Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Μελομακάρονα και γαλακτομπούρεκο στο Top 50 των κορυφαίων γλυκών του κόσμου – Το χειρότερο ελληνικό επιδόρπιο

Μελομακάρονα και γαλακτομπούρεκο στο Top 50 των κορυφαίων γλυκών του κόσμου – Το χειρότερο ελληνικό επιδόρπιο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Η λίστα του Taste Atlas με τα καλύτερα γλυκά του κόσμου είχε και ελληνικό χρώμα, καθώς δυο δημιουργίες της ζαχαροπλαστικής του τόπου μας τα μελομακάρονα και το γαλακτομπούρεκο μπήκαν στο παγκόσμιο Top 50.

Η λίστα του Taste Atlas βγαίνει μέσα από τις  αξιολογήσεις του κοινού και σε αυτή φιγουράρουν δυο ελληνικά γλυκά, τα μελομακάρονα και το γαλακτομπούρεκο.

Τα μελομακάρονα είναι στο Νο 34 της λίστας με τα 50 καλύτερα γλυκά του κόσμου και βρίσκονται 3 θέσεις μπροστά από το γαλακτομπούρεκο. Το Taste Atlas μάλιστα κάνει αναφορά και στην ιστορία και την συνταγή των μελομακάρονων.

«Αν και πιστεύεται ότι προέρχονται από την αρχαία Φοινίκη, τα μελομακάρονα αποτελούν σήμερα ένα τυπικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο κέρασμα. Αυτά τα νόστιμα μπισκότα από σιμιγδάλι είναι παραδοσιακά αρωματισμένα με μέλι, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, ελαιόλαδο και μερικές φορές κονιάκ», αναφέρει το Taste Atlas.

«Αμέσως μετά το ψήσιμο, τα μελομακάρονα μπισκότα περιχύνονται με σιρόπι και στη συνέχεια πασπαλίζονται με αλεσμένα καρύδια. Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ένα άλλο ελληνικό κέρασμα που ακούει στο όνομα φινίκια αναφέρεται σε ένα ελαφρώς διαφορετικό επιδόρπιο, που περιστασιακά τηγανίζεται και σερβίρεται χωρίς καρύδια, σήμερα και οι δύο ονομασίες χρησιμοποιούνται εναλλακτικά», συμπληρώνει το Taste Atlas.

Το γαλακτομπούρεκο είναι στο Νο 37. Το Taste Atlas αναφέρει για το ελληνικό γλυκό:  «Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό επιδόρπιο αποτελείται από πολυάριθμα φύλλα που πασπαλίζονται με λιωμένο βούτυρο και συνδυάζονται με μια ελαφριά κρέμα σιμιγδάλι. Αφού ψηθεί και παγώσει καλά, το γλυκό παραδοσιακά περιλούζεται με πορτοκάλι, ζαχαρούχο σιρόπι, επιτρέποντας στα στρώματα να απορροφήσουν τις γεύσεις και να μετατρέψουν το γαλακτομπούρεκο σε μια μαλακή, βελούδινη λιχουδιά. Αυτό το κλασικό ελληνικό γλυκό βρίσκεται συνήθως σε ζαχαροπλαστεία και παραδοσιακές ταβέρνες σε όλη τη χώρα».

Οι πρωτιές

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι γαλλικές κρέπες. Στο Νο 2 είναι το βραζιλιάνικο μπομποκάδο, στην 3η θέση είναι το περουβιανό κέζο ελάδο, στην 4η θέση βρίσκεται το τιραμισού και στην 5η θέση η κρεμ μπρουλέ.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TasteAtlas (@tasteatlas)

 

Το ελληνικό γλυκό της λίστας με τα χειρότερα

Το Taste Atlas δεν έμεινε πάντως, μόνο στα καλύτερα γλυκά. Παρουσίασε λίστα και με τα χειρότερα και μάλιστα η Ελλάδα έχει κι εκεί εκπροσώπηση. Όχι, για καλό βέβαια.

Στο Νο 69 της λίστας με τα χειρότερα γλυκά είναι το «Κουφέτο» που θεωρείται παραδοσιακό έδεσμα της Μήλου.

«Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό του κουταλιού από το νησί της Μήλου. Φτιάχνεται σιγοβράζοντας κομμάτια τοπικής γλυκιάς λευκής κολοκύθας σε ένα μείγμα νερού, ζάχαρης και τοπικού μελιού, το οποίο στη συνέχεια συνδυάζεται με λευκά αμύγδαλα και χυμό λεμονιού. Η κονσέρβα διατηρείται συνήθως σε γυάλινα βάζα και μερικές φορές αρωματίζεται με ξυλάκια κανέλας. Στη Μήλο, αυτή η γλυκιά σπεσιαλιτέ συνδέεται συνήθως με τους γάμους και τους αρραβώνες», αναφέρει το Taste Atlas.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις