Κόσμος

Σάρωσε ο Ερντογάν με διαφορά 11.000.000 ψήφους από τον Ιντζέ – Ο απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία – Τα αποτελέσματα

- Ο απόλυτος άρχοντας πλέον ο Ερντογάν στην Τουρκία - Νίκη με σχεδόν 11.000.000 ψήφους διαφορά από τον Ιντζέ - Παραδέχθηκε την ήττα του ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης - Έγινε... κίτρινος ο χάρτης της Τουρκίας, ελάχιστες περιοχές δεν κέρδισε ο Ερντογάν

Με ποσοστό 52,55% ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία και με μια εμφαντική διαφορά σχεδόν 11.000.000 ψήφων άφησε δεύτερο τον Μουχαρέμ Ιντζέ που συγκέντρωσε ποσοστό 30,67.

APOTELESMATA EKLOGES TOYRKIA

Σημαντική “νίκη” και για τον φυλακισμένο στις φυλακές της Αδριανούπολης ηγέτη του κουρδικού κόμματος Σαλαχατίν Ντεμιρτάς που κέρδισε ποσοστό 8,36% και ήρθε τρίτος ενώ η αποκαλούμενη λύκαινα, η Μεράλ Ακσενέρ συγκέντρωσε ποσοστό 7,33%

APOTELESMATA EKLOGES TOYRKIA

 

Η λεγόμενη Λαϊκή Συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στην τουρκική Βουλή, συγκεντρώνοντας το 53,6% των ψήφων. Το CHP συγκέντρωσε το 22,7% των ψήφων, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) το 11,5% και το Καλό Κόμμα 10,1%. Κανένα από τα άλλα κόμματα δεν υπερέβη το όριο του 10% για να αναδείξει βουλευτές.

APOTELESMATA EKLOGES TOYRKIA

 

Ουσιαστικά ο Ιντζέ κατάφερε να κερδίσει όλα τα παράλια του Αιγαίου και τη Θράκη. Η νίκη του Ερντογάν ωστόσο στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης αλλά και στον βασικό κορμό της χώρας έφερε τη μεγάλη διαφορά και του έδωσε μια άνετη νίκη.

Στις δηλώσεις του ο Ερντογάν έκανε λόγο για μια νίκη που ανήκει σε όλους του Τούρκους, για μια νίκη που θα σημάνει αλλαγές στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της χώρας συγκεντρώνει πλέον το σύνολο των εκτελεστικών εξουσιών, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη πέρυσι.Ο Ερντογάν παρουσιάζει το νέο, προεδρικό σύστημα ως απόλυτα απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αποκτήσει η Τουρκία σταθερή κυβέρνηση. Οι επικριτές του βλέπουν στην εκτελεστική προεδρία που θα αναλάβει την αντανάκλαση της βούλησής του να μονοπωλήσει την εξουσία. Με βάση το αναθεωρημένο Σύνταγμα της Τουρκίας, ο θώκος του πρωθυπουργού καταργείται, ενώ ο πρόεδρος θα μπορεί να κυβερνά με διατάγματα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συναγερμός σε όλη την Ουκρανία λόγω ρωσικών επιθέσεων - Δύο νεκροί και 11 τραυματίες από πλήγματα της Ρωσίας
Στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου να εξαπολυθούν «μαζικά πλήγματα» τη νύχτα, επικαλούμενος «τις υπηρεσίες πληροφοριών μας»
Φωτιά σε πολυκατοικία στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας
WSJ: Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όλο και πιο κοντά στην εμπλοκή τους στον πόλεμο κατά του Ιράν
Σκέφτονται μια σκληρότερη στάση μετά από τις συνεχείς επιθέσεις που έχουν διαταράξει τις οικονομίες τους και τον κίνδυνο η Τεχεράνη να έχει την μακροπρόθεσμη επιρροή στα Στενά του Ορμούζ
Καπνοί από επίθεση στη Σαουδική Αραβία
Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ ταράζει περισσότερο τα νερά στον πόλεμο κατά του Ιράν – Οι ασταμάτητες αντιφάσεις του
Τελειώνει ή δεν τελειώνει ο πόλεμος; Τι γίνεται με τα Στενά του Ορμούζ; Καταστράφηκαν οι δυνάμεις του Ιράν από τους βομβαρδισμούς; Οι εκτιμήσεις του Αμερικανού προέδρου που έπεσαν «έξω»
Ντόναλντ Τραμπ
Ιράν: Χτυπήθηκαν ενεργειακές του εγκαταστάσεις, αντίποινα με πυραυλικές επιθέσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Λίγο νωρίτερα, το Ιράν είχε εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον του Ισραήλ με τις ισραηλινές αντιαεροπορικές δυνάμεις να προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις
Επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Τεχεράνη