Κόσμος

Ο Μπόρις Τζόνσον το ξεκαθάρισε: «Δεν παραιτούμαι» – Οι δυο επιλογές που έδωσε στους υπουργούς του

Ανυποχώρητος δηλώνει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και δεν υποβάλλει την παραίτησή του από τη Ντάουνινγκ Στριτ, παρά το μπαράζ παραιτήσεων από την κυβέρνησή του τις τελευταίες 24 και πλέον ώρες.

Όπως η πολιτική συντάκτρια του τηλεοπτικού καναλιού ITV, Ανούσκα Αστάνα, «ο Μπόρις Τζόνσον είναι ανυποχώρητος και δεν θα παραιτηθεί», όπως δήλωσε ο ίδιος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, που τον επισκέφθηκαν σήμερα (6.7.2022) στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω του κύματος παραιτήσεων των κυβερνητικών στελεχών, που ξεκίνησε από χθες με αυτές των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, Ρίσι Σουνάκ και Σατζίντ Ντζάβιντ αντίστοιχα.

«Οι πηγές μου λένε ότι είπε στους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα επικεντρωθούν είτε στην οικονομική ανάπτυξη είτε στο χάος μιας αναμέτρησης για την ηγεσία, και της συνακόλουθης πίεσης για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών», πρόσθεσε η δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, είναι το τελευταίο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που τάχθηκε στο πλευρό των συναδέλφων της, οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του Τζόνσον.

Πολλοί υπουργοί συγκεντρώθηκαν από το απόγευμα στην επίσημη κατοικία του Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ για να του πουν ότι είναι ανάγκη να αποχωρήσει. Μία πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι τουλάχιστον ένας βρέθηκε εκεί για να τον στηρίξει, στην περίπτωση που αποφασίσει να αγωνιστεί για να διατηρήσει το αξίωμα.

Στυλώνει τα πόδια

Παρά τις παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος και τις πιέσεις προς τον ίδιο, ο Τζόνσον λέει ότι έχει εντολή από τις βουλευτικές εκλογές του 2019, τις οποίες κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία.

«Δεν θα παραιτηθώ και, ειλικρινά, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι οι εκλογές», είπε νωρίτερα σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή. Αρνήθηκε όμως να απαντήσει αν θα επιχειρήσει να διατηρήσει το αξίωμα ακόμη και αν ηττηθεί σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του.

Οι παραιτήσεις, το βράδυ της Τρίτης, των υπουργών Υγείας και Οικονομικών πυροδότησαν ένα κύμα αποχωρήσεων. Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές δηλώνουν ανοιχτά πλέον ότι θέλουν να αποχωρήσει ο Τζόνσον και αμφισβητούν την ικανότητά του να κυβερνήσει αλλά και την ακεραιότητά του. Μέχρι τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης, έχουν παραιτηθεί συνολικά 39 κυβερνητικά στελέχη.

Την ώρα των κοινοβουλευτικών επερωτήσεων, σήμερα, ορισμένοι Συντηρητικοί προσπαθούσαν να μην γελάσουν την ώρα που άλλοι τον χλεύαζαν και τον σφυροκοπούσαν για την παλαιότερη συμπεριφορά του, τα κίνητρά του και ορισμένα από τα σκάνδαλα που σημάδεψαν μεγάλο μέρος της θητείας του.

Μολονότι ακόμη και κάποτε ένθερμοι υποστηρικτές του λένε ότι η σημερινή κρίση θα μπορούσε να τελειώσει μόνο με την παραίτησή του, ο Τζόνσον επιμένει ότι θα αγωνιστεί μέχρι τέλους. Ο εκπρόσωπός του είπε ότι αισιοδοξεί πως θα κερδίσει ξανά σε μια ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

«Η δουλειά του πρωθυπουργού σε δύσκολες συνθήκες, όταν σου έχει δοθεί μια κολοσσιαία εντολή, είναι να συνεχίζεις. Και αυτό θα κάνω», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο.

boris johnson r

Σύμφωνα με την Ανούσκα Αστάνα του ITV, που επικαλείται πηγές από το γραφείο του Τζόνσον, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα παραιτηθεί, αν ηττηθεί σε μια νέα ψηφοφορία για πρόταση μομφής.

Αλλάζουν τους κανόνες για να τον «ρίξουν»

Η Επιτροπή 1922 που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς συμφώνησε σήμερα (6.7.2022) να προχωρήσει στην εκλογή νέων μελών, προτού να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει μια νέα πρόταση μομφής σε βάρος του Μπόρις Τζόνσον.

Για την ώρα, ο Μπόρις Τζόνσον έχει ασυλία 12 μηνών από νέα πρόταση μομφής αφού κέρδισε αυτή του προηγούμενου μήνα. Όμως, τα μέλη της Επιτροπής 1922 θα προχωρήσουν σε εκλογές νέων εκτελεστικών στελεχών που θα μπορούν να ανοίξουν τη συζήτηση για αλλαγή στους κανόνες.

Σύμφωνα με τρεις Συντηρητικούς βουλευτές, η Επιτροπή 1922 θα προχωρήσει στην ανανέωσή της θητείας της την επόμενη Δευτέρα. Στη συνέχεια, το νέο προεδρείο της, θα αποφασίσει εάν θα αλλάξει τους κανόνες ώστε να επιτραπεί η υποβολή νέας πρότασης μομφής σε βάρος του Τζόνσον. Με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, δεν επιτρέπεται να υποβληθεί τέτοια πρόταση μέχρι του χρόνου.

Ο Τζόνσον πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στις 6 Ιουνίου, όμως το 41% των Συντηρητικών βουλευτών τον καταψήφισε. Ο κανονισμός ορίζει ότι δεν μπορεί να ξαναγίνει τέτοια ψηφοφορία πριν περάσουν 12 μήνες. Αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτό το 41%, θα προστεθούν και τα 37 κυβερνητικά μέλη που παραιτήθηκαν μέχρι σήμερα, τότε ο Τζόνσον έχει χάσει την υποστήριξη του μισού και πλέον κόμματος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι αποκαλύψεις της Βιρτζίνια Τζιούφρε που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου στην υπόθεση Έπσταϊν - Τα χειρόγραφα που άφησε πριν αυτοκτονήσει
Η Τζιούφρε, η οποία αυτοκτόνησε στη Δυτική Αυστραλία στις 25 Απριλίου 2025 σε ηλικία 41 ετών, ήταν μια από τις κατήγορους των καταδικασμένων Έπσταϊν και της πρώην φίλης του, Γκισλέιν Μάξγουελ
Μερικά από τα φερόμενα θύματα του Jeffrey Epstein, συμπεριλαμβανομένης της Virginia Roberts Giuffre
Το Βιετνάμ στο «μάτι» του τυφώνα Κατζίκι – Πάνω από 325.000 κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
Σχεδόν 30.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την περιοχή, δυο εθνικά αεροδρόμια του Βιετνάμ έκλεισαν και όλα τα αλιευτικά σκάφη που βρίσκονταν στην πορεία του τυφώνα έλαβαν εντολή να επιστρέψουν στα λιμάνια
Τα κύματα πλησιάζουν την παραλία Cua Lo, ενώ ο τυφώνας Kajiki πλησιάζει στην επαρχία Nghe An
Συγκλονιστικές εικόνες από επίθεση του Ισραήλ στην Υεμένη - Έξι νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από βομβαρδισμό
Το Ισραήλ «πρέπει να ξέρει πως δεν θα εγκαταλείψουμε τους αδελφούς μας στη Γάζα, όποιες θυσίες κι αν χρειαστούν», ανέφερε ο Άμπντελ Καντέρ αλ Μουρτάντα, στέλεχος των Χούθι
Μια πυρόσφαιρα αναδύεται από το σημείο όπου σημειώθηκε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Σαναά
Σεργκέι Λαβρόφ: Η Ουκρανία θα πρέπει να μην ανήκει σε στρατιωτικό σχηματισμό και να μην έχει πυρηνικά – Οι όροι για μια συμφωνία ειρήνης
Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μαζί με τη Γερμανία και την Τουρκία θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας
O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ 10