Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ο εφιάλτης του Νοεμβρίου επέστρεψε – SOS για την υπερμετάδοση

Κορονοϊός: Ο εφιάλτης του Νοεμβρίου επέστρεψε – SOS για την υπερμετάδοση
Φωτογραφία αρχείου

Αυτό που φοβόταν η επιστημονική κοινότητα δυστυχώς συνέβη. Τα κρούσματα κορονοϊού “εκτοξεύθηκαν” την Τετάρτη 17 Μαρτίου καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ από την… άφιξη της πανδημίας στη χώρα μας, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.465 νέες μολύνσεις, από τις οποίες οι 1.701 (!) καταγράφηκαν στην Αττική (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά τον χάρτη της διασποράς). Κάτι που επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης θα ήταν εξαιρετικά δύσκολος, με το τρίτο κύμα του κορονοϊού.

Δυστυχώς, δεν ήταν μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων που τις επιβεβαίωσε, αλλά και η δραματική αύξηση των διασωληνωμένων που ξεπέρασαν ξανά τους 600, επίσης καταγράφοντας ρεκόρ με 630 ασθενείς να νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ της χώρας. 

Click4more: Χαλάρωση του lockdown παρά την «πολιορκία» του κορονοϊού – Αυτά είναι τα νέα μέτρα για ωράριο και μαγαζιά (video)

Τα παραπάνω στοιχεία, θυμίζουν τον… εφιάλτη του Νοεμβρίου του 2020. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στις 12 Νοεμβρίου τα κρούσματα ήταν 3.316, στις 13 Νοεμβρίου 3.038, στις 18 Νοεμβρίου 3.209 και στις 19 Νοεμβρίου 3.227. 

Όσον αφορά στους διασωληνωμένους, το τελευταίο αρνητικό ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 4 Δεκεμβρίου 2020 όταν ανακοινώθηκαν 622. Ακολούθως, στις 16 Μαρτίου 2021 έγινε γνωστό ότι 605 συμπολίτες μας νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της χώρας, για να φτάσουμε στο νέο ρεκόρ της 17ης Μαρτίου με 630 (67.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 81.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία

Η κατάσταση στο ΕΣΥ παραμένει κρίσιμη και ειδικά τα νοσοκομεία της Αττικής είναι στο “κόκκινο”. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 3 Μαρτίου, όταν και ανακοινώθηκε το νέο lockdown, οι νοσηλευόμενοι ήταν 3.223 και στις 17 Μαρτίου αυξήθηκαν στους 4.648 σε όλη τη χώρα. 

Όσον αφορά στην Αττική, στις 3 Μαρτίου οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονταν ήταν 1.581 και στις 17 Μαρτίου έφτασαν τους 2.339.

Σύμφωνα με το έκτακτο σχέδιο που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας το απόγευμα της Τετάρτης, ο ιδιωτικός τομέας θα παραχωρήσει 550 κλίνες στο ΕΣΥ, εκ των οποίων οι 450 non Covid, μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Υπερμετάδοση στον πληθυσμό

Σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, στην εκπομπή “Live News” και το Νίκο Ευαγγελάτο, «υπάρχει μια συνεχής διάδοση της νόσου» που οφείλεται σε δραστηριότητες των προηγούμενων εβδομάδων, με μια υπερμετάδοση στον πληθυσμό.

Η υπερμετάδοση που δείχνουν τα στοιχεία είναι πιθανό να οφείλεται στο στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης το οποίο έχει επικρατήσει στη χώρα, με την επιδημιολογική εικόνα να είναι ανησυχητική.

«Βρισκόμαστε στην κορύφωσης του τρίτου κύματος» σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης, τονίζοντας ότι θα πρέπει «να είμαστε προσεκτικοί, να φοράμε μάσκα, να κρατάμε αποστάσεις».

Click4more: Ο κορονοϊός στην Ελλάδα με αριθμούς – Στα ύψη η θετικότητα

Από την πλευρά του, o Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, έκανε δραματικές προβλέψεις ότι δυστυχώς την επόμενη εβδομάδα θα δούμε μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων και διασωληνωμένων. «Η δυναμική είναι τέτοια που θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερους αριθμούς. Και στα 3.600 κρούσματα προς το τέλος του μήνα. “Αυτό που εμείς βλέπουμε από τις προσομοιώσεις, είναι κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή… Συνεχή αύξηση!”.

Με πληροφορίες από: Mega.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις