Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Κεντροαριστερές συμμαχίες -“Πολιτικός γάμος” Κουβέλη-Λοβέρδου – Η Λούκα “αναστατώνει” τον ΣΥΡΙΖΑ

Κεντροαριστερές συμμαχίες -“Πολιτικός γάμος” Κουβέλη-Λοβέρδου – Η Λούκα “αναστατώνει” τον ΣΥΡΙΖΑ

Εντείνονται οι διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς με τα βλέμματα να στρέφονται αυτή την περίοδο στο χώρο της ΔΗΜΑΡ καθώς μέσα στις προσεχείς μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως η συνεργασία του κόμματος με την Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου.

Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα των συμμαχιών εξακολουθεί να ταλανίζει την ηγεσία του κόμματος καθώς η πρόσφατη αποκαλυπτική συνέντευξη της επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Λούκας Κατσέλη στο readyo.gr, με την οποία προανήγγειλε ότι ως το τέλος του χρόνου θα ανακοινωθεί η πολιτική συμπόρευσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε γκρίνια και αναστάτωση στο εσωτερικό του κόμματος από τη πτέρυγα της Αριστερής Πλατφόρμας (Π. Λαφαζάνης κ.α.).

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία καθώς οι “πασοκογενείς” προκαλούν τα αριστερά ανακλαστικά του χώρου έσπευσε σε διάψευση των όσων είπε η κ. Κατσέλη λέγοντας στον ίδιο σταθμό πως “η κ. Κατσέλη κατέθεσε τις δικές της προθέσεις” και ότι “αυτό που παρουσίασε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”.

Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χειρίζεται προσωπικά και μέσω στενών συνεργατών του το θέμα των συμμαχιών και των ανοιγμάτων και οι πληροφορίες λένε ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή όχι μόνο με την Κοινωνική Συμφωνία της κ. Κατσέλη, αλλά και με τους Οικολόγους Πράσινους, με την «Κοινωνία Πρώτα» (των Οδ.Βουδούρη, Πάρ. Μουτσινά, Θ.Παραστατίδη) και με την «Αριστερή Προοπτική» (Στ. Μπαγεώργος, Α. Νεφελούδης), πρώην στελεχών δηλαδή της ΔΗΜΑΡ που διαφώνησαν με την συμμετοχή της στην κυβέρνηση και αποχώρησαν από το κόμμα.

Εν αντιθέσει με την προβληματική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στο μέτωπο των συμμαχιών και την καχυποψία που υπάρχει απέναντι σε στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, στη ΔΗΜΑΡ το κλίμα είναι καλύτερο και σύμφωνα με πληροφορίες η συμμαχία Κουβέλη-Λοβέρδου είναι δεδομένη.

Φιλοδοξία των δύο ανδρών, οι οποίοι μάλιστα τις προσεχείς μέρες θα κάνουν κοινή εμφάνιση σε εκδήλωση στη Λάρισα για την αγροτική πολιτική, είναι να αποτελέσουν τον πυρήνα ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, θεωρώντας μάλιστα ότι συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν είναι εφικτή αφενός εξαιτίας της πολιτικής που στηρίζει και αφετέρου λόγω της “εγωκεντρικής” προσέγγισης στο ζήτημα της κεντροαριστεράς.

Πολιτικές εκδηλώσεις

Να σημειωθεί ότι η Φώτης Κουβέλης κινείται με μεθοδικό τρόπο στη κατεύθυνση συγκρότησης του “τρίτου πόλου” και δείγμα γραφής προς τούτο αποτελούν οι δύο πολιτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τις προσεχείς μέρες και στις οποίες θα μετέχουν και θα μιλήσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής, υπερκομματικά και με κεντροαριστερό προφίλ
Συγκεκριμένα η πρώτη εκδήλωση θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, στο θέατρο Γκλόρια και αφορά τη Δημοκρατία και τη Χρυσή Αυγή. Στο πάνελ της εκδήλωσης, με τίτλο «Η Δημοκρατία δεν απειλείται» θα συμμετάσχουν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ (ΠΑΣΟΚ) Γιώργος Σιακαντάρης και ο καθηγητής συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλλης. Στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης, ενώ θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Ψαρρά.

Μία εβδομάδα αργότερα, την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, η ΔΗΜΑΡ θα διοργανώσει νέα εκδήλωση για την οικονομία αυτή τη φορά στο αμφιθέατρο του «Αθήνα 984» στο Γκάζι.

Η εκδήλωση έχει τίτλο «Ύστερη μνημονιακή και μεταμνημονιακή Ελλάδα. Ποιος δρόμος;» και θα μιλήσουν ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο καθηγητής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών Σωτήρης Βαλντέν, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νίκος Καραμούζης, ο πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας και οι πανεπιστημιακοί Αργύρης Πασσά και Γιάννης Τσαμουργκέλης. Την συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ειρήνη Χρυσολωρά.

Διαβάστε

ΔΗΜΑΡ: «Ναι στον τρίτο πόλο, όχι στο ΠΑΣΟΚ»

Ραντεβού Κουβέλη – Λοβέρδου για εκλογική συνεργασία

Λοβέρδος: «Δημοκρατική Συμπαράταξη» το όνομα νέου κεντροαριστερού κόμματος

Κουβέλης: «αδύνατη η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή πολιτική του»

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε