Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Γουατεμάλα: Αθώοι οι… άνθρωποι του προέδρου!

Γουατεμάλα
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες στη δίκη τους για υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος ο μεγαλύτερος αδελφός κι ένας γιος του προέδρου Τζίμι Μοράλες στην Γουατεμάλα.

Δικαστήριο της Γουατεμάλας απάλλαξε τον πρεσβύτερο γιο και τον μεγάλο αδελφό του απερχόμενου προέδρου της χώρας Τζίμι Μοράλες από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν στη δίκη για μια υπόθεση διαφθοράς που κατάφερε βαρύ πλήγμα στη δημοτικότητα του αρχηγού του Κράτους και πυροδότησε τη μετωπική σύγκρουσή του με μια επιτροπή καταπολέμησης της διαφθοράς η οποία δρα στη χώρα της κεντρικής Αμερικής με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Σαμουέλ «Σάμι» Μοράλες, μεγαλύτερος αδελφός και πολιτικός σύμβουλος του προέδρου, δικαζόταν για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ ο Χοσέ Μανουέλ Μοράλες, ο μεγαλύτερος γιος του προέδρου, κατηγορείτο για απάτη.

Χαμός στην Γουατεμάλα!

Τον Ιανουάριο του 2017, εισαγγελείς και η Διεθνής Επιτροπή Εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG) κατηγόρησαν τους δύο άνδρες ότι απέσπασαν με απάτη 12.000 δολάρια από το εθνικό κτηματολόγιο της Γουατεμάλας το 2013, χρησιμοποιώντας πλαστά τιμολόγια, πριν ο Τζίμι Μοράλες εκλεγεί πρόεδρος.

Η υπόθεση περιστρεφόταν γύρω από τιμολόγια που έστειλε η μητέρα της τότε κοπέλας του Χοσέ Μανουέλ στο εθνικό κτηματολόγιο, αφού συμφώνησε να φτιάξει καλάθια με χριστουγεννιάτικα κεράσματα για τα στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας.

Η γυναίκα έστειλε στο εθνικό κτηματολόγιο της Γουατεμάλας τιμολόγια εξ ονόματος τοπικού εστιατορίου για 564 πρωινά, όχι καλάθια με χριστουγεννιάτικα κεράσματα. Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι τα προγεύματα δεν παραδόθηκαν ποτέ.

Ο Σάμι Μοράλες, που αντιμετώπιζε 11ετή κάθειρξη, αναγνώρισε ότι βοήθησε τον ανιψιό του, του έκανε χάρη, αρνήθηκε όμως ότι διαπράχθηκε απάτη. Ο Χοσέ Μανουέλ αντιμετώπιζε 8ετή ποινή κάθειρξης για το σκάνδαλο.

Η υπόθεση εξώθησε τον πρόεδρο να στραφεί εναντίον της Διεθνούς Επιτροπής. Αργότερα το 2017, η CICIG προσπάθησε να πυροδοτήσει διαδικασία παύσης του Μοράλες, 50 ετών, και παραπομπής του στη δικαιοσύνη εξαιτίας παρατυπιών που κατήγγειλε ότι ανακάλυψε στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας.

Αντίθετα με τον φυλακισμένο προκάτοχό του Ότο Πέρες Μολίνα, ο οποίος παραιτήθηκε έπειτα από την έρευνα της CICIG για το δίκτυο διαφθοράς στα τελωνεία το 2015, ο νυν πρόεδρος Μοράλες μπόρεσε να ξεπεράσει αλώβητος την ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την άρση της ασυλίας του.

Ο Μοράλες, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο, κατηγόρησε από την πλευρά του τη CICIG για υπέρβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας και δεσμεύθηκε να τη διώξει από τη χώρα. Κατάφερε εντέλει να τερματιστεί η εντολή της Διεθνούς Επιτροπής, η ισχύς της οποίας πρόκειται να εκπνεύσει τον επόμενο μήνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις