Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πρώτη επίσκεψη στη Λιθουανία για τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την πρώτη του επίσκεψη στη Λιθουανία, επισφραγίζοντας τη συμπλήρωση, φέτος, 100 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συναντήσεις του τόσο με τον Πρόεδρο της Λιθουανίας Gitanas Nausėda, όσο και με την ομόλογό του, Ingrida Šimonytė, επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας – Λιθουανίας και οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, όπως η ενεργειακή κρίση και η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών.

Συζητήθηκε ακόμα η δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων, στις υποδομές, τις νέες τεχνολογίες και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάδειξη της χώρας μας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας μέσω των υποδομών που αναπτύσσει, καθώς και την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας υπήρξε σύμπνοια στην ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής αντιμετώπισης των υψηλών τιμών ενέργειας και των υπερβολικών διακυμάνσεων που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η πολυεπίπεδη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να αποκατασταθεί η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στην επιθετική συμπεριφορά και ρητορική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας. Επανέλαβε ότι η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή σε συνεννόηση και διάλογο, δεν θα δεχθεί, όμως, αμφισβήτηση της κυριαρχίας της.

Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις με βάση τις εμπειρίες των δύο χωρών στη διαχείριση του μεταναστευτικού και αναδείχθηκε η ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης των προκλήσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε ακόμη για ζητήματα ασφάλειας ενεργειακών υποδομών στο Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ για την Ενεργειακή Ασφάλεια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παραιτήθηκε ο διευθυντής της «Αυγής», Σπύρος Σουρμελίδης, μετά το πρωτοσέλιδο για τον Τσίπρα: «Δεν απηχεί τις απόψεις μας» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ
«Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ανοιχτά και ξεκάθαρα στην παρουσίαση του βιβλίου του στο Παλλάς ότι δεν επιθυμεί να μοιραστεί πλέον αποφάσεις»
Το εξώφυλλο της εφημερίδας Αυγή 41
Η πλευρά Τσίπρα απαντά στα σχόλια για τον εξώστη: Προσπαθούν να πετάξουν «τη μπάλα στην εξέδρα», το θέμα δεν είναι οι ηγεσίες
«Άλλωστε στην κοινωνία, στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη της σημερινής πολιτικής και όχι στις ηγεσίες των κομμάτων, απευθύνεται η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα»
Η παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα
Κώστας Καρμανλής: «Να είμαστε ευαίσθητοι και δεκτικοί απέναντι στους Έλληνες αγρότες, να τους ακούμε και να καταλαβαίνουμε την αγωνία τους»
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση της ΣΕΚΕ και της αστικής μη κερδοσκοπική εταιρίας «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στο δημοτικό θέατρο Ξάνθης για τον αγώνα που δίνουν οι αγρότες στα μπλόκα τις τελευταίες ώρες
Κώστας Καραμανλής 5
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακραία μορφή διαμαρτυρίας τα μπλόκα των αγροτών, δυσκολεύουν την καθημερινότητα, δεν βοηθούν
«Οι έντιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που είναι η συντριπτική πλειονότητα, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Όσα χρήματα δικαιούνται, θα τα λάβουν στο ακέραιο»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 37
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Η Ελλάδα επίκεντρο της στρατηγικής Τραμπ για ενέργεια, επενδύσεις και ΑΙ»
Η πρέσβης των ΗΠΑ στην χώρα μας χαρακτήρισε τη Βόρεια Ελλάδα ως τεχνολογικό κόμβο και μίλησε για την αξιόπιστη και αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ - Αναλυτικά η συνέντευξή της
Κίμπερλι Γκιλφόιλ 5