Κόσμος

Έκλειψη σελήνης: Η μεγαλύτερη των τελευταίων 580 ετών – Εντυπωσιακές εικόνες

Ένα μοναδικό φαινόμενο καταγράφηκε σήμερα, 19 Νοεμβρίου 2021, ύστερα από 580 χρόνια: η μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχεδόν ευθυγραμμίζονται (έχουμε συζυγία δηλαδή), με αποτέλεσμα το φεγγάρι να περνάει μέσα από τη σκιά της Γης και έτσι να παίρνει ένα κόκκινο χρώμα.

Σύμφωνα με τη NASA, η διάρκεια της έκλειψης ήταν 3 ώρες και 28 λεπτά, καλύπτοντας το 97% της Πανσελήνου και ήταν ορατή από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς και από την Αυστραλία αλλά και αρκετά μέρη της Ασίας και της Δυτικής Ευρώπης.

ekleipsi ekleipsi
Το φαινόμενο ξεκίνησε στη 1.02 π.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ (EST) και έφθασε στο αποκορύφωμά του στις 2.19 π.μ. με τη σκιά της Γης να καλύπτει σχεδόν εξ ολοκλήρου τη Σελήνη. Στις 3.45 π.μ. η Σελήνη πήρε το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, το οποίο ήταν ορατό μέχρι τις 4.20 π.μ.. Τυπικά το φαινόμεο ολοκληρώθηκε στις 7.04 το πρωί ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ.

ekleipsi

Δυστυχώς η έκλειψη σελήνης δεν ήταν ορατή από Ελλάδα και την Κύπρο.

Το εντυπωσιακό είναι πως δεν πρόκειται μόνο για τη μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης που σημειώθηκε εδώ και 580 χρόνια, από το 1440, αλλά και η μεγαλύτερη που θα σημειωθεί μέχρι και το 2669, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Holcomb της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερης διάρκειας ολική σεληνιακή έκλειψη του 21ου αιώνα έως τώρα είχε συμβεί το 2018 και η διάρκειά της ήταν μία ώρα και 43 λεπτά.

Είχε προηγηθεί μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 26 Μαΐου του 2021, ενώ θα ακολουθήσει μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 15 Μαΐου του 2022 και άλλη μία στις 7 Νοεμβρίου του 2022.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ REUTERS

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
CNN: Η επιμονή του Τραμπ έφερε την εκεχειρία στη Γάζα αλλά κανείς δεν ξέρει αν ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει τελειώσει
Ο Αμερικανός Πρόεδρος οραματίζεται μία ριζικά μεταμορφωμένη Μέση Ανατολή, όπου οι ιστορικές έχθρες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Άραβες γείτονές του θα τερματιστούν οριστικά
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διεθνή Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Ρίγη συγκίνησης και δάκρυα χαράς στην επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς – Ρίχτηκαν στις αγκαλιές των δικών τους
Η διαδικασία επιστροφής θα ολοκληρωθεί με την παράδοση των λειψάνων που ανήκουν στους 28 νεκρούς ομήρους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν από τις φρικαλεότητες της ένοπλης παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης
Ο απελευθερωμένος Ισραηλινός όμηρος, Eitan Abraham Mor, που κρατούνταν από τις 7 Οκτωβρίου 2023 στη Γάζα, αγκαλιάζει ξανά τα αγαπημένα του πρόσωπα
2