Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Η ιστορία της Pinnacle: Ένα διαφορετικό μοντέλο στοιχηματικής

Η ιστορία της Pinnacle: Ένα διαφορετικό μοντέλο στοιχηματικής

Κάθε νέα στοιχηματική που επιχειρεί να εισέλθει στον κόσμο του στοιχήματος προσπαθεί να βρει έναν τρόπο για να γίνει γνωστή και να ξεχωρίσει με το… καλημέρα. Πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα το οποίο θέλει υπομονή και επιμονή. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα στοιχηματικών που προσπάθησαν πάρα πολύ για να καθιερωθούν στο επίγειο και το online στοίχημα στη συνείδηση των παικτών και απέτυχαν για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Για να μπορέσει ένας νέος bookmaker να κάνει το μπαμ από την αρχή και να τραβήξει την προσοχή του κοινού χρειάζεται να προσφέρει κάτι νέο. Κάτι το οποίο δεν υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή στην αγορά. Είναι αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν «niche». Τί είναι όμως αυτό το περιβόητο «niche»; Πρόκειται για ένα μοναδικό στοιχείο το οποίο καλύπτει μία «τρύπα» που μπορεί να υπάρχει στην αγορά. Όταν ένας επιχειρηματίας το ανακαλύψει αυτόματα εξειδικεύεται σε αυτό με αποτέλεσμα να τοποθετείται στη συνείδηση του κοινού ως γνώστης σε αυτό το κομμάτι.

Η Pinnacle Sports, όπως ονομαζόταν όταν πρωτοξεκίνησε, σίγουρα αποτελεί μία τέτοια περίπτωση. Θέλοντας κάποιος να μάθει αρκετά πράγματα για τη συγκεκριμένη στοιχηματική σίγουρα θα ανακαλύψει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Από τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία της μέχρι το πως διαχειρίζεται τους πελάτες της και τους λόγους για τους οποίους έγινε γνωστή, η Pinnacle σίγουρα έχει τη δική της θέση στην ιστορία του στοιχήματος. Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη συγκεκριμένη «μυστικοπαθή» στοιχηματική που είναι μία από τις γνωστότερες παγκοσμίως αν και έχει καταφέρει να κρατήσει στο «σκοτάδι» πολλά σημαντικά χαρακτηριστικά της.

«Σκοταδισμός» από τα γεννοφάσκια…

Η Pinnacle Sports, όπως ήταν η αρχική της ονομασία, ιδρύθηκε το 1998 και ξεκίνησε με το εξής παράδοξο: Μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζει κανείς επίσημα ποιος βρίσκεται πίσω από τη λειτουργία της. Η λογική λέει ότι αφού δεν έχει μαθευτεί έως τώρα μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ με ακρίβεια ποιος/ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της.

Αυτό όμως που φημολογείται είναι πως ο συγκεκριμένος bookmaker δημιουργήθηκε από πρώην μέλη ενός πολύ διάσημου στοιχηματικού συνδικάτου, ονόματι «the Computer Group», το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στη δεκαετία του 1970. Δίνοντας συνέχεια λοιπόν σε αυτή τη φήμη οι ρίζες της Pinnacle βρίσκονται εκεί όπου βρίσκεται και η δημιουργία του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ο πρώτος υπολογιστής ήταν ένα τεράστιο μηχάνημα που έπιανε χώρο όσο ένα δωμάτιο και κόστιζε χιλιάδες δολάρια για να τον νοικιάσει κάποιος μηνιαίως. Στην αρχή ο Μάικλ Κεντ, πρώην προγραμματιστής σε πυρηνικά υποβρύχια, ήρθε σε επικοινωνία με τον υπολογιστή και με τον γιατρό Ιβάν Μίντλιν και οι δυο τους ξεκίνησαν να τοποθετούν στοιχήματα σε αυτόν τον υπολογιστή. Μέχρι το 1983 το γκρουπ μετρούσε ήδη αρκετούς πελάτες και εκείνη τη χρονιά «στρατολογήθηκε» και ο θρυλικός τζογαδόρος Μπιλ Γουόλτερς. Εκείνη την περίοδο η στοιχηματική έβγαζε ένα εκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα ποντάροντας σε κολεγιακά αθλήματα.

Αυτή η αρχική σύσταση της Pinnacle διήρκησε έως το 1987 όταν και το «the Computer Group» διαλύθηκε για νομικούς λόγους. Μετά τη διάλυση του γκρουπ οι φήμες έδιναν και έπαιρναν για την πορεία των μελών του. Λέγεται πως ένα από τα μέλη ήταν ο κύριος προγραμματιστής της 5Dimes και πως ένας από τους κυριότερους πελάτες του γκρουπ ίδρυσε την BetHorizon. Ακόμα, λέγεται πως ένα πρώην μέλος του γκρουπ ίδρυσε τη σημερινή heritagesports.eu. Όλες αυτές οι φήμες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η αρχή έγινε στο Κουρασάο

Τον Οκτώβριο του 1998 η Pinnacle Sports ξεκίνησε την λειτουργία της από το Κουρασάο. Αυτό που ανέβασε τη δημοφιλία της στοιχηματικής ήταν ότι η σύσταση του ιδρυτικού γκρουπ ήταν σχεδόν η ίδια με αυτό της Heritage Sports.

Για να μην υπάρχουν κενά στην ιστορία μας να πούμε δύο λόγια για την Heritage. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ιδρύθηκε στο Margarita Island της Βενεζουέλας. Το 1998 όμως πέρασε νόμος που έλεγε πως όσες στοιχηματικές έχουν έδρα σε αυτό το νησί θα πρέπει να σχετίζονται με κάποιο τρόπο με ξενοδοχείο της περιοχής, τουλάχιστον 300 δωματίων και στο νησί υπήρχε μόνο ένα. Αυτό ανήκε στον Ούγκο Τσάβες.

Πολλές από τις στοιχηματικές έκλεισαν ενώ άλλες μετέφεραν τις έδρες τους. Από αυτές που έκλεισαν, ελάχιστες πλήρωσαν τους πελάτες τους και η Heritage ήταν μία από αυτές. Με αυτή της την κίνηση πήρε τεράστιο σεβασμό από τους παίκτες της. Μόλις έγινε γνωστό ότι η Pinnacle Sports είναι συνδεδεμένη ιδιοκτησιακά με την Heritage πολλοί παίκτες την επέλεξαν ως σεβασμό στην κίνηση που είχε κάνει τότε να τους ξεπληρώσει στο 100%.

Παρά το γεγονός ότι τότε ακόμα δεν υπήρχε το online betting, η Pinnacle λειτουργούσε κανονικά στο διαδίκτυο. Τον Σεπτέμβριο του 2000 το επίσημο σάιτ της στοιχηματικής βγήκε στον αέρα.

Οι αρχικές δυσκολίες και η καταξίωση

Στην αρχή η πλατφόρμα της Pinnacle αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες. Μάλιστα, υπήρξαν και δύο φορές που καταστράφηκαν εντελώς τα γραφεία της εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγους μήνες μετά την έναρξη της στοιχηματικής εμφανίστηκε ένας ανταγωνιστής ονόματι Direcbet που χρησιμοποιούσε το ίδιο λογισμικό. Έναν χρόνο αργότερα έπειτα από μία διαμάχη των μελών, ένα από αυτά αποχώρησε και επέλεξε να επαναλειτουργήσει την Heritage Sports. Οι ιδέες που είχε όμως η Pinnacle στις αρχές της νέας χιλιετίας την οδήγησαν στην τεράστια επιτυχία.

Συγκεκριμένα, το 2003, αποφάσισαν να κάνουν το εξής: Ανακοίνωσαν πως κάθε παίκτης είχε τη δυνατότητα να τοποθετεί μέγιστα στοιχήματα όσες φορές ήθελε, χωρίς περιορισμό, ανεξαρτήτως των κερδών που ενδεχομένως θα είχε. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν στοιχηματικές που δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους ρισκαδόρικες κινήσεις.

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο η Pinnacle εκτοξεύτηκε ήταν οι αποδόσεις της. Παρατηρούσε τις αποδόσεις των ανταγωνιστών της και στη συνέχεια προσέφερε τις ίδιες αγορές σε πολύ καλύτερες τιμές. Για παράδειγμα, όταν άλλοι bookmakers έδιναν στο NFL τους Patriots στο 1.91 η Pinnacle θα έδινε την ίδια αγορά στο 1.96!

Η Pinnacle, εκτός από τις καλύτερες αποδόσεις, προσέφερε και τα μεγαλύτερα στοιχηματικά όρια. Έδινε τη δυνατότητα στους παίκτες της να ποντάρουν από 25.000 έως και 80.000 δολάρια στο κάθε στοίχημα, σε αγορές πόντων στο NFL. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως όλα τα payouts γίνονται αυτόματα. Εάν κάποιος παίκτης έχει πιστοποιηθεί από την στοιχηματική και κάνει ανάληψη σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι, όσο μεγάλο και να είναι το ποσό, η Pinnacle θα το τοποθετήσει εντός ολίγων λεπτών.

The Pinnacle Model

Αυτό που έκανε την Pinnacle τόσο πετυχημένη είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τα στοιχηματικά lines της. Ο τρόπος με τον οποίο τα μετακινεί ανάλογα με τα ποσά πονταρισμάτων είναι αριστουργηματικός. Πρόκειται για έναν αλγόριθμο ο οποίος λαμβάνει υπόψη το ποντάρισμα του παίκτη, το ποσό του πονταρίσματος, πότε θα κάνει το ποντάρισμα και γιατί θα επιλέξει αυτή την αγορά. Αυτή η ιδέα μπορεί το 2004/2005 να ακουγόταν τρελή όμως σήμερα λειτουργεί απλά άψογα. Αυτό που χρειαζόταν η Pinnacle για να εξελιχθεί ήταν απλά να εντοπίσει τους παίκτες που στοιχηματίζουν μεγάλα ποσά και είναι γνώστες του στοιχήματος.

Για να μπορέσουν να κάνουν κάτι τέτοιο αποφάσισαν να «εκπαιδεύσουν» το κοινό τους. Πώς θα το έκαναν αυτό; Άνοιξαν ένα forum και μέσω αυτού έστελναν newsletters τα οποία ονομάζονταν «Pinnacle Pulse» και αυτά ουσιαστικά λειτουργούσαν σαν εγχειρίδια χρήσης και εκπαίδευσης. Από τον Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007, 77 τέτοια εγχειρίδια κυκλοφόρησαν, τα οποία είναι διαθέσιμα μέχρι και σήμερα.

Σήμερα η Pinnacle διατηρεί την έδρα της στο Κουρασάο, όμως έχει εξασφαλίσει και μία από τις πιο αυστηρές άδειας από την AGCC. Από το 2007 έχει σταματήσει να δέχεται πελάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία και από τότε έχει ρίξει αρκετά το βάρος της στοιχηματικά στο ποδόσφαιρο. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει άλλος online bookmaker που να προσφέρει καλύτερες αποδόσεις, γρηγορότερες πληρωμές και να διαθέτει καλύτερη εξυπηρέτηση από την Pinnacle. Αυτοί είναι και οι σημαντικότεροι λόγοι που η συγκεκριμένη στοιχηματική είναι στην κορυφή και την «αντιγράφουν» ακόμα και οι καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις