Κόσμος

Νέα εποχή για τα ελαστικά αυτοκινήτων – Παραγωγή νέων από μεταχειρισμένα υλικά

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ: Τα ελαστικά των αυτοκίνητων, εκτός από τη ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον όταν φθείρονται, το επιβαρύνουν σημαντικά και όταν παράγονται.

Ευρωπαίοι ερευνητές βρήκαν τρόπο να ανακυκλώνουν τα χρησιμοποιημένα ελαστικά, να αξιοποιούν τις πρώτες ύλες τους ώστε να μπορούν στη συνέχεια να επαναχρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία νέων. Πλέον θα ανακυκλώνονται για να επαναχρησιμοποιούνται. Για πρώτη φορά, πανευρωπαϊκό έργο, στοχεύει στην παραγωγή νέων ελαστικών από μεταχειρισμένα, που έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους.

Μια διαδικασία που θα ωφελήσει σημαντικά το περιβάλλον καθώς συμβάλει στην εξοικονόμηση φυσικών και ορυκτών πόρων. Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης ελαστικών, blackcycle, βρίσκεται και η Ελλάδα.

Κάθε χρόνο παράγονται παγκοσμίως 1,6 δισεκατομμύρια καινούρια ελαστικά τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους, δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Μετα την ολοκλήρωση του έργου ωστόσο, σχεδόν 1 στα 2 μεταχειρισμένα ελαστικά στην Ευρώπη, θα αξιοποιούνται στην παραγωγή καινούργιων.

Το έργο blackcycle χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή ένωση, έχει ήδη ξεκινήσει από το Μάιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS