Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Η πρώτη μεγάλη έξοδος για τα ελληνικά Rafale: 4 «ριπές» εκκινούν κινητήρες με προορισμό την άσκηση «VOLFA 2024»

Η πρώτη μεγάλη έξοδος για τα ελληνικά Rafale: 4 «ριπές» εκκινούν κινητήρες με προορισμό την άσκηση «VOLFA 2024»

Στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «VOLFA 2024», την οποία διοργανώνει η Armee D’el Air θα συμμετάσχουν οι «ριπές ανέμου» και αυτή είναι η πρώτη μεγάλη έξοδος των Rafale εκτός του FIR Αθηνών.

Το Αεροπορικό Επιτελείο επέλεξε η πρώτη εκτός Ελλάδας άσκηση στην οποία θα συμμετέχουν τα νεοαποκτηθέντα Rafale να είναι στη Γαλλία και πλέον έφτασε η στιγμή τα Ελληνικά Rafale να ανοίξουν τα «φτερά» τους.

Συνολικά τέσσερα μαχητικά, μονοθέσια και διθέσια αναμένεται να απογειωθούν από τη «φωλιά» των Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και να πετάξουν χωρίς ενδιάμεση στάση έως το γνώριμο Mont De Marsan και την 118 Αεροπορική Βάση στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Ταυτόχρονα μεταγωγικό C-130 θα μεταφέρει τα υπόλοιπα πληρώματα αλλά και τους τεχνικούς εδάφους, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της υποστήριξης των αεροσκαφών μαζί με τους Γάλλους συναδέλφους τους. Για δυόμιση εβδομάδες, από τις 11 έως και τις 28 Μαρτίου, ο εναέριος χώρος πάνω από τη Γαλλία αλλά και εκατοντάδες μίλια πάνω από τον Ατλαντικό θα μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο ασκήσεων.

Εκτός από την Armee D’el Air και την Πολεμική μας Αεροπορία, στο μεγαλύτερο αεροπορικό event που διοργανώνουν οι Γάλλοι, θα συμμετέχουν οι ισχυρότερες αεροπορικές δυνάμεις της Δύσης με δεκάδες μαχητικά διάφορων τύπων, ιπτάμενα ραντάρ, ιπτάμενα τάνκερ αλλά και ελικόπτερα. Στη «VOLFA 24» λαμβάνει μέρος και το σύνολο της Γαλλικής αεράμυνας με όλα τα σύγχρονα αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα.

Η μεγάλη πολυεθνική άσκηση θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο τεστ για τα ελληνικά Rafale, καθώς έχουν μόλις συμπληρωθεί δύο χρόνια από την απόκτηση των έξι πρώτων μαχητικών και ενώ αναμένονται ακόμη έξι έως τα τέλη του 2024, προκειμένου να φτάσουν συνολικά τα 24.

Ήδη, η 332 Πολεμική Μοίρα έχει λάβει μέρος στην πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23», όπου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, ενώ συμμετείχε σε μια σειρά από συνεκπαιδεύσεις με συμμαχικές πολεμικές αεροπορίες εντός όμως του FIR Αθηνών. Ενώ ήδη στις πρώτες φιλικές «μάχες» με τα αναβαθμισμένα F-16 Viper, αλλά και με τα υπόλοιπα μαχητικά της HAF, έχουν δείξει μεγάλο μέρος από τις δυνατότητες τους.

Η συμμετοχή στην άσκηση «VOLFA 24» αποτελεί τη μεγαλύτερη έως τώρα πρόκληση, καθώς τα ελληνικά «γεράκια» θα κληθούν να λάβουν μέρος σε μια σειρά από σύνθετα σενάρια υψηλής δυσκολίας δίπλα αλλά και απέναντι σε κορυφαίες αεροπορίες. Αποστολές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κάθε είδους αεροπορικών επιχειρήσεων, στις οποίες θα συμμετέχει μεγάλος αριθμός μαχητικών σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Τα σενάρια σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα αφορούν μεταξύ άλλων:

Αμυντικές/Επιθετικές Επιχειρήσεις (Defensive/Offensive Counter Air).
Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (Close Air Support).
Αεροπορική Αποτροπή (Air Interdiction).
Δυναμική Στοχοποίηση (Dynamic Targeting).
Έρευνα και Διάσωση Μάχης (Combat Search and Rescue).
Στοχοποίηση Χρονοευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Targeting).
Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στο παρελθόν στη «VOLFA 2020» με μαχητικά Mirage 2000-5 και στη «VOLFA 2022» με F-16.

Του Κώστα Σαρικά/onalert

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις