Κόσμος

Μπόρις Τζόνσον: «Δε θα ήταν υπεύθυνη πράξη» να παραιτηθεί λέει ο ίδιος σχολιάζοντας το «partygate»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο αποκάλεσε «παθολογικό ψεύτη» ένας χρήστης του διαδικτύου, υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του στο σκάνδαλο των partygate.

Μάλιστα υποστήριξε ότι «δεν θα ήταν υπεύθυνη πράξη» εκ μέρους του να παραιτηθεί, παρά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται ακόμη και από το ίδιο το κόμμα του.

«Γιατί να σας πιστέψουμε αφού αποδείχτηκε ότι είστε παθολογικός ψεύτης;» Αυτή η ερώτηση τέθηκε ευθέως, σε μια συνέντευξη στον δημοφιλή εκπαιδευτικό ιστότοπο mumsnet.com, όπου κυριάρχησε η υπόθεση των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός απάντησε ότι «διαφωνεί με το συμπέρασμα» του συνομιλητή του και είπε ότι βρίσκεται στην εξουσία «για να επιτύχει αποτελέσματα».

«Δεν μπορώ να καταλάβω πως θα ήταν υπεύθυνο πράγμα εκ μέρους μου να εγκαταλείψω το σχέδιο που υλοποιώ, δεδομένων όσων συμβαίνουν. Πρέπει να μαθαίνουμε (από όσα έγιναν), να καταλαβαίνουμε τα λάθη μας και να πηγαίνουμε παρακάτω», ανέφερε.

Η έκθεση, την περασμένη εβδομάδα, μιας ανώτατης δημόσιας λειτουργού που κατέγραψε τις παραβιάσεις των κανονισμών κατά τη διάρκεια της καραντίνας από την Ντάουνινγκ Στριτ, αντί να βάλει τέλος στο σκάνδαλο, ώθησε και άλλους να ζητήσουν την παραίτηση του Τζόνσον. Χρειάζεται να κατατεθούν 54 επιστολές από Συντηρητικούς βουλευτές στην αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922» του κόμματος προκειμένου να τεθεί ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Τζόνσον. Περίπου 30 έχουν ζητήσει δημοσίως την απομάκρυνσή του αλλά είναι άγνωστο πόσοι έχουν υποβάλει τέτοιες επιστολές.

Στην περίπτωση που ο Τζόνσον καταψηφιστεί από το κοινοβούλιο, το κόμμα θα επιλέξει τον νέο ηγέτη του (και πρωθυπουργό) με εσωκομματικές εκλογές.

Ο Τζόνσον, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο για τα πάρτι –κάτι πρωτοφανές για εν ενεργεία πρωθυπουργό– είπε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν αλλά επιμένει ότι έχει καθήκον «να συνεχίσει το έργο του».

Λόγω του σκανδάλου η δημοτικότητά του έπεσε και στις τοπικές εκλογές που έγιναν στις αρχές Μαΐου οι Συντηρητικοί είχαν βαριά ήττα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Κιρ Στάρμερ καλεί σε «ενότητα» και αύξηση της πίεσης προς τη Ρωσία για μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία
Ο Στάρμερ κάλεσε τους συμμάχους να ενισχύσουν τη στρατιωτική και οικονομική στήριξή τους προς το Κίεβο, υπογραμμίζοντας την πρόοδο των συνομιλιών και την ανάγκη για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ
Γάζα: Η σορός ομήρου παραδόθηκε στον ισραηλινό στρατό – Στο Κάιρο προετοιμάζεται η δεύτερη φάση της εκεχειρίας
Η σορός ενός ομήρου παραδόθηκε στον ισραηλινό στρατό για ταυτοποίηση, ενώ Αίγυπτος, Κατάρ και Τουρκία επανεκκινούν τις συνομιλίες για τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας Ισραήλ–Χαμάς
Ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα
Βρετανία: Πάνω από 1.300 cult αντικείμενα του Star Wars, Indiana Jones και Elf σε δημοπρασία στο Λονδίνο
Κοστούμια, εμβληματικά όπλα και κινηματογραφικά αξεσουάρ από δεκαετίες ταινιών θα τεθούν σε δημοπρασία στις αρχές Δεκεμβρίου, σε μια μοναδική πώληση που εκτιμάται στις 8 εκατομμύρια λίρες
Μερικά από τα αναμνηστικά που προσφέρει η Propstore