Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ινδονησία: Στους 125 οι νεκροί από τα αιματηρά επεισόδια

Ινδονησία: Στους 125 οι νεκροί από τα αιματηρά επεισόδια

Τουλάχιστον 125 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και τουλάχιστον 320 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σε επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (01.10.2022) μετά από αγώνα ποδοσφαίρου στην Ινδονησία. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες τραγωδίες στα γήπεδα σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των Αρχών της Ινδονησίας, τα θύματα της τραγωδίας στο «Kanjuruhan Stadium» ανέρχονται σε 125 και οι τραυματίες σε 323. Οι επικεφαλής των τοπικών και αστυνομικών Αρχών, όπως μετέδωσε το Reuters, διευκρίνισαν ότι στον προηγούμενο απολογισμό, που έκανε λόγο για 175 νεκρούς, κάποιοι θάνατοι είχαν καταγραφεί δύο φορές. 

Τα επεισόδια σημειώθηκαν μετά το τέλος του αγώνα ανάμεσα στις ομάδες Αρέμα και Περσεμπάγια, στην Ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας. Οπαδοί μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο του «Kanjuruhan Stadium» και η αστυνομία επιχείρησε να τους απωθήσει κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Εκατοντάδες φίλαθλοι έχασαν τις αισθήσεις τους και λιποθύμησαν. Τα όσα ακολούθησαν ήταν ανατριχιαστικά, οι συγκρούσεις ήταν βίαιες, ενώ δύο οχήματα της αστυνομίας κάηκαν ολοσχερώς. Οι μάχες σώμα με σώμα συνεχίστηκαν κι εκτός γηπέδου, με αρκετούς ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Δείτε φωτογραφίες: 

«Είχε γίνει άναρχο. Άρχισαν να επιτίθενται σε αστυνομικούς, έκαναν ζημιές σε αυτοκίνητα» δήλωσε σχετικά με τα επεισόδια ο αρχηγός της αστυνομίας στην Ανατολική Ιάβα, Νίκο Αφίντα, σημειώνοντας ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και δύο αστυνομικοί. «Θα θέλαμε να μεταφέρουμε ότι δεν ήταν όλοι ταραξίες. Μόνο περίπου 3.000 μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο», είπε.

Οι οπαδοί που τράπηκαν σε φυγή «συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο στην έξοδο. Εκεί σημειώθηκε συνωστισμός, πολλοί εμφάνισαν δύσπνοια, υπήρχε έλλειψη οξυγόνου», σημείωσε επίσης.

Δείτε φωτογραφίες:

Βίντεο που έκαναν τον γύρο του κόσμου δείχνουν φιλάθλους να σκαρφαλώνουν πάνω από φράχτες για να ξεφύγουν. Άλλα βίντεο φαίνεται να δείχνουν άψυχα κορμιά στο έδαφος.

Δείτε βίντεο:

Ραγίζουν καρδιές οι εικόνες και από τα νοσοκομεία της ανατολικής Ιάβας. Σοροί κείτονται στους διαδρόμους, ενώ θλιμμένοι συγγενείς περίμεναν πληροφορίες για τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο Γενικό Νοσοκομείο Saiful Anwar του Malang. Άλλοι προσπάθησαν να αναγνωρίσουν τα πτώματα που είχαν τοποθετηθεί σε ένα νεκροτομείο, ενώ οι ιατροί έβαλαν ταμπέλες ταυτότητας στις σορούς των θυμάτων.

Αγρυπνία με μαύρες φανέλες 

Εκατοντάδες οπαδοί, φορώντας μαύρες φανέλες, έκαναν αγρυπνία με κεριά το βράδυ στο Gelora Bung Karno, το μεγαλύτερο αθλητικό στάδιο της Ινδονησίας στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, για τα θύματα της καταστροφής. Τραγούδησαν τραγούδια που συνέθεσαν για να φτιάξουν τη διάθεση των θλιμμένων οπαδών.

Μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (01.10.2022) στο «Kanjuruhan Stadium» ήταν από τις πιο θανατηφόρες καταστροφές που έγιναν ποτέ σε αθλητικό γεγονός. Ο Πρόεδρος Joko Widodo διέταξε μια έρευνα για τις διαδικασίες ασφαλείας και ο πρόεδρος της FIFA χαρακτήρισε το γεγονός «μια μαύρη μέρα για όλους όσους εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο και μια τραγωδία πέρα ​​από κάθε λογική». Ενώ η FIFA δεν έχει κανέναν έλεγχο στους εγχώριους αγώνες, έχει συμβουλεύσει να μην γίνεται χρήση δακρυγόνων στα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Με πληροφορίες από Reuters

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις