Ελλάδα

EMA για εμβολιασμούς: Δεν είναι απαραίτητη η 4η δόση στον γενικό πληθυσμό

Η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού ανά τακτά χρονικά διαστήματα δεν θα είναι αναγκαία μακροπρόθεσμα τονίζει ο EMA στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι επικεφαλής σήμερα το απόγευμα. 

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, οι επαναληπτικές δόσεις με μικρά διαλείμματα ενδιάμεσα ενδέχεται να μειώσει τα αντισώματα τα οποία μπορούν να παραχθούν με κάθε δόση.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αν στο μέλλον χρειαστεί να επαναληφθεί ο εμβολιασμός αυτό θα γίνεται λίγο πριν τον χειμώνα όπως γίνεται και με την γρίπη. Αυτό θα αυξάνει τα αντισώματα στον οργανισμό ακριβώς την στιγμή που θα το χρειαζόμαστε περισσότερο.

Ο EMA σημειώνει ότι ακόμα δεν έχει επαρκή στοιχεία όσον αφορά στην 4η δόση. Αυτό που τονίζει πάντως είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι απαραίτητη η 4η δόση στον γενικό πληθυσμό που έχει ήδη εμβολιαστεί.

Ωστόσο, στους ανθρώπους με χαμηλό ανοσοποιητικό, που έχουν λάβει τις 3 δόσεις θα ήταν λογικό να τους χορηγηθεί και η 4η δόση. Σημειώνεται επίσης ότι η έγκριση εμβολίων κατά του κορονοϊού με διαφορετική σύσταση απαιτεί κλινικά δεδομένα που δείχνουν ανώτερη ανοσολογική απόκριση από αυτή που δημιουργείται από τα ενισχυτικά που είναι διαθέσιμα προς το παρόν.

Πολύ σημαντική θεωρείται και η επισήμανση από τον ΕΜΑ ότι με βάση επιστημονικές μελέτες δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, πρόωρους τοκετούς, ή αποβολές μετά την χορήγηση εμβολίων τεχνολογίας mRNA.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σοκάρουν οι μαρτυρίες για το αιματοκύλισμα στα Βορίζια: «Άδειασε δύο γεμιστήρες προς τον κόσμο στην πλατεία, θα μπορούσαν οι νεκροί να είναι 20»
Η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου επισήμανε ότι κατά το παρελθον έχουν γίνει πολλά περιστατικά μεταξύ των δύο οικογενειών - Σήμερα θα παραδοθεί η δικογραφία στον εισαγγελέα
Το αιματοκύλισμα στα Βορίζια
Κρύβονται στα βουνά 5 άνδρες από το μακελειό στα Βορίζια - Οι 200 κάλυκες θα δείξουν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν
Παραμένει άγνωστο αν θα γίνει σήμερα η κηδεία του 39χρονου, καθώς η σορός του παραμένει στο νεκροτομείο, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να σημειωθούν νέα επεισόδια
Ο Φανούρης Καργάκης που έπεσε νεκρός από τους πυροβολισμούς στα Βορίζια 41