Κυριακή, 5 Μαΐ
20oC Αθήνα

VW Group: To αφεντικό της Porsche φαβορί στην κούρσα διαδοχής του Piëch

VW Group: To αφεντικό της Porsche φαβορί στην κούρσα διαδοχής του Piëch

Νέα τροπή παίρνει η διαμάχη για τον αντικαταστάτη του Ferdinand Piëch στο τιμόνι του γερμανικού ομίλου.

Ενώ όλοι θεωρούσαν πως όταν ο πρόεδρος του γκρουπ VW, Ferdinand Piëch, αποσυρθεί στο τέλος του 2016 θα αντικατασταθεί από τον νυν CEO της VW, Martin Winterkorn, πριν λίγες ημέρες ξέσπασε κρίση στις σχέσεις των δύο ανδρών.

Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, o Piëch δήλωσε ότι έχει αποστασιοποιηθεί από τον πρώην στενό συνεργάτη του και δεν επιθυμεί πλέον να του παραδώσει τα ηνία του ομίλου, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τους λόγους.

Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας χρειάζεται την έγκριση των μετόχων, δηλαδή των οικογενειών Porsche και Piëch, του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας και του εργατικού συνδικάτου.

«Οι δηλώσεις του Piëch προκάλεσαν μεγάλη ένταση», σχολίασε ο αναλυτής της M.M. Warburg, Marc-Rene Tonn. «Είναι πια ξεκάθαρο πως υπάρχει διαφορά απόψεων σε πολλούς τομείς.»

Το ότι ο 77χρονος Piëch, που είναι εγγονός του Ferdinand Porsche, σπάνια κάνει δηλώσεις έδωσε ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην κατάσταση που επικρατεί μέσα στον όμιλο.

Με την ανανέωση του συμβολαίου του Winterkorn μετά το 2016 να δείχνει πλέον απίθανη, ένας νέος υποψήφιος έχει ίσως τις περισσότερες πιθανότητες ν’ αντικαταστήσει τον Piëch.

Πρόκειται για τον Matthias Müller, πρόεδρο της Porsche από το 2010 ο οποίος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τόσο του τωρινού προέδρου όσο και των δύο ισχυρών οικογενειών που ελέγχουν τη VW.

Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο του γκρουπ ανανέωσε το δικό του συμβόλαιο για πέντε επιπλέον χρόνια, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Τον περασμένο μήνα ο Müller δήλωσε πως θα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο ν’ αναλάβει την προεδρία του ομίλου εάν του το ζητούσαν, συμπληρώνοντας ότι το σχόλιό του πως είναι «πολύ μεγάλος για ν’ αντικαταστήσει τον Piëch» παρερμηνεύτηκε.

«Δεν είμαι μεγάλος για τίποτα απολύτως», είπε. «Νιώθω υπέροχα. Για την ακρίβεια, είμαι έτοιμος να αναλάβω οποιαδήποτε αποστολή.»

Το βέβαιο είναι πως η μάχη για τη διαδοχή στο γκρουπ που κατέχει 12 μάρκες και έχει περισσότερους από 500.000 εργαζομένους στο δυναμικό του, θα έχει κι άλλα επεισόδια…
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δοκιμάζουμε το νέο VW Passat 1.6 TDI

Ο τίτλος του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2015 πάει στο…

Ανανέωση και νέος κινητήρας για το VW Polo GTI

Ανακοινώθηκαν οι τιμές πώλησης του νέου VW Passat

Από €22.820 το ανανεωμένο VW Scirocco στη χώρα μας

Ξεκίνησε η διάθεση του ανανεωμένου VW Polo – Αναλυτικά οι εκδόσεις και οι τιμές

Οι παραξενιές των οδηγών στις ΗΠΑ αναγκάζουν την VW να… ψεύδεται!

 

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε