Κόσμος

Συρία: Άσαντ κατά Ερντογάν! «Είναι κλέφτης»

Άσαντ κατά Ερντογάν λίγες ώρες πριν λήξει η εκεχειρία στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας. Πρώτη δημόσια δήλωση μετά την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία για τον Σύρο πρόεδρο με... σόου. Πήγε για πρώτη φορά από την έναρξη του εμφυλίου στην Ιντλίμπ.

Στην πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία, ο Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όλα αυτά ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση του «σουλτάνου» με τον Πούτιν στο Σότσι.

Ο Άσαντ έδωσε ένα… μικρό σόου λίγες ώρες πριν λήξει η εκεχειρία στη βόρεια Συρία, επισκεπτόμενος τους στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο της Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία. Ήταν μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του Σύρου προέδρου.

[read4more]

Κατά την παρουσία του στο μέτωπο της Ιντλίμπ, ο Μπασάρ αλ Άσαντ επιτέθηκε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την τουρκική επιχείρηση στη βόρειοανατολική Συρία και επανέλαβε τη δέσμευσή του να ανακαταλάβει τις περιοχές που η Δαμασκός έχει χάσει κατά τη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου, που άρχισε το 2011.

Εν μέσω διοικητών του στρατού και στρατιωτών, ο Άσαντ εμφανίστηκε στην πόλη Χομπέιτ, την οποία ανακατέλαβε ο συριακός στρατός τον Αύγουστο στο πλαίσιο της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ και των περιχώρων της, στην οποία συμμετείχε και η Ρωσία.

Από εκεί εξαπέλυσε την επίθεση στον πρόεδρο της Τουρκίας. Είναι η πρώτη φορά που ο Άσαντ κάνει δηλώσεις από τις 9 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η τουρκική επιχείρηση εισβολής. «Ο Ερντογάν είναι κλέφτης και τώρα κλέβει τη γη μας», είπε ο Άσαντ, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Λέμε και θα εξακολουθήσουμε να λέμε ότι η Ιντλίμπ είναι το κλειδί για να τερματιστεί αποφασιστικά το χάος και η τρομοκρατία σε όλη τη Συρία», υπογράμμισε.

https://twitter.com/ShehabiFares/status/1186564519528718337?s=20

https://twitter.com/Partisangirl/status/1186554966665613312?s=20

Στις 31 Αυγούστου Συρία και Ρωσία συμφώνησαν σε εκεχειρία στην Ιντλίμπ έπειτα από πέντε μήνες βομβαρδισμών.

Λίγο πριν την κήρυξη της εκεχειρίας και με τη βοήθεια ιρανικών πολιτοφυλακών η Δαμασκός κατέγραψε τη σημαντικότερη νίκη της καταλαμβάνοντας την στρατηγικής σημασίας πόλη Χαν Σεϊχούν. Χάρη στις επιχειρήσεις του συριακού στρατού η Δαμασκός επέκτεινε τον έλεγχό της και σε κάποια μέρη του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τη συριακή πρωτεύουσα με το Χαλέπι.

Το μέτωπο της Ιντλίμπ που επισκέφτηκε ο Άσαντ χωρίζει τους Σύρους αντάρτες –που υποστηρίζονται από την Τουρκία- και τους τζιχαντιστές από τις περιοχές που ελέγχει ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Μόσχας.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Σύρου προέδρου στην περιοχή, η οποία εξακολουθεί να μην είναι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, από την έναρξη του εμφυλίου το 2011.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα
Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο
Μπλε δράκοι
Ο Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως Νίξον απέναντι στον Χρουστσόφ: «Αδύνατο να κερδίσεις πόλεμο χωρίς επίθεση στη χώρα – εισβολέα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε φωτογραφία – σύγκριση με το ιστορικό «Kitchen Debate» του 1959 και επανέλαβε ότι αν ήταν στον Λευκό Οίκο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 1
Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ ή στην Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου 1
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί την παράδοση του Ντονμπάς και την παραίτηση της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ για συμφωνία ειρήνης
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από το Κίεβο να παραδώσει πλήρως το Ντονμπάς, να παραιτηθεί από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να απαγορεύσει την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στο έδαφός του
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν 1