Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Δημοφιλή παιδιά στο σχολείο… υγιή στη ζωή!

Δημοφιλή παιδιά στο σχολείο… υγιή στη ζωή!

Αν στο σχολείο ήσασταν αρκετά δημοφιλής τότε θα έχετε καλύτερη υγεία ως ενήλικες.

Σύμφωνα με μία νέα σουηδική έρευνα τα παιδιά που είναι στο κέντρο της προσοχής των συμμαθητών τους  έχουν καλύτερη υγεία όταν μεγαλώσουν. Αντιθέτως όσοι δεν ήταν καθόλου δημοφιλής αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας.

Η μελέτη, έγινε σε περισσότερα από 14.000 παιδιά, γεννημένα το 1953, για περίοδο 30 ετών, από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

τα περιθωριοποιημένα και λιγότερο δημοφιλή παιδιά στο σχολείο είχαν εννέα φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου και ακόμα αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, χρήσης ναρκωτικών, κατάχρησης αλκοόλ και διανοητικών προβλημάτων υγείας.

Η δημοτικότητα, κάθε παιδιού μετρήθηκε όταν τα παιδιά έφτασαν στην έκτη δημοτικού το 1966, με βάση ερωτηματολόγια σχετικά για τις προτιμήσεις κάθε μαθητή για τους συμμαθητές του.

Οι Σουηδοί ερευνητές, σύγκριναν τις απαντήσεις με τα στοιχεία για την εισαγωγή σε νοσοκομεία των ίδιων παιδιών, όταν είχαν πια μεγαλώσει, μεταξύ των ετών 1973-2003.

Διαπιστώθηκε, τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια, που πια ήταν ενήλικες, ότι όσο χαμηλότερα βρίσκονταν στις προτιμήσεις των συμμαθητών τους, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετώπιζαν για εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας στο μέλλον.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να εξηγηθούν με βάση το κοινωνικό στρώμα κάθε παιδιού, το επάγγελμα, το εισόδημα ή το μορφωτικό επίπεδο των γονιών του.

Μαριος Ιωαννου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε