Κόσμος

Ερντογάν: “Έχουμε σχέδιο “Β” και “Γ” για την βίζα”!

Η Τουρκία θα ετοιμάσει ένα «Σχέδιο Β» κι ακόμη και ένα «Σχέδιο Γ» αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τηρήσει την υπόσχεση της για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη του Σένγκεν, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν δεν πάρουμε αυτά που θέλουμε στο θέμα της βίζας αν οι υποσχέσεις δεν τηρηθούν, η Τουρκία θα έχει αναμφίβολα ένα σχέδιο Β και ένα σχέδιο Γ», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα μαζί με τον Σλοβένο ομόλογό του στην Άγκυρα.

Η Τουρκία, που φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, κατηγορεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι δεν προχωρούν στην χορήγηση της υπεσχημένης οικονομικής βοήθειας. Οι Βρυξέλλες το διαψεύδουν

«Δεν χρειάζεται να λέμε “ναι” σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται σε θέματα που μας αφορούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας έχει δώσει τίποτε μέχρι σήμερα», συμπλήρωσε ο Ερντογάν, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα εναλλακτικά σχέδια που αναφέρθηκε.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπεγράφη τον Μάρτιο με την ελπίδα ότι θα μειωθούν οι παράτυπες διελεύσεις από τις τουρκικές ακτές προς τις ελληνικές ακτές του Αιγαίου συνήφθη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία και την υπόσχεση για επιτάχυνση των διαδικασιών για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους τούρκους πολίτες στην ζώνη Σένγκεν καθώς και την επιτάχυνση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ένωση.

Όμως για την απελευθέρωση της βίζας που επρόκειτο να γίνει εντός του Οκτωβρίου, οι Βρυξέλλες θέτουν ως προϋπόθεση την αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της Τουρκίας.

Έντεκα χρόνια μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας το 2005, οι σχέσεις Βρυξελλών και Άγκυρας εντάθηκαν περαιτέρω έπειτα από το ψήφισμα στις 24 Νοεμβρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων.

Το Κοινοβούλιο επικρίνει την Τουρκία για τις μαζικές εκκαθαρίσεις έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, καθώς οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει, καθαιρέσει ή αποτάξει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.

Αντιδρώντας στο πάγωμα των διαπραγματεύσεων, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε με άνοιγμα των συνόρων της χώρας, επιτρέποντας τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανάλυση New York Times: Η Ρωσία δεν θα αποδεχτεί τη συμφωνία των 20 σημείων για ειρήνη στην Ουκρανία – Αυτοί είναι οι λόγοι
Η Ρωσία επιμένει στις βασικές της θέσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Παρά τις οικονομικές πιέσεις και τις δυτικές κυρώσεις, η Ρωσία εμφανίζεται να θεωρεί ότι ο πόλεμος παραμένει διαχειρίσιμος
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Πτώση αεροσκάφους στην Τουρκία: Ένα χωριό γλίτωσε την τραγωδία για μόλις 30 δευτερόλεπτα
Αν το αεροπλάνο που μετέφερε την Ελληνίδα αεροσυνοδό και τον Λίβυο Στρατηγό είχε συνεχίσει να πετάει εκτός ελέγχου για άλλα 30 δευτερόλεπτα, θα είχε συντριβεί στο κέντρο του χωριού, 2 χλμ. μακριά
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ
Βροχές και πλημμύρες έθεσαν το Λος Άντζελες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα
Απίστευτη ταλαιπωρία για τους κατοίκους την παραμονή των Χριστουγέννων - Προειδοποιήσεις και για κατολισθήσεις - «Σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες» προειδοποιεί η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία
Πλημμύρα