Κόσμος

Ισραήλ: Διαδηλωτές ζητούν συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων – «Ο Νετανιάχου φοβάται την πίεση από τον λαό»

Συγκλονιστικές εικόνες από πυκνούς μαύρους καπνός, μπλοκαρισμένους δρόμους από και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την χώρα

Από νωρίς το πρωί, διαδηλωτές μπλόκαραν σήμερα (26.08.2025) κεντρικούς δρόμους και λεωφόρους σε όλο το Ισραήλ, ζητώντας από πρωθυπουργό της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να οριστικοποιήσει μια συμφωνία με την Χαμάς που θα προβλέπει την απελευθέρωση των ομήρων.

Το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοούμενων Οικογενειών οργάνωσε διαδηλώσεις σε όλη την επικράτεια του Ισραήλ, με κύριο αίτημα από την κυβέρνηση Νετανιάχου την επιστροφή των ομήρων και των σορών των νεκρών αιχμαλώτων της Χαμάς.

Επίσης, οι συγγενείς των ομήρων ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μεσολαβήσει για να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, για να «ανοίξει ο δρόμος» της επιστροφής των 20 περίπου ζωντανών ομήρων που κρατούνται ακόμα στην Λωρίδα της Γάζας.

Διαδηλώσεις στο Τελ ΑβίβREUTERS / Nir Elias

Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες (25.08.2025) ότι «στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, θα έχουμε ένα οριστικό τέλος στη Γάζα», ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταβάλει σοβαρές διπλωματικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαδηλώσεις στο Τελ ΑβίβREUTERS / Yair Palti

Τον γύρο του διαδικτύου έχουν κάνει φωτογραφίες διαδηλωτών, που μπλόκαραν με φωτιές και σκουπίδια την κίνηση σε ζωτικής σημασίας λεωφόρους, όπως η λεγόμενη παράκτια οδός βόρεια του Τελ Αβίβ, που συνδέει την ισραηλινή πρωτεύουσα με την Χάιφα.

Η ημέρα δράσης, που ανακοινώθηκε από το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοούμενων Οικογενειών, ξεκίνησε σήμερα (26.08.2025) στις 06:29 π.μ. (τοπική ώρα Ισραήλ) την ίδια ώρα που η Χαμάς εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας 1.200 άτομα.

Οι διαδηλωτές έχουν ήδη ξεδιπλώσει ισραηλινές σημαίες έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, ενώ μεγάλοι δρόμοι σε όλη τη χώρα έχουν αποκλειστεί.

Διαδηλώσεις στο Τελ ΑβίβREUTERS / Nir Elias

Παράλληλα αναμένεται να πραγματοποιηθούν πορείες διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την χώρα, ενώ οι διαδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με μια τεράστια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ομήρων του Τελ Αβίβ.

Την ίδια στιγμή, συγγενείς ομήρων της Χαμάς αλλά και πρώην αιχμαλώτων της ισλαμιστικής παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης που έχουν απελευθερωθεί, ασκούν σκληρή κριτική στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για την στάση που τηρεί.

Διαδηλώσεις στο Τελ ΑβίβREUTERS / Nir Elias

Η Εϊνάβ Ζανγκαούκερ, μητέρα του Μάταν Ζαγνκαούκερ, ο οποίος απήχθη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Για 690 ημέρες, η κυβέρνηση διεξάγει πόλεμο χωρίς σαφή στόχο. Πλέον, είναι σαφές ότι ο Νετανιάχου φοβάται ένα πράγμα, την λαϊκή πίεση. Θα μπορούσαμε να είχαμε τερματίσει τον πόλεμο πριν από ένα χρόνο και να είχαμε φέρει όλους τους ομήρους και τους στρατιώτες πίσω».

Στην συνέχεια, η ίδια πρόσθεσε: «Θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει ομήρους και στρατιώτες, αλλά ο πρωθυπουργός επέλεξε, ξανά και ξανά, να θυσιάσει αμάχους για χάρη της διακυβέρνησής του».

Διαδηλώσεις στο Τελ ΑβίβREUTERS / Nir Elias

Ο Ρούμπι Τσεν, πατέρας του Ιτάι Τσεν, απαιτεί από την κυβέρνηση Νετανιάχου να δώσει προτεραιότητα στην απελευθέρωση όσων ομήρων κρατούνται ακόμα στην Λωρίδα της Γάζας και να πετύχει μια συμφωνία αμέσως, κάνοντας παράλληλα σχετική έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ:

«Πρόεδρε Τραμπ, δηλώσατε χθες ότι πιστεύετε ότι σε δύο, τρεις εβδομάδες θα ολοκληρώσουμε αυτό το επεισόδιο. Προσευχόμαστε στον Θεό να είναι σωστό αυτό και πως θέσατε μια προθεσμία στον πρωθυπουργό του Ισραήλ για να διασφαλίσει ότι αυτό θα είναι το τέλος. Δεσμευθήκατε απέναντί ​​μας, τις οικογένειες των ομήρων, όταν μας συναντήσατε, ότι θα τους φέρετε όλους πίσω στην πατρίδα τους. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε δράση και να το κάνουμε να συμβεί».

Διαδηλώσεις στο Τελ ΑβίβREUTERS / Nir Elias

Η Ντάλια Κουσνίρ, κουνιάδα του ομήρου Εϊτάν Χορν δήλωσε στο BBC Radio 4 πως στόχος των διαδηλώσεων είναι για να πιέσουν τον Νετανιάχου να υπογράψει συμφωνία με την Χαμάς: «Θέλουμε απλώς τους 50 ομήρους πίσω στην πατρίδα τους, αυτό είναι όλο».

Έπειτα πρόσθεσε: «Ο Νετανιάχου είναι ο μόνος πρωθυπουργός που έχει φέρει πίσω ζωντανούς ομήρους. Τώρα πρέπει να κάνει το σωστό».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ προειδοποιεί τη Χαμάς να επιστρέψει και τις υπόλοιπες σορούς – «Γνωρίζουν πού βρίσκονται τα λείψανα, η υπομονή μας εξαντλείται»
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε το βράδυ της Τετάρτης ακόμη δύο νεκρούς ομήρους από τη Χαμάς, όπως επιβεβαίωσε κι ο ισραηλινός στρατός
Ένοπλοι της Χαμάς επιτηρούν τη μεταφορά των σορών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε «το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο» – Περιλαμβάνει 694 εκατομμύρια τόνους ορυκτών
Εκτεταμένες έρευνες στην επαρχία του Εσκισεχίρ έφεραν στο φως περίπου 12,5 εκατομμύρια τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών, καθώς και σημαντικά κοιτάσματα βαρίτη και φθορίτη
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ καταγγέλλει το Ισραήλ: «Μου ποδοπάτησαν το καπέλο βατραχάκι και έγραψαν άσεμνα γκράφιτι στη βαλίτσα μου»
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ήταν μία από τους 437 ακτιβιστές, βουλευτές και δικηγόρους που ξεκίνησαν από τη Βαρκελώνη για να παραδώσουν βοήθεια στη Γάζα, στην αποστολή του στολίσκου Sumud, η οποία αναχαιτίστηκε
Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ (στο κέντρο) φτάνει για να επιβιβαστεί σε πλοίο που συμμετέχει σε μια πολιτειακή νηοπομπή με προορισμό τη Γάζα 24
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να τροποποιήσει το σύνταγμά της αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ
Οι «βουλγαρικές απαιτήσεις» προς τη χώρα μας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Χαμάς παρέδωσε τις σορούς ακόμη 2 Ισραηλινών ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό – «Είναι οι τελευταίες που βρήκαμε» λέει η οργάνωση
Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιστρέψει όλους τους ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ, καθώς και τις σορούς όλων των νεκρών ομήρων «στους οποίους μπόρεσε να φτάσει»
Άνθρωποι μεταφέρουν το φέρετρο με τη σορό του Ισραηλινού στρατιώτη Ντάνιελ Σιμόν Περέζ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και η σορός του απήχθη και αργότερα επιστράφηκε στο Ισραήλ στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων-ομήρων και κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς