Κόσμος

Γερμανία: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές με τις ευρωεκλογές θέλει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία μαζί με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024. Ο Μάρκους Ζέντερ επικρίνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη δημοσιονομική κρίση που προκάλεσε η «τρύπα» των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον προσεχή Ιούνιο, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, εκτιμώντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν είναι πλέον κατάλληλος για τη διακυβέρνηση της χώρας, μετά τη δημοσιονομική κρίση που προκάλεσε η «τρύπα» των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που προέκυψε με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου περί αντισυνταγματικότητας της χρήσης από το Ταμείο του Κλίματος κονδυλίων που προορίζονταν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει το ζήτημα της ψήφου εμπιστοσύνης, όχι όμως στο Κοινοβούλιο, αλλά στον γερμανικό λαό», δήλωσε ο κ. Ζέντερ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ούτε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ούτε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) είναι σε θέση να λύσουν τα προβλήματα της Γερμανίας.

Αναφερόμενος σε πιθανά μελλοντικά κυβερνητικά σχήματα, ο Βαυαρός πρωθυπουργός απέκλεισε τη συνεργασία Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με τους Πράσινους. «Αυτό το μοντέλο είναι κατάλληλο μόνο για εύκολες εποχές, όχι για περιόδους με μεγάλα προβλήματα», εξήγησε, ενώ πρόσθεσε ότι ούτε οι Φιλελεύθεροι (FDP) αποτελούν πλέον μακροπρόθεσμα σταθερό κυβερνητικό εταίρο.

Ο Μάρκους Ζέντερ απέρριψε, επίσης, ξεκάθαρα το ενδεχόμενο κατάργησης ή μεταρρύθμισης του «φρένου χρέους». Η αντιπολίτευση είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει τη Γερμανία, σημείωσε, αλλά διευκρίνισε ότι «η βοήθεια δεν έγκειται στην κατάργηση του φρένου χρέους ή στην αποδυνάμωσή του». «Αυτό το απορρίπτουμε. Σε αυτό συμφωνούν οι ηγέτες του CDU και του CSU. Θα ήταν ο λάθος τρόπος να το κάνουμε τώρα», πρόσθεσε και κάλεσε τον καγκελάριο Σολτς να καταστήσει σαφές ότι δεν προγραμματίζει κάτι τέτοιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αστυνομικοί χτυπούν με teaser έναν από τους συλληφθέντες για την επίθεση με μαχαίρι σε τρένο στη Βρετανία - «Σκοτώστε με» τους φώναζε
Δεν αντιμετωπίζεται ως μία τρομοκρατική επίθεση, λέει η αστυνομία - Οι ύποπτοι που συνελήφθησαν είναι ένας 32χρονος έγχρωμος με βρετανική υπηκοότητα και ένας 35χρονος Βρετανός με καταγωγή από την Καραϊβική
Βρετανία: Αστυνομικοί χτυπούν με teaser έναν από τους συλληφθέντες για την επίθεση με μαχαίρι σε τρένο
12
Νεκροί 5 Γερμανοί ορειβάτες που παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα στις Ιταλικές Άλπεις
Τα πτώματα δύο ανδρών και μιας γυναίκας που παρασύρθηκαν από την χιονοστιβάδα εντοπίστηκαν χθες Σάββατο, ενώ τα δύο άλλα θύματα, ένας πατέρας και η 17χρονη κόρη του, βρέθηκαν την Κυριακή
Χιονοστιβάδα