Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Brexit: Οι βουλευτές καλούνται σήμερα να εγκρίνουν τη συμφωνία

Brexit: Οι βουλευτές καλούνται σήμερα να εγκρίνουν τη συμφωνία
photo epa

Οι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα τη νομοθεσία που θα επιτρέψει στον Μπόρις Τζόνσον να πραγματοποιήσει το Brexit στις 31 Ιανουαρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον σε αυτή την ιστορική συνεδρίαση θα γυρίσει σελίδα σε μια από τις βαθύτερες πολιτικές κρίσεις της Βρετανίας εδώ και δεκαετίες όταν η κάτω βουλή του βρετανικού Κοινοβουλίου θα ψηφίσει για να εγκρίνει τη νομοθεσία που θα θέτει σε εφαρμογή τη συμφωνία για το Brexit που έγινε την περσινή χρονιά.

«Η διασφάλιση της ψήφισης της νομοθεσίας στη Βουλή των Κοινοτήτων θα είναι ένα σημαντικό θετικό βήμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον. Η νομοθεσία θα σταλεί στη συνέχεια στην άνω βουλή και αναμένεται να γίνει νόμος τις επόμενες εβδομάδες, αφήνοντας αρκετό χρόνο προκειμένου η Βρετανία να αποχωρήσει στις 31 Ιανουαρίου με μια συμφωνία που θα ελαχιστοποιεί την όποια αναταραχή στο μέτωπο της οικονομίας.

Το νομοσχέδιο για το Brexit πέρασε το πρώτο του εμπόδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από τα Χριστούγεννα, λίγο μετά την εκλογική νίκη των Συντηρητικών.

Η προσοχή πάντως έχει στραφεί πλέον στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαική Ένωση για τις μεταξύ τους σχέσεις μόλις λήξει η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit, στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται βέβαιος πως η συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο θα ολοκληρωθεί έγκαιρα, όμως αυτό δεν το συμμερίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Λονδίνο, να δηλώνει πως είναι «ουσιαστικά αδύνατο» να συμφωνηθούν τα πάντα έως τα τέλη του χρόνου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις