Κόσμος

Ε.Ε: Στον “αέρα” ο προϋπολογισμός της Ε.Ε για τον κορονοϊό μετά το “μπλόκο” της Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία άσκησε βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το διάστημα 2021-27 και στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, διότι… θα ήταν αναγκασμένη να στηρίξει τη μεταναστευτική της πολιτική.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία άσκησαν βέτο τη Δευτέρα στον προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο –όπως είχαν εξηγήσει τότε– τη διαμαρτυρία τους για τον μηχανισμό μέσω του οποίου θα στερούνται ευρωπαϊκούς πόρους οι χώρες εκείνες που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν το κράτος δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα).

click4more: «Σαρώνει» την Ευρώπη ο κορονοϊός με περισσότερα από 15.000.000 κρούσματα

“Αφού δεχθούμε την τρέχουσα πρόταση, δεν θα υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη σύνδεση της αποδέσμευσης των πόρων προς τα κράτη μέλη με τη στήριξή τους στη μετανάστευση και τον εκβιασμό των κρατών που είναι αντίθετα στη μετανάστευση με οικονομικές κυρώσεις”, επεσήμανε σήμερα ο Όρμπαν σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και το πακέτο οικονομικής ανάκαμψης δεν περιλαμβάνουν κανένα όρο για τη μετανάστευση.

Ο Όρμπαν είναι ένθερμος αντίπαλος της μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη, ισχυριζόμενους ότι αλλοιώνει την εθνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Ισπανία: Η Ε.Ε θα βρει λύση

Από τη μεριά της η Ισπανία εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρει μια λύση για να ξεπεραστεί η αντίθεση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, μέσω της υπουργού Οικονομίας της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο.

Αν δεν υπάρξει ομοφωνία για το πακέτο του 1,8 τρισεκ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται προϋπολογισμός 1,1 τρισεκ. ευρώ για την ΕΕ και πακέτο οικονομικής ανάκαμψης 750 δισεκ. ευρώ, καμία χώρα μέλος της ΕΕ δεν θα μπορεί να λάβει τους πόρους.

“Είμαι πεπεισμένη ότι τελικά θα βρούμε λύση”, δήλωσε η Καλβίνο σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Onda Cero.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να δανειστεί από τις αγορές για να καλύψει οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων, πρόσθεσε η υπουργός.

“Έχουμε προγραμματίσει την έκδοση χρέους το ερχόμενο έτος για να καλύψουμε όλα τα σχέδια επενδύσεων στον προϋπολογισμό και θα προσαρμόσουμε το πρόγραμμα στον ρυθμό αφίξεων των κεφαλαίων”, διευκρίνισε η Καλβίνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η στιγμή που ρωσικό drone χτυπά τουρκικό εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα – Η αντίδραση της Άγκυρας
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή καταδεικνύει ότι η Μόσχα δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του σχεδόν τετραετούς πολέμου
Ρωσικό drone χτυπά τουρκικό εμπορικό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα
Ουκρανία: Ρωσικό πλήγμα σε πλοίο τουρκικών συμφερόντων στην Οδησσό – Έντονη αντίδραση της Άγκυρας
Το επιβατηγό και φορτηγό πλοίο, το οποίο εκμεταλλευόταν τουρκική εταιρεία, χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Τσορνομόρσκ, κοντά στην Οδησσό
Το τουρκικό πλοίο που χτυπήθηκε στην Οδησσό