Κόσμος

Διάσκεψη Βερολίνου: Αυτή είναι η συμφωνία για τη Λιβύη

Πέντε ώρες διήρκεσαν οι εργασίες στην Διάσκεψη του Βερολίνου. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων και να απέχουν από παρεμβάσεις στην Λιβύη. Μέρκελ: Πιστεύουμε σε πολιτική λύση και όχι σε στρατιωτικές συγκρούσεις. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε νωρίτερα, αφήνοντας πίσω στην Καγκελαρία τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στη Γενεύη θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Ύστερα από πέντε ώρες διεργασιών, βγήκε… λευκός καπνός από το κτίριο της Καγκελαρίας, όπου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (19.01.2020) η Διάσκεψη του Βερολίνου για την ειρήνευση στη Λιβύη. Οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου συμφώνησαν να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων και δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου, που μαστίζει τη χώρα.

diaskepsiMesa
Φωτογραφία Reuters

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διεθνών προσπαθειών για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο των όπλων, αποφασίστηκε να συγκροτηθούν στις αρχές Φεβρουαρίου αρμόδιες επιτροπές, αποτελούμενες από τέσσερις ομάδες εργασίας σε διάφορους τομείς, στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη, τα οποία δεν συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπως δήλωσε ο Χάικο Μάας, κατά τη συνέντευξη Τύπου. Με αυτή τη δήλωση, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη συμμετοχή της Ελλάδας, που δεν είχε προσκληθεί στη Διάσκεψη, αν και ήταν ανάμεσα στις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες, λόγω του μνημονίου που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Click4more: Ερντογάν – Μακρόν… δύο ξένοι στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Στη διεθνή επιτροπή παρακολούθησης (IFS) για την πρόοδο της υλοποίησης των συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου, η Τουρκία θα έχει καθοριστικό ρόλο, καθώς θα είναι ένα από τα μέλη της στρατιωτικής επιτροπής  που θα επιτηρεί την περιοχή. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε νωρίτερα από τη συνεδρίαση, αφήνοντας πίσω στην Καγκελαρία τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μέρκελ: Πιστεύουμε σε πολιτική λύση και όχι σε στρατιωτικές συγκρούσεις.

“Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων”, δήλωσε η ‘Αγκελα Μέρκελ κατά τη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

synTypou
Φωτογραφία Reuters

“Αποφασίστηκε εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτών επιχειρήσεων”, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. “Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής [της Λιβύης] τις επόμενες μέρες”, είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπήρξε συνάντηση ανάμεσα σε Σάρατζ – Χάφταρ

Η Διάσκεψη του Βερολίνου άρχισε τις εργασίες της λίγο μετά τις 16.00 (ώρα Ελλάδας), μετά την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία.
Ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ βρίσκονταν στο κτίριο της καγκελαρίας, αλλά σε ξεχωριστούς χώρους και… δεν συναντήθηκαν ποτέ! Ωστόσο, κάποιοι ηγέτες έσπευσαν να τονίσουν σε δηλώσεις τους πως ήταν ένα θετικό βήμα, το γεγονός πως έδωσαν και οι δύο το παρών, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας
Ποιος είναι ο 29χρονος ομογενής Πέτρος Κρομμύδας που εξαφανίστηκε από το Λονγκ Άιλαντ - «Πήγε να κολυμπήσει και δεν βγήκε ξανά από τη θάλασσα»
Ο Πέτρος Κρομμύδας εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης - Η αστυνομία έχει βρει μόνο τα ρούχα του και το αυτοκίνητό του
Ο Πέτρος Κρομμύδας
Η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνομιλίες αν η Ρωσία συμφωνήσει για «πραγματική εκεχειρία»
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να μιλάει για την ετοιμότητά της για ειρήνη και να αρχίσει να ενεργεί συμφωνώντας άνευ όρων σε μια πραγματική και διαρκή κατάπαυση του πυρός» λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrii Sybiha