη δικαιοσύνη ο δήμαρχος – «Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του μνημείου», απαντά το Άμυνας 80
Παύλος Μαρινάκης: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπαθεί να σώσει την πολιτική της καριέρα, ο Χάρης Δούκας να πει το “καλή τύχη” στους δημότες της Αθήνας
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Νίκο Δένδια. Φιλότιμη η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει θέμα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης