Κόσμος

Φυσικό αέριο: Οργή στη Βουλγαρία για τη Gazprom – «Έχουμε πληρώσει για τις παραδόσεις»

Αν και, για την ώρα, η προμήθεια του φυσικού αερίου από τη Gazprom στη Βουλγαρία συνεχίζεται, η στρόφιγγα θα… κλείσει και η Σόφια δεν κρύβει την οργή της!

Η Βουλγαρία έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom, διεμήνυσε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοβ λίγες ώρες αφού ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός έκανε γνωστές τις προθέσεις του.

Η Βουλγαρία, πρόσθεσε ο Νικόλοβ, ακολουθεί τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία καλεί τις χώρες να μην πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως έχει ζητήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο», εκτίμησε ο Βούλγαρος υπουργός.

Κανονικά η προμήθεια για την ώρα

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία συνεχίζονται προς το παρόν, όπως δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ο Βλαντίμιρ Μαλίνοφ, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης του βουλγαρικού δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz.

Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας έχει ανακοινώσει ότι η Gazprom ενημέρωσε την βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου Bulgargaz ότι θα σταματήσει τις προμήθειες αερίου από σήμερα Τετάρτη (27.04.2022).

Κανονικά το φυσικό αέριο και στην Ουγγαρία

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε ότι η χώρα του λαμβάνει κανονικά ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας παρά τη διένεξη μεταξύ της τελευταίας και της ρωσικής εταιρείας προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom.

«Θέλω να τους διαβεβαιώσω όλους ότι η μη παράδοση φορτίων αερίου στη Βουλγαρία δεν σημαίνει διακοπή στη διέλευση φορτίων μέσω της Βουλγαρίας”, σημειώνει ο Πέτερ Σιγιάρτο στην σελίδα του στο Facebook.

Ο Σιγιάρτο σημείωσε ότι η επόμενη πληρωμή της Ουγγαρίας για το φυσικό αέριο προβλέπεται στις 22 Μαΐου και ότι η χώρα του θα μεταφέρει κεφάλαια σε ευρώ στην Gazprombank για να μετατραπούν σε ρούβλια.

Η Ουγγαρία λαμβάνει 3,5 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου ετησίως μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας βάσει της μακροπρόθεσμης συμφωνίας που σύναψε με τη Ρωσία και περαιτέρω ένα δισεκ. κυβικό μέτρο μέσω αγωγού από την Αυστρία.

Η συμφωνία της με την Gazprom είναι για 15 χρόνια, με δυνατότητα τροποποίησης των αγορασθέντων ποσοτήτων έπειτα από 10 χρόνια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τα σχέδια του Τραμπ για να κατακτήσει τη Γροιλανδία: Ο αμερικανικός στρατός είναι «πάντα μία επιλογή»
«Η απόκτηση της Γροιλανδίας είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή των αντιπάλων μας στην περιοχή της Αρκτικής», λέει ο Λευκός Οίκος - Από το 1867 και την πρώτη απόπειρα των ΗΠΑ, έως το 2026
Στρατιωτικές δυνάμεις της Δανίας στη διάρκεια άσκησης στο Κανγκερλουσουάκ της Γροιλανδίας 28
Στοιχημάτισε 32.500 δολάρια στη σύλληψη Μαδούρο και έβγαλε 436.000: Φήμες για εσωτερική πληροφόρηση «αγγίζουν» τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ
Η ταυτότητα του παίκτη παραμένει άγνωστη, καθώς ο λογαριασμός στη στοιχηματική πλατφόρμα Polymarket εμφανίζεται μόνο με έναν κωδικό blockchain
Ο συλληφθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο φτάνει στο ελικοδρόμιο του κέντρου του Μανχάταν, καθώς κατευθύνεται προς το δικαστήριο Daniel Patrick Manhattan των Ηνωμένων Πολιτειών
Μακρόν, Στάρμερ και Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία - Γαλλία και Βρετανία θα στείλουν στρατεύματα αν υπάρξει ειρήνη
Η συμφωνία του Παρισιού ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία νομικού πλαισίου που θα επιτρέψει στις βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις να επιχειρούν σε ουκρανικό έδαφος, καλύπτοντας ουρανό και θάλασσες
Οι Πρόεδροι της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskiy και της Γαλλίας, Emmanuel Macron με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Keir Starmer σφίγγουν τα χέρια κατά την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού
36