Κόσμος

Η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις: Ένας στους τρεις γιατρούς και νοσηλευτές στην Ευρώπη πάσχει από τη νόσο

Οι νοσηλευτές και οι γυναίκες γιατροί είναι περισσότερο ευάλωτοι στην κατάθλιψη και το άγχος, ενώ οι άνδρες γιατροί έχουν περισσότερο την τάση να αναπτύξουν εξάρτηση από το αλκοόλ

Σε μάστιγμα ακόμα και για τους υγειονομικούς εξελίσσεται η κατάθλιψη με ένα τρίτο των γιατρών και των νοσηλευτών στην Ευρώπη  πάσχει από την νόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον αρμόδιο για την Ευρώπη κλάδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Ένας γιατρός ή νοσηλευτής στους τρεις δηλώνει συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους», δήλωσε ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε, σύμφωνα με ανακοίνωση. Το ποσοστό είναι πέντε φορές μεγαλύτερο απ’ αυτό που μετρήθηκε μεταξύ του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αναφέρει ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ.

«Πάνω από ένας στους 10 σκέφτηκε να βάλει τέλος στη ζωή του ή να αυτοτραυματισθεί, είναι ένα βάρος απαράδεκτο γι’ αυτούς που μας φροντίζουν», επέμεινε ο Κλούγκε.

Οι νοσηλευτές και οι γυναίκες γιατροί είναι περισσότερο ευάλωτοι στην κατάθλιψη και το άγχος, ενώ οι άνδρες γιατροί έχουν περισσότερο την τάση να αναπτύξουν εξάρτηση από το αλκοόλ, διευκρίνιζεται στην έρευνα.

Το υγειονομικό προσωπικό στη Λετονία και την Πολωνία έχει τα πιο υψηλά ποσοστά κατάθλιψης, καθώς σχεδόν οι μισοί απ’ όσους απάντησαν εκεί βρίσκονται στο όριο καταθλιπτικής διαταραχής. Αντιθέτως τα ποσοστά αυτά είναι χαμηλότερα στη Δανία και την Ισλανδία (περίπου 15%).

Η έρευνα, η οποία βασίσθηκε σε 90.000 απαντήσεις επαγγελματιών της υγείας που συγκεντρώθηκαν στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, αποκαλύπτει επίσης ότι ένα τρίτο των γιατρών και των νοσηλευτών υπέστη εκφοβισμό ή απειλές βίας στην εργασία του. Πράξεις βίας επισημαίνονται περισσότερο στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Εξάλλου 10% των επαγγελματιών αυτών έπεσαν θύματα σωματικής βίας και/ή σεξουαλικής παρενόχλησης στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.

«Υγειονομική κρίση»

Στο σύνολο των χωρών, ένας γιατρός στους τέσσερις εργάζεται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα.

Το 32% των γιατρών και το ένα τέταρτο των νοσηλευτών έχουν προσωρινές συμβάσεις εργασίας, κάτι που αυξάνει το άγχος τους αναφορικά με την εργασιακή ασφάλειά τους.

Για τον Κλούγκε, «η κρίση ψυχικής υγείας στο προσωπικό υγείας είναι μια κρίση υγειονομικής ασφάλειας που απειλεί την ακεραιότητα των συστημάτων υγείας μας».

Για να μπει ένα τέλος στην κατάσταση αυτή προτείνει πολλούς τρόπους, κυρίως τη μηδενική ανοχή στη βία και στην παρενόχληση σε νοσοκομειακό περιβάλλον, μια μεταρρύθμιση της προσφυγής σε υπερωριακή απασχόληση και την εγγυημένη πρόσβαση σε εμπιστευτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Τα μέτρα αυτά είναι ακόμα περισσότερο απαραίτητα στο βαθμό που η Ευρώπη αντιμετωπίζει έλλειψη προσωπικού φροντίδας.

«Με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει μέχρι το 2030 έλλειψη σχεδόν ενός εκατομμυρίου εργαζομένων στον τομέα της υγείας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να τους χάνουμε λόγω εξάντλησης, απελπισίας ή βίας», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γιγαντώνεται η σύρραξη στη Μέση Ανατολή: Πολεμική νύχτα με βομβαρδισμούς στην Τεχεράνη και εισβολή Κούρδων μαχητών στο Ιράν
Την ίδια ώρα, το Ιράν απειλεί να χτυπήσει πυρηνική εγκατάσταση του Ισραήλ αν επιδιωχθεί αλλαγή καθεστώτος. Στοχεύει την πυρηνική εγκατάσταση της Ντιμόνα
U.S. Navy
Αναστάτωση στο Ακρωτήρι της Κύπρου το βράδυ της Τετάρτης: Ήχησαν σειρήνες – Το μήνυμα για απειλή
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κύπρου «σε σχέση με την ενεργοποίηση μέτρων ασφαλείας που σημειώθηκε νωρίτερα στις Βρετανικές Βάσεις, διευκρινίζεται ότι δεν έχει εντοπιστεί οποιαδήποτε απειλή»
Ακρωτήρι 7
«Η Ισπανία θα συνεργαστεί με τον αμερικανικό στρατό», λέει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ – Διαψεύδει η Μαδρίτη
«Νομίζω ότι άκουσαν το μήνυμα του προέδρου χθες δυνατά και καθαρά. Καταλαβαίνω ότι τις τελευταίες ώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τον αμερικανικό στρατό», είπε σε ενημέρωση δημοσιογράφων
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ 10