Κόσμος

Brexit: Βασικό σενάριο η έξοδος χωρίς συμφωνία λέει ο Μπαρνιέ

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία είναι πλέον το βασικό σενάριο.

Ο κ. Μπαρνιέ ανέφερε πως ελλείψει εναλλακτικής λύσης για το Brexit και το γεγονός ότι η πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων τάσσεται κατά μιας τέτοιας εξέλιξης δεν θα την εμποδίσει να συμβεί.

Μιλώντας σε εργαζόμενους στις Βρυξέλλες ο Μπαρνιέ τόνισε ότι είναι σημαντικότερο από ποτέ να προετοιμαστούν οι χώρες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, “αν και ελπίζω ακόμη ότι μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το σενάριο”.

“Σήμερα, υπάρχουν δύο πιθανοί τρόποι αποχώρησης από την ΕΕ: ο πρώτος, μια ομαλή αποχώρηση βασισμένη στη συμφωνία που οικοδομήσαμε βήμα προς βήμα με το Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους 18 μήνες. Και ο δεύτερος, μια άτακτη αποχώρηση, χωρίς συμφωνία, είναι το σενάριο απουσία εναλλακτικής λύσης, και φαίνεται ότι υπάρχει μια πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που αντιτίθεται στη μη συμφωνία για το Brexit” πρόσθεσε.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο κ. Μπαρνιε έκανε αυτές τις δηλώσεις στα αγγλικά και όχι στα γαλλικά που είναι η μητρική του γλώσσα και αυτό με σκοπό να τον ακούσουν οι Βρετανοί πολιτικοί αλλά και οι πολίτες.

Στη συνέχεια συνέχισε λέγοντας πως “ το να αντιτίθεται κανείς στην αποχώρηση χωρίς συμφωνία δεν θα την εμποδίσει να συμβεί στα τέλη Μαρτίου. Για να σταματήσει η μη συμφωνία, πρέπει να αναδυθεί μια νέα πλειοψηφία. Αυτός είναι ο στόχος των πολιτικών διαβουλεύσεων για το Brexit που έχει ξεκινήσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ελπίζουμε, ειλικρινά, ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα αποδειχθεί επιτυχής”, συνέχισε.

Ο Μπαρνιέ σημείωσε επίσης ότι το Λονδίνο δεν έχει ζητήσει να δοθεί παράταση στην αποχώρηση, τόνισε όμως πως σε μια τέτοια περίπτωση η ΕΕ θα ήθελε να γνωρίζει ποιος είναι ο στόχος και πόσο χρόνο θα ζητούσε η Βρετανία για το Brexit.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου και Τραμπ συγκυβερνήτες σε βομβαρδιστικό Β-2 που περνάει πάνω από το Ιράν – Το AI βίντεο «μήνυμα» του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Έξι μήνες μετά τον βομβαρδισμό των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ο Νετανιάχου φαίνεται να θέλει να τραβήξει τα βλέμματα
τραμπ- νετανιαχου
Σε άλλη χώρα θα σταλούν τα «μαύρα κουτιά» του Falcon με τον Λίβυο αντιστράτηγο που σκοτώθηκε στη συντριβή κοντά στην Άγκυρα
«Η ανάλυση του καταγραφέα συνομιλιών στον θάλαμο διακυβέρνησης και του καταγραφέα δεδομένων πτήσης θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των αιτιών της συντριβής», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ