Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Δημοψήφισμα Ιταλία: Η επόμενη ημέρα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης, που θα περάσει τον νέο εκλογικό νόμο “βλέπει” ο Guardian, στην εκτίμησή του για την επόμενη ημέρα του ιταλικού δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στη Ρώμη “Ο Πρόεδρος Ματαρέλα καλείται να συνθέσει μια νέα κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Forza Italia, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Εκπρόσωποι του κινήματος των 5 Αστέρων ξεκαθάριζαν την περασμένη βδομάδα ότι θα απαιτήσουν εκλογές άμεσα αν το ΟΧΙ επικρατούσε στο δημοψήφισμα.

Όμως παρότι πολύ προεξοφλούν την επικράτηση είτε του Κινήματος των 5 Αστέρων είτε της Λέγκας του Βορρά -αμφότερα αντιευρωπαϊκά κόμματα- σαν ένα σημάδι πως η Ιταλία θα μπορούσε να προσπαθήσει την απαγκίστρωσή της από την ενιαία αγορά, κάποιοι αναλυτές δίνουν λιγότερες πιθανότητες σ’ αυτό το ενδεχόμενο. Μια έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν αρκετά περίπλοκη και – παρότι ο ευρωσκεπτικισμός είναι ξεκάθαρα σε άνθιση- δεν υπάρχει η πολιτική συναίνεση για μια τέτοια κίνηση.

Ο Βολφάνγκο Πίκολι, ένας αναλυτής στο Teneo Intelligence στο Λονδίνο, τόνιζε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ο Ρέντσι να παραιτηθεί και κάποιος άλλος να αναλάβει μια καινούρια κυβέρνηση. Από το νέο κυβερνητικό σχήμα θα απαιτηθεί να εστιάσει στην ψήφιση ενός νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος θα δυσκολεύει το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στο Κίνημα 5 Αστέρων και στη Λέγκα του Βορρά.”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε