Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Ηγετική εμφάνιση Τιμοσένκο στην πλατεία Ανεξαρτησίας: “Συνεχίστε τις κινητοποιήσεις!” – Ο Γιανουκόβιτς προσπάθησε να διαφύγει στη Ρωσία

Ηγετική εμφάνιση Τιμοσένκο στην πλατεία Ανεξαρτησίας: “Συνεχίστε τις κινητοποιήσεις!” – Ο Γιανουκόβιτς προσπάθησε να διαφύγει στη Ρωσία

– Αποθέωση για την Γιούλια Τιμοσένκο τη στιγμή της αποφυλάκισής της
– Από το Χάρκοβο μετέβη στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο
– “Έπεσε η δικτατορία” δήλωσε
– Εγκατέλειψε το Κίεβο ο Γιανουκόβιτς και επιχείρησε να φύγει για τη Ρωσία
– Διάγγελμα – παραλήρημα, μίλησε για ναζιστικό πραξικόπημα ο Ουκρανός πρόεδρος
– Τον κήρυξε έκπτωτο η Βουλή και αποφάσισε εκλογές στις 25 Μαΐου
– Κίνδυνος να χωριστεί η Ουκρανία σε ανατολική (φιλορωσική) και δυτική (φιλοευρωπαϊκή)
ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στο χείλος του διχασμού και του διαμελισμού βρίσκεται η Ουκρανία, με τις ελπίδες για ειρηνική επίλυση της κρίσης να πέφτουν στο κενό.

Οι αντιπολίτευση κήρυξε έκπτωτο τον Βικτόρ Γιακουκόβιτς και κήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 25 Μαΐου αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος σε διάγγελμά του, από άγνωστη τοποθεσία, διεμήνυσε πως δεν παραιτείται, δεν αποδέχεται τις αποφάσεις της Βουλής και μίλησε για ναζιστικό πραξικόπημα.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΕΒΟ

Η Ουκρανία κινδυνεύει τώρα να χωριστεί σε ανατολική, δηλαδή φιλορωσική και δυτική, φιλοευρωπαϊκή. Κανείς δεν ξέρει ποιο μέλλον θα ξημερώσει για τη χώρα.

«Η δικτατορία έπεσε» αναφώνησε η Γιούλια Τιμοσένκο στην πρώτη δήλωσή της μετά την αποφυλάκισή της και λίγο πριν εμφανιστεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου για μια… ηγετική εμφάνιση μπροστά στους διαδηλωτές που παραμένουν εκεί.

«Η δικτατορία έπεσε, όχι χάρη στους πολιτικούς και στους διπλωμάτες αλλά χάρη στον κόσμο που βγήκε στον δρόμο για να προστατεύσει την οικογένειά του και τη χώρα του», είπε.

«Η πατρίδα μας μπορεί ξανά από σήμερα να δει ήλιο και ουρανό, η δικτατορία τερματίστηκε», είπε η άλλοτε ηγερία της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004 και πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, η οποία είχε καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας.

Εκφράζοντας τη λύπη της για τους θανάτους των διαδηλωτών στις συγκρούσεις με την αστυνομία η Τιμοσένκο πρόσθεσε πως πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί πως «ούτε μια ρανίδα αίματος δεν χύθηκε μάταια».

Η πρώην πρωθυπουργός κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μιλώντας στους διαδηλωτές από ένα αναπηρικό καροτσάκι, πρόσθεσε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να “εξαναγκαστεί να έρθει” στην πλατεία αυτή.

Η Ουκρανία “θα διαλυθεί χωρίς εσάς”, είπε η Τιμοσένκο στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Η Τιμοσένκο κρατούνταν φρουρούμενη σε νοσοκομείο του Χάρκοβο, αλλά αφέθηκε ελεύθερη το απόγευμα του Σαββάτου, μετά από απόφαση της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε την απελευθέρωση της Τιμοσένκο και απηύθυνε μια έκκληση η δικαιοσύνη στην Ουκρανία να γίνει ανεξάρτητη.
«Χαιρετίζω την απελευθέρωση της Τιμοσένκο. Μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι θεμελιώδους σημασίας για μια δημοκρατική Ουκρανία», ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Μπαρόζο.

Ο Γιανουκόβιτς προσπάθησε να διαφύγει στη Ρωσία

Να φύγει για τη Ρωσία φέρεται να προσπάθησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο Χάρκοβο αλλά κανείς δεν τον έχει δει από το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν υπέγραψε τη συμφωνία με την αντιπολίτευση για πολιτική επίλυση της κρίσης.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής και δεξί χέρι της Τιμοσένκο φέρεται να δήλωσε πως ο Γιανουκόβιτς αποπειράθηκε να επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος με προορισμό τη Ρωσία, αλλά εμποδίστηκε και βρίσκεται τώρα στην περιοχή Ντόνετσκ.

«Προσπάθησε να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο για τη Ρωσία αλλά στελέχη της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων τον σταμάτησαν», φέρεται να δήλωσε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Διάγγελμα παραλήρημα

Σε διάγγελμά του στην ουκρανική τηλεόραση, ο Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να παραιτηθεί και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πραξικόπημα. Στο διάγγελμα… παραλήρημα, ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο και παραλλήλισε την κατάσταση με την άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία το 1930.

«Δεν φοβάμαι» είπε μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Χάρκοβο, στα ανατολικά της Ουκρανίας. «Τα γεγονότα τα οποία παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται όλοι εμείς στη χώρα και ολόκληρη η υφήλιος αποτελούν παράδειγμα ενός πραξικοπήματος» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Αυτό που όλοι μας παρακολουθούμε σήμερα είναι ένας βανδαλισμός, ένα έγκλημα, ένα πραξικόπημα» είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει «καμία πρόθεση» να παραιτηθεί. «Δεν προτίθεμαι να υποβάλλω την παραίτησή μου. Είμαι ένας πρόεδρος που εκλέχθηκε με νόμιμες διαδικασίες. Δε σκοπεύω να εγκαταλείψω την χώρα».

Ο Γιανουκόβιτς δε δίστασε να συγκρίνει την κατάσταση στην Ουκρανία με εκείνη της Γερμανίας του 1930, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία.

Οι αποφάσεις του κοινοβουλίου της Ουκρανίας δεν έχουν καμία νομιμότητα είπε και μόλις 24 ώρες μετά την υπογραφή συμφωνίας που προβλέπει εκλογές, κυβέρνηση συνεργασίας και αναθεώρηση του Συντάγματος τόνισε ότι δεν θα υπογράψει καμία (!) συμφωνία με τους μαφιόζους που «τρομοκρατούν» την χώρα!

Έκπτωτος πρόεδρος

Την ίδια ώρα, στο Κίεβο, η Βουλή αποφάσιζε την καθαίρεσή του και την κήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα στις 25 Μαΐου. Και το αποφάσιζε ομόφωνα με 328 ψήφους. Υπέρ της καθαίρεσης Γιανουκόβιτς ψήφισαν να βουλευτές του κόμματος του Ουκρανού προέδρου!

Η Βουλή κήρυξε τον Γιανουκόβιτς συνταγματικά ανίκανο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και όρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την 25η Μάιου.
Την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.
Οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι, άρχισαν να χειροκροτούν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Διχασμός

Την ώρα που ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς φέρεται να βρίσκεται στο Χάρκοβο, πολιτικοί της περιοχής διαμηνύουν πως δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που πρόκειται να σχηματιστεί!  Ήδη έχουν αρχίσει να επανέρχονται οι φόβοι διαμελισμού της χώρας και τα σενάρια που θέλουν τον απερχόμενο Ουκρανό πρόεδρο να ετοιμάζει την επόμενη μέρα του, με απόσχιση της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας καθώς και τον σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης, υπό την προστασία της Ρωσίας.  

Τοπικοί ηγέτες που συνεδρίσαν στο Χάρκοβο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις νοτιονανατολικές περιοχές και την Κριμαία εξέδωσαν, σύμφωνα με το Russia Today, διακήρυξη σύμφωνα με την οποία «η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απειλείται»! Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς, οι τελευταίες αποφάσεις της Βουλής ελήφθησαν υπό το καθεστώς «τρόμου και απειλών θανάτου». Κατηγορείται επίσης η αντιπολίτευση πως «έσπασε» τη συμφωνία της Παρασκευής γιατί δεν παρέδωσε τα όπλα της και οι διαδηλωτές εξακολουθούν να καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια και να δοφολονούν!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εκδίκηση των Ουκρανών διαδηλωτών: Ξυλοκοπούν ελεύθερο σκοπευτή! (ΦΩΤΟ)

Διάγγελμα διχασμού και παραλήρημα από τον Γιανουκόβιτς: “Δεν παραιτούμαι! Έγινε πραξικόπημα” – Τον κήρυξε έκπτωτο η Βουλή – Εκλογές τον Μάιο

Οι μικρές… Βερσαλλίες του Γιανουκόβιτς – Μέσα στο σπίτι του Ουκρανού προέδρου (ΦΩΤΟ)

Η στιγμή της αποφυλάκισης της Γιούλια Τιμοσένκο – Αποθεώθηκε από 200 οπαδούς της (ΦΩΤΟ)

Πολωνός ΥΠΕΞ: Δεν γίνεται πραξικόπημα στην Ουκρανία

Η Ουκρανία αποχαιρετά τα “παιδιά” της – Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ

Η Τιμοσένκο ελεύθερη, ο Γιανουκόβιτς άφαντος! Φόβοι διαμελισμού στην Ουκρανία – Αμετακίνητοι από την πλατεία Ανεξαρτησίας οι διαδηλωτές

Μύλος με τον εξαφανισμένο Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία – Ετοιμάζει διάγγελμα από το Χάρκοβο – Την παραίτησή του απαιτεί η αντιπολίτευση

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία! Φήμες πως ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο – Στο προεδρικό μέγαρο οι διαδηλωτές

Ουκρανία: Στους δρόμους οι διαδηλωτές παρά τη συμφωνία – Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Πούτιν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε