Κυριακή, 16 Ιουν.
24oC Αθήνα

Συρία: Στη Γενεύη ο Κέρι για τη συνάντηση με τον Λαβρόφ – Έτοιμη για επίθεση η Αμερική

Συρία: Στη Γενεύη ο Κέρι για τη συνάντηση με τον Λαβρόφ – Έτοιμη για επίθεση η Αμερική

Την πρόταση που κατέθεσε η Ρωσία για να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού στη Συρία, θα συζητήσουν σήμερα στη Γενεύη ο Τζον Κέρι και ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξακολουθεί να υπάρχει μια ευκαιρία για την ειρήνη στη Συρία και ο κόσμος δεν πρέπει να την αφήσει να ξεφύγει, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ενώ οι ΗΠΑ κάλεσαν το συριακό καθεστώς να δηλώσει το γρηγορότερο το μέγεθος και τα ακριβή στοιχεία του χημικού οπλοστασίου του.

Ο Λαβρόφ, μιλώντας σε φοιτητές στο Καζακστάν, καλωσόρισε την αποδοχή από τη συριακή κυβέρνηση της πρότασης της Ρωσίας να θέσει η Δαμασκός τα χημικά της όπλα υπό διεθνή έλεγχο. “Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει μια ευκαιρία για ειρήνη στη Συρία”, δήλωσε ο ρώσος υπουργός, σύμφωνα με το Ιντερφάξ, προσθέτοντας πως μια προειδοποίηση για στρατιωτική επέμβαση θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω τη Συρία και την περιοχή.

Ο Λαβρόφ πρόκειται να ταξιδέψει αργότερα σήμερα στη Γενεύη για συνομιλίες με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι σχετικά με τη ρωσική πρόταση, η οποία έκανε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει από το Κογκρέσο να αναβάλει μια ψηφοφορία για την έγκριση στρατιωτικών πληγμάτων εναντίον της Συρίας.

Ο Κέρι έφθασε ήδη στη Γενεύη συνοδευόμενος από μια σημαντική ομάδα εμπειρογνωμόνων για τις συνομιλίες αυτές, κατά τις οποίες θα συζητήσει με τον Λαβρόφ τη ρωσική πρόταση για έλεγχο και καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου. “Είναι εφικτό, αλλά δύσκολο”, δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος προς τους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Κέρι.

Ο εν λόγω υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον περιμένει από το συριακό καθεστώς “να δηλώσει το συντομότερο ολόκληρο το οπλοστάσιό του” για να επιδείξει έτσι τη δέσμευσή του.
 

Η πολυάριθμη ομάδα που συνοδεύει τον Κέρι αποτελείται από εμπειρογνώμονες του Πενταγώνου, των ενόπλων δυνάμεων και άλλων αμερικανικών υπουργείων σε θέματα αφοπλισμού, χημικών όπλων και μη διάδοσης των πυρηνικών

Ο στόχος είναι “να δούμε αν υπάρχει μια αξιόπιστη οδός για να προχωρήσουμε, αν οι Ρώσοι είναι σοβαροί σ’ αυτό που λένε και, το σημαντικότερο, αν ο Άσαντ είναι σοβαρός σ’ αυτό που λέει”, δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.
“Θα μιλήσουμε με τους Ρώσους για την έκταση του προβλήματος, για τους διάφορους τρόπους καταστροφής των όπλων αυτών, για τα κέντρα παραγωγής, για διάφορες εγκαταστάσεις”, πρόσθεσε.

Υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις για το αν το συριακό καθεστώς εννοεί σοβαρά την εξάλειψη των χημικών όπλων του ή αν επιδιώκει απλώς να κερδίσει χρόνο ενώ συνεχίζει τις μάχες του εναντίον της ένοπλης αντιπολίτευσης.

“Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορούμε να ζητήσουμε για να δούμε αν πραγματοποιούνται γρήγορα και να έχουμε έτσι μια πρώτη εντύπωση για το κατά πόσον όλο αυτό είναι πραγματικό”, πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος.
“Αυτό περιλαμβάνει να δηλώσουν το συντομότερο ολόκληρο το οπλοστάσιό τους”, τόνισε.
 

Έτοιμος ο αμερικανικός στόλος για επίθεση στη Συρία

Την ώρα που ο Κέρι ετοιμάζεται να… μελετήσει την πρόταση των Ρώσων και να διαπιστώσει κατά πόσο είναι… σοβαρή, τα αμερικανικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο είναι έτοιμα για”σφοδρή επίθεση” κατά του συριακού καθεστώτος, εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δώσει σχετική διαταγή, όπως δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Παρόλο που η Ουάσινγκτον έχει αναβάλει προς το παρόν κάθε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Δαμασκού, ώστε να βρεθεί μια διπλωματική λύση την τελευταία στιγμή, ο γραμματέας του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ Ρέι Μέιμπους υπενθύμισε ότι τα αμερικανικά αντιτορπιλλικά, τα οποία είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ παραμένουν στην ανατολική Μεσόγειο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
 

“Όχι” του Ελεύθερου Συριακού στρατού στους Ρώσους

Στο μεταξύ, ο Ελεύθερος Συριακός στρατός απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση των Ρώσων. “Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ανακοινώνει ότι απορρίπτει κατηγορηματικά τη ρωσική πρωτοβουλία”, δήλωσε ο στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών, στρατηγός Σελίμ Ιντρίς σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που αναρτήθηκε στο YouTube.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συναντήθηκαν χθες στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν σχετικά με τη ρωσική πρωτοβουλία, στόχος της οποίας είναι να καταστραφούν τα αποθέματα χημικών όπλων της Συρίας και ν’ αποτραπεί μια αμερικανική επίθεση.

Αφού απείλησε με επιθέσεις για να τιμωρηθεί το συριακό καθεστώς και προσπάθησε να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου γι’ αυτές, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέστειλε προς το παρόν τα σχέδιά του αυτά μέχρις ότου εξεταστεί η ρωσική πρωτοβουλία.

Ωστόσο,ο στρατηγός Ιντρίς ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα “να μην περιοριστεί στην εξάλειψη των χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος, του όπλου του εγκλήματος, αλλά να δικάσει ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης το δράστη του εγκλήματος, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι έχει στην κατοχή του αυτά τα όπλα και συμφώνησε να απαλλαγεί από αυτά”.

Ο στρατηγός Ιντρίς κάλεσε εξάλλου τις χώρες που υποστηρίζουν τους αντάρτες “να αυξήσουν τις ποσότητες των όπλων” με τα οποία τούς προμηθεύουν για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες “για την απελευθέρωση της χώρας”.
 

Ο στρατηγός Ιντρίς κάλεσε τους αντάρτες να “κλιμακώσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους σε όλες τις περιοχές της χώρας”

Από την πλευρά του, ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός (αντιπολίτευση) τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η ρωσική πρωτοβουλία αποτελεί “πολιτικό ελιγμό για να κερδίσει χρόνο το καθεστώς ‘Ασαντ”.

Ο συνασπισμός υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι η ρωσική πρόταση θα ήταν αποδεκτή, εάν προέβλεπε ότι πρέπει να λογοδοτήσουν αυτοί που διέπραξαν τα εγκλήματα κατά του συριακού λαού”.

Ο συνασπισμός εκτιμά ότι “εάν η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη Συρία δεν είναι αποτελεσματική και επαρκής, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η πολιτοφυλακή της λιβανικής Χεζμπολάχ θα τη θεωρήσουν ως πράσινο φως για την κατασκευή και χρήση χημικών όπλων”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γράμμα του Πούτιν στον αμερικανικό λαό για τη Συρία – Έχετε συμφέρον να κάνετε πολέμους; Δε νομίζω

ΣΥΡΙΑ: οι αμερικανικές επιφυλάξεις η ρωσική ρελάνς και η απειλή πολέμου που παραμένει

Προετοιμασίες πολέμου στη Συρία: Ομπάμα, CIA εξοπλίζουν τους Σύρους αντάρτες

20 φωτογραφίες σοκ που “μιλάνε” για τη Συρία

Η Ρωσία παρέδωσε το σχέδιο της για τα χημικά της Συρίας στις ΗΠΑ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε